Mākslinieki Anna un Krišs Salmaņi uzskata – 21. gadsimta sākumā dziesmā jāieliek kaut kas vairāk uz nākotni vērsts, lai skrien skudriņas pār kauliem, kā klausoties Vītola “Gaismas pili”.
Mākslinieki Anna un Krišs Salmaņi uzskata – 21. gadsimta sākumā dziesmā jāieliek kaut kas vairāk uz nākotni vērsts, lai skrien skudriņas pār kauliem, kā klausoties Vītola “Gaismas pili”.
Foto – Timurs Subhankulovs

– Kad pirms vairākiem gadiem intervēju Ivaru Drulli, viņš teica – priecājas, ka mācījies mākslu ārpus Latvijas. Kā ir jums abiem? Anna mākslu mācījusies tikai ārpus Latvijas, Krišs – gan Latvijā, gan Vācijā. 9


K. S.: – Nu jau kādu laiku vairs neesmu mācījies LMA, tāpēc nevaru droši teikt, kā tas notiek šodien. Kad mācījos, pasniedzējs deva uzdevumu, kuram semestra beigās bija jādod risinājums. Un, kad beidzi studijas, saprati, ka visgrūtākais jau ir tieši izdomāt to uzdevumu. Vācijā ir tieši tā – pašam jāizdomā sev uzdevums, un pēc tam par to visu semestri tiek runāts.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

A. S.: – Anglijā pirmajā semestrī bija viena lekcija un viens seminārs, tad studenti ik pa laikam sanāk kopā un apspriežas. Tur tu pats izlem, ko un kā darīsi. Tas māca patstāvību un arī izteikties par saviem darbiem.

– Man tieši no šī viedokļa šķita, ka uz šo Purvīša balvas izstādi būtu vērts atnākt, jo darbos patiesi tverta šodienas dzīve…

CITI ŠOBRĪD LASA

K. S.: – Man liekas, ar laikmetīgo mākslu vispār ir tā – ja nenāc ar aizspriedumu “es jau neko nesapratīšu”, tad ir ļoti viegli, jo esam pieraduši dzīvot vizuālo materiālu gūzmā, šķirot tos, un māksla var palīdzēt vēl to izšķirot.

A. S.: – Varbūt jēdziens “laikmetīgā māksla” var radīt bažas, bet ir vērts aiziet un apskatīties bez aizspriedumiem.

K. S.: – Protams, jāņem arī vērā, ka ir laikmetīgā māksla, kas paredzēta, lai to nesaprastu. Ir mākslinieki, kuri cenšas nepatikt, provocēt, izsaukt negatīvu reakciju, bet tas ir gluži kā dzīvē. Tajā ir jēga.

RADOŠĀS VIZĪTKARTES

ANNA SALMANE

* Studējusi mākslu Goldsmita koledžā, Londonas universitātē, ieguvusi filozofijas maģistra grādu Latvijas Universitātē.

* Piedalās grupu izstādēs kopš 2001. gada, bijušas personālizstādes Rīgā, Londonā un Notingemā.

* Saņēmusi Purvīša balvu par izstādi “Dziesma”(kopā ar Krišu Salmani un Kristapu Pētersonu).

KRIŠS SALMANIS

* Studējis Latvijas Mākslas akadēmijā un Mediju mākslas akadēmijā Ķelnē.

* Bijušas personālizstādes Rīgā, Jūrkalnē, Viļņā, Hamburgā, Ņujorkā.

* Kopā ar Kasparu Podnieku veidojis Latvijas paviljonu Venēcijas biennālē (2013. gadā).

* Trīs reizes nominēts Purvīša balvai, saņēmis Purvīša balvu par izstādi “Dziesma”(kopā ar Annu Salmani un Kristapu Pētersonu).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.