Foto – Fotolia

Kā zināms, Latvijā noticis nenormāli straujš megaesophagus vai barības vada paplašināšanās saslimšanas gadījumu skaita kāpums. Šī ir ļoti reta saslimšana, tādēļ situācija Latvijā, kur aptuveni divu gadu garumā oficiāli apstiprināti vairāk nekā 200 suņus saslimšanas un nāves gadījumu, ierosinājusi uzsākt pētījumu, kura uzdevums, protams, bija atklāt slimības cēloņus. Sākotnēji darbus finansēja valsts, kas pēcāk apturēja zinātnieku grupas darbu. Tika izveidota neatkarīga pētnieku grupa, kas cieši sadarbojas ar ārzemju kolēģiem un laboratorijām, izsludināta ziedojumu akcija. Tagad pētījums turpinās. 28

Līdz šim pētījuma gaitā, strādājot ar mirušo un slimo suņu audiem, kā arī ar barības paraugiem ir izslēgta iespēja, ka saslimšanā vainojamas kaut kādas indīgās vielas. Kā sacīja L.Konopore: “Indes mēs izslēdzām, bet paliek vēl organiskās vielas un to savienojumi”. Noslēguma secinājums, viennozīmīga atbilde uz jautājumu, kas ir saslimšanas cēlonis, pagaidām nav, taču cēlonība, saistība starp barību un saslimšanu, ir zinātniski pierādīta. Pie tam, runa ir par viena konkrēta zīmola sauso barību. Tā nevar būt sakritība, tā nevar būt nejaušība. Pie vainas ir “Dogo”.”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Par laimi, pēdējā laikā nav reģistrēti jauni megaesophagus saslimšanas vai nāves gadījumi. L.Konopore pieļāva, ka tam par cēloni suņu barības apgrozījuma kritums. Cilvēki kļuvuši informētāki un šo barību vairs nepērk. Iespējams, ražotājs pats ir novērsis nepilnības. L.Konopore pauda arī izbrīnu par uzņēmuma “Tukuma Straume” attieksmi un reklāmas kampaņām, tiesvedību pret pētnieku komandu un dažādām insinuācijām, kas izskanējušās presē. Ne tādai jābūt attieksmei no ražotāja puses. Arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izrāda diferencētu nostāju, kas ir atkarīga, iespējams, no finansiālajiem aspektiem. Piemēram, pēdējā laika ievērojamākais skandāls sakarā ar bērnu ēdināšanu dārziņos, kur saslimuši ap 30 mazuļu. Uzņēmums, kas tiek vainots infekcijas izplatīšanā, ēdina vairākus bērnudārzus, bet slimība konstatēta tikai dažos. Tomēr Pārtikas un veterinārais dienests vaino uzņēmumu un ierosina tā darbības apturēšanu. “Dogo” lietā 90% no saslimušajiem un mirušajiem suņiem ēduši viena zīmola barību, bet PVD un ražotājs nesaskata saikni un vaino zinātniekus un pat mirušo suņu īpašniekus apmelošanā.

Šīs dienas zinātniskās konferences ziņojumi, diskusiju rezultāti tiks apkopoti un izmantoti tālākajam pētījumam, jo konkrētā viela, vai to savienojums, kas ir vainojams suņu megaesophagus polineiropātijas uzliesmojumā Latvijā vēl nav konstatēts. Iespējams, pētniekiem ir darīšana ar kaut ko līdz šim nezināmu un zinātniskā sabiedrība ir liela atklājuma priekšā. Tas varētu būt nozīmīgs ne tikai veterinārajai, bet arī cilvēku medicīnai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.