Foto – Shutterstock

Akla uzticība ekspertiem 16


Bet tiesa neņēma vērā Neatkarīgo ekspertu asociācijas speciālistu atzinumu, jo to likumīgā kārtā nevarot atzīt par ekspertu atzinumu – speciālisti neesot sertificēti tiesu eksperti. Turklāt pieņēmums par Sarmītes veselības stāvokli esot izteikts varbūtības formā. Izrādās, ka izraksts no stacionārā ievietota pacienta medicīniskās kartes, kas dod precīzu un objektīvu raksturojumu par cilvēka veselības stāvokli, nav pietiekams pierādījums, lai tiesa tam pievērstu uzmanību.

Reklāma
Reklāma
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Lasīt citas ziņas

Augstākās tiesas judikatūras nodaļas vadītājs Pāvels Gruziņš atzīst, ka nereti tiesneši akli uzticas eks­pertiem, jo nav speciālisti medicīnas jautājumos. Taču tiesa nedrīkst neņemt vērā neatkarīgo ekspertu atzinumus, ja tie ir pretēji sertificēta eksperta secinājumiem. “Tas ir pierādījums, un tiesai tas ir jāvērtē. Civilprocesa likums noteic, ja eksperta atzinums nav pamatots, kā arī, gadījumā ja vairāki ekspertu atzinumi ir pretrunīgi, tiesa var noteikt atkārtotu ekspertīzi, uzdodot to izdarīt citam ekspertam vai pat ekspertu komisijai,” pastāstīja judikatūras nodaļas vadītājs.

Arī Valsts tiesu ekspertīžu biroja vadītāja Maira Čentoricka, kura vada arī Tiesu ekspertu padomi, kas uzrauga un kontrolē ekspertu darbību, uzskata, ka tiesnešiem pamatīgāk jāiedziļinās ekspertu atzinumos, īpaši avotos, uz kuriem pamatojoties eksperts izdara savus secinājumus. “Ja tiesnesis apriori uzskata, ka medicīnas jomā neko nesaprot un negrib saprast, tad viņš tic tam, kurš labāk runā. Tiesa skata lietu pēc iekšējās pārliecības, un iekšējās pārliecības sindroms ir pārņēmis arī tiesu psihiatrijas ekspertus: gribu – izmantoju medicīnisko dokumentāciju, gribu – izmantoju liecinieku liecības. Tiesu psihiatriskās ekspertīzes darba metodē, kas oficiāli reģistrēta, ir norādīts, ka primārais ir medicīniskā dokumentācija. Tikai tad, ja tās nav, var runāt par liecībām. Tiekoties ar tiesnešiem, esmu lūgusi: kad jūs izskatāt tiesu psihiatru veiktās ekspertīzes, lūdzu norādiet ekspertam, kuras liecības ir tiešām vērā ņemamas. Uz to saņemu atbildi, ka mēs (tiesneši) neesam kompetenti šajā jomā – nevaram pateikt, kurš melo un kurš – ne. Tad kāpēc mums vajag tiesu?” vaicā ekspertīžu biroja vadītāja.

Groza likumu

CITI ŠOBRĪD LASA
Uz jautājumu, vai Tieslietu ministrijai ir kāds rīcības plāns, kā nodrošināt, lai cilvēki, kas cer uz taisnīgu tiesu, neciestu no visai apšaubāmiem ekspertīžu taisītājiem un tiesnešiem, kuri šādas ekspertīzes ņem vērā, jo, lūk, no medicīnas neko nesaprot, saņēmu ministrijas valsts sekretāres tiesu jautājumos Irēnas Kucinas atbildi: “Saeimā pirmajā lasījumā ir pieņemti grozījumi tiesu ekspertu likumā, kuri paredz, ka Tiesu ekspertu padome, konstatējot noteiktus pārkāpumus tiesu medicīnas eksperta vai tiesu psihiatrijas eksperta rīcībā, ir tiesīga iesniegt Latvijas Ārstu biedrībai priekšlikumu par attiecīgās ārstniecības personas sertifikāta anulēšanu tiesu medicīnas eksperta pamatspecialitātē vai tiesu psihiatrijas eksperta apakšspecialitātē.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.