Foto: Shutterstock

  6

Viedoklis:

Pēteris Strautiņš: “Valstij jābeidz būt mīļai!”

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Pēteris Strautiņš, “DNB” bankas ekonomikas eksperts: “Kaut gan Latvijā sociālās iemaksas sauc par nodokli, tas nav nodoklis, jo tā ir daļa no darba algas, ko valsts paņem, bet vēlāk atdod atpakaļ. Nemaksājot sociālās iemaksas, darba devējs būtībā nesamaksā daļu darba algas – cilvēkus atstāj bez sociālajām garantijām, bez pienācīgas pensijas. Es to saucu par cilvēku apkrāpšanu un muļķošanu.

Jā, obligātas sociālās iemaksas, tostarp mikrouzņēmumiem, var novest pie daļas neregulāro darba vietu izzušanas. Vai arī tās kļūs par pilnīgi nerentablām un pelēkām. Kāds pilnīgi aizies ēnā, bet pilnīgi noteikti lēmums samazinās ēnu ekonomiku, jo cilvēki vairs nevarēs izlikties. Ir ļoti grūti noslēpt faktu, ka cilvēks uzņēmumā strādā, bet ļoti viegli pārbaudes brīdī iestāstīt, ka viņš nestrādā pilnu darba laiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daļu cilvēku tas var piespiest atteikties no neregulāra, nepilnas slodzes dzīvesveida, piespiežot meklēt pilna laika darba vietu, kas varētu nozīmēt arī dzīves vietas maiņu – tas paātrinātu cilvēku kustību uz pilsētām. No vienas puses – slikti, jo tas paātrinās reģionu izmiršanu, bet diemžēl tas ir neizbēgami un varbūt pat labāk šo procesu paātrināt. Man ideja par lauku apdzīvotību patīk, bet mani arī kaitina, ka komfortā dzīvojoši sentimentāli dzejnieki cenšas uzturēt romantiskas vīzijas uz citu cilvēku nelaimes rēķina.

Lēmums var radīt sarežģījumus, bet neredzu, kā mēs varam daļu populācijas atstāt ārpus 21. gadsimta. Svarīgi, lai būtu viens pamatdarbs, kas dod minimālo sociālo nodrošinājumu.

Manuprāt, vēl labāku risinājumu izdomāt ir grūti. Latvijā ir vēlēšanās atrast virzienu, kas nevienam nav sāpīgs. Latvijā vēsturiski ar valsts varas instrumentiem cilvēkiem ir nodarīts liels ļaunums, tāpēc šobrīd ir liela vēlme, lai valsts būtu tāda pūkaina un mīlīga, kas par visiem rūpējas, bet sabiedrības vairākuma vārdā valstij brīžiem ir jāpieņem sāpīgi lēmumi, kas ir nepieciešami.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.