Foto – Andris Grīnbergs

Cik govīm jābūt uz hektāra 0

Hektāru un govju skaits nav ierobežojošais faktors, lai saimniecību sertificētu bioloģiskajai lauksaimniecībai. Atbalstu par bioloģisko saimniekošanu var saņemt, ja veic lauksaimniecisko darbību uz lauksaimniecības zemes vismaz 1 ha platībā, kuru veido lauki vismaz 0,3 ha platībā.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Lai saņemtu atbalstu, periodā no 15. maija līdz 15. septembrim uz vienu hektāru ilggadīgo zālāju un sēto zālāju jānodrošina 0,3 nosacītās liellopu vienības.

Ja saimniecībā ir 8 ha zemes un visos šajos hektāros ir zālāji, lai saņemtu bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu, ganāmpulkā jābūt 8 ha x 0,3 = 2,4 nosacītajām liellopu vienībām. Viena slaucama govs vai zīdītājgovs (gaļas govs) atbilst vienai liellopu vienībai. Tā kā 3 > 2,4, ar trim govīm būs nodrošināts nepieciešamais blīvums 8 ha zālājos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visticamāk, saimniecībā ir gan govis, gan arī kāds teļš, sivēns, aita, trusis vai vista. Arī šie dzīvnieki jāiekļauj aprēķinā. Jaunlops līdz 12 mēnešu vecumam atbilst 0,4 liellopu vienībām, jaunlops no 12 mēnešiem līdz 24 mēnešiem – 0,7 vienībām, tele no 24 mēnešiem un vecāka – 0,8 vienībām, piena sivēns – 0,027 vienībām, vaislas kuilis vai sivēnmāte – 0,5 vienībām, pārējās cūkas – 0,3 vienībām, jebkura vecuma kaza vai aita – 0,1 vienībām, zirgs (arī ēzelis) – 0,8 vienībām, trusis – 0,02 vienībām, zoss – 0,059 vienībām, pīle – 0,039 vienībām, dējējvista – 0,014 vienībām, broilers – 0,007 vienībām u.c.

Ja dzīvnieku blīvums nav pietiekams, bet saimnieks pretendē saņemt bioloģisko atbalstu, viņam jāpalielina dzīvnieku skaits vai zālāju vietā jāsēj graudi, jāaudzē kartupeļi u.tml.

Tā kā bites nav zālēdāji, tās vairs neie­skaita dzīvnieku blīvuma aprēķinā. Biškopības saimniecībām, kurās ir ilggadīgie zālāji, bet nav zālēdāju dzīvnieku, bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu par ilggadīgo zālāju platību nemaksā – to aizstāj atbalsts par bišu saimi. Tiesa, to var saņemt saimniecības, kam ir vismaz 20 bišu saimju (atbilstīgi Lauksaimniecības datu centra datiem vidēji sezonā no 15. maija līdz 15. septembrim).


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.