Šādas rindas pie grāmatnīcām ir vērojamas vien tad, kad grāmatas dod par velti…
Šādas rindas pie grāmatnīcām ir vērojamas vien tad, kad grāmatas dod par velti…
Foto – Ieva Čīka/LETA

Grāmatas cenas tūkstoš sastāvdaļas 14


Raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidotājs žurnālists Guntis Bojārs vēlāk savā rakstā “Delfi” minēja: “Raidījumā netika apgalvots, ka visām grāmatām ir jāizskatās vienādām. Skatītājiem un arī grāmatu lasītājiem tika izskaidrotas galvenās grāmatas cenas veidošanās pozīcijas – drukāšana, izplatīšana, autortiesības.” Taču Valsts kultūrkapitāla fonda jaunā padomes priekšsēdētāja Sigita Kušnere, kura pati bijusi apgāda “Valters un Rapa” vadītāja, reaģējot uz raidījumā izskanējušo viedokli sagatavoja detalizētu grāmatas izdošanas izmaksu aprēķinu. Atšķirībā no “Aizliegtā paņēmiena” tajā ierēķināts daudz vairāk pozīciju – tādu, ar kurām jārēķinās ikvienam profesionālam grāmatu apgādam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Interesanti, ka tieši G. Bojāra izvēlētais piemērs – kādas radinieces veikto pierakstu iespiešana grāmatā – izdošanu sadārdzinātu, jo neatkarīgi no tā, vai klades tiktu ieskenētas vai arī manuāli pārrakstītas datorrakstā, tās būtu jāsalīdzina ar oriģinālu. Tekstu pārlasītu redaktors un korektors un tikai tad nodotu to maketētājam, pēc samaketēšanas grāmata tiktu vismaz vienreiz vēl pārlasīta.

Turklāt arī grāmatas dizaina izstrāde ir daudz laik­ietilpīgāka un dārgāka, nekā tas tika parādīts raidījumā, un G. Bojāram, kuram pašam pirms pāris gadiem apgādā “Zvaigzne ABC” iznākusi grāmatu mākslas konkursā “Zelta ābele” godalgota grāmata “Zīda čūska” ar mākslinieka Aivara Vilipsōna ilustrācijām, šis process noteikti nav svešs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Profesionālas izdevniecības gadījumā autors saņemtu autoratlīdzību, kas lielākoties svārstās tuvu tūkstoš eiro. Tulkojumu gadījumā jārēķina arī atlīdzība tulkotājam.

Protams, grāmatu apgādi nemeklē korektorus, redaktorus un maketētājus sludinājumu portālā “ss.lv”, kas raidījumā tika izmantots kā cenas etalons. Izdevniecība algo darbiniekus, maksājot visus valsts noteiktos nodokļus. Štatam tāpat jāpierēķina grāmatvedis un ekspeditors, ideālā gadījumā – mārketinga speciālists. Protams, izdevējam nepieciešamas arī telpas, sakaru un komunālie pakalpojumi, biroja tehnika un legāla profesionālā programmatūra.

Tādējādi, pēc S. Kušneres aprēķina, vienas grāmatas – ņemot LTV izvēlēto piemēru, bet sarēķinot pilnīgi visas izdevēja izmaksas – pašizmaksa būtu 3,75 eiro. Šāda grāmata nonāk vairumtirdzniecībā, piemēram, par 5,45 eiro. Un tālākais jau ir tirgotāja ziņā. Pēc izdevēju sniegtajām ziņām, “LA” aprēķinu veidoja tālāk: tirgotājs piemēro uzcenojumu 50 – 70%, tādējādi grāmatas cena sasniedz jau 8,17 – 9,26 eiro. Pierēķinot vēl 12% PVN, pircējam par šo grāmatu jāmaksā 9,15 – 10,37 eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.