Ingūna Jātniece
Ingūna Jātniece
Foto: Anda Krauze

FOTO. Latviešu ģimene saimnieko Engures novadā un kafejnīcas ēdienkartē piedāvā tikai to, kas dabūjams mežā, pļavā vai ezerā 31

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Veselam
“Es mazliet samulstu, kāpēc rentgens rokai, bet man jāizģērbjas!” Sieviete dalās pieredzes stāstā par radiologa apmeklējumu 17
Lasīt citas ziņas

Ingūna Jātniece ar vīru un meitas ģimeni saimnieko Rideļu dzirnavās, kas atrodas meža ielokā netālu no gleznainā Rideļu ezera Engures novadā. Meža un ezera tuvums lielākoties noteicis to, ka ģimene maltīšu pagatavošanai pārsvarā izmanto dabas veltes un vietējos produktus.

Čaganas pankūkas

“Gan savā, gan mūsu kafejnīcas “Cope” ēdienkartē iekļaujam to, kas tepat dabūjams, izaug mežā, pļavā, ezerā. Tās ir sēnes un ogas, tie ir dažādi augi zāļu tējai, tās ir zivis. Pēc gaļas dodamies uz privāto veikaliņu Tukumā. Mums ir svarīgi zināt produktu izcelsmi, un, protams, tiem jābūt kvalitatīviem,” uzsver Ingūna Jātniece un piebilst, ka ne vienmēr izdodas dzīvot tik ekoloģiski un zaļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad deviņdesmitajos gados Ingūnas vīratēvs atguvis dzimtas īpašumu Rideļu dzirnavas, tās pēc atjaunošanas darbinātas dienu un nakti: bīdelējuši miltus, ražojuši mannu, putraimus un grūbas. Maltuvē strādājuši puiši no tuvējās apkārtnes, kas pusdienām nereti bija paņēmuši līdzi pienu, olas, biezpienu. Tā kā miltu netrūka, sākuši maltītei cept pankūkas, ar kurām cienājuši arī Rideļu dzirnavu saimniekus. “Baudot gardās pankūkas, mums ar vīru dzima ideja, ka tās varētu cept un piedāvāt Rideļu dzirnavu apmeklētājiem. Sākumā šķīvjus ar pankūkām likām turpat pie dzirnavām uz galda, vēlāk pāri ceļam uzcēlām kafejnīciņu, kur ēdienkartē iekļāvām arī pankūkas.”

Šo pankūku divi trumpji ir čaganums un dažādi pildījumi. “Lai mīkla būtu pufīga, dzeltenumus atdalām no baltumiem, sakuļam, dzeltenumiem pievienojam pārējās mīklas sastāvdaļas, bet pēc tam masā iecilājam saputotus olu baltumus,” skaidro Ingūna.

Izcepto pankūku kalnu liek uz liela šķīvja un ceļ galdā kopā ar dažādu pildījumu sagatavēm – sāļām un saldām. Katrs ēdējs pats var izvēlēties, vai pankūku apēdīs ar maltās gaļas un vārītas olas pildījumu vai ar mazsālītu lasi, vai ar ceptām gailenēm, vai spinātiem, kas sajaukti ar svaigo sieru. Tie, kas vairāk tīko pēc kā salda, pankūkas var baudīt ar svaigām meža un dārza ogām un saldējumu. “Pildījumi ir sātīgi, tāpēc pankūku mīklu taisām mazliet šķidrāku, bet ripuļus cepam mazākus un plānākus.”

Karpa ar bekām vēderā

“Mūsu ezerā ir gan karpas, gan līņi. Ja maltīti gribas ātrāk, zivis notīrām, sagriežam gabalos, uzbārstām sāli, piparus, timiānu, pievienojam ķiplokus un cepam,” stāsta Ingūna un turpinot dalās ar mazliet sarežģītāku zivs pagatavošanas recepti. “Līnim vai karpai notīrām zvīņas, izņemam iekšas, pēc tam uzbārstām sāli, vēderā guldām dilles ar visiem kātiem, ķiplokus, piparu graudus, lauru lapu, plānās strēmelītēs sagrieztus burkānus, visu pārlejam ar skābā krējuma un majonēzes mērci un cepam cepeškrāsnī 180 ºC aptuveni stundu. Vēl zivis var pildīt ar baravikām. Kad ir sēņu gads, sagatavojam krājumus. Rīkojamies vienkārši: sēnes notīrām, sagriežam, liekam uz pannas un karsējam, lai iztvaiko liekais šķidrums. Kad zivi gribam pildīt ar baravikām, sēnes izņemam no saldētavas, apcepam ar sīpoliem un garš­vielām, liekam zivij vēderā, pārlejam krējuma un majonēzes mērci un – pannu cepeškrāsnī iekšā! Sanāk izcils ēdiens!”

Reklāma
Reklāma

Šķērsām pāri pļavai

Jau gadiem Ingūna vāc dažādus augus, lai varētu pagatavot zāļu tēju gan savai saimei, gan kafejnīciņas apmeklētājiem. Pavasarī sāk ar gaiļpiešiem, pēc tam seko raspodiņi, mārpuķītes, ceriņu ziedi, sarkanais āboliņš, upju mētras, liepu ziedi. “Lai tējai būtu skaistāka krāsa, pievienojam kaltētas rudzupuķu un kliņģerīšu ziedlapiņas,” ar pieredzi dalās Ingūna. “Drogas žāvēju uz palagiem, kurus izklāju dzirnavu otrajā stāvā.”

Kad pienāk rudens, vācot pīlādžogas, kuras izmanto uzlējuma pagatavošanai. “Ziemā gatavojam cidoniju karsto dzērienu, kas top no cidoniju sīrupa, ko paši sarūpējam. Sagriežam mūsu ziemeļu citronus un bagātīgi uzbārstām cukuru, lai izvelk sulu no cidonijām.”

Pandēmijas laikā Cope turpināja darbu, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem un ievērojot noteiktos ierobežojumus. “Mūs glābiņš bija tas, ka ir liela teritorija, tāpēc apmeklētājiem bija viegli ievērot distancēšanos. Lai būtu ērtāk baudīt ēdienu, vārījām zupas: gulašzupu, kurai uzlikām kartupeļu biezeņa cepurīti, harčo, pupiņu zupu ar kūpinātu gaļiņu, saldo kartupeļu zupu ar malto gaļu un romiešu ķimenēm. Cilvēku atsaucība mums ļauj pārdzīvot šo sarežģīto laiku. Par to liels paldies!”

Lietas ar pievienoto vērtību

Katrai saimniecei ir savi knifi un palīgrīki, bez kuriem virtuvē neiztikt.

Foto: Anda Krauze

Pankūku panna. Lai izdotos gardas pankūkas, vajadzīga laba panna.

Foto: Anda Krauze

Pankūku lāpstiņa. “Tai jābūt plānai un parocīgai, lai pankūkas varētu viegli apmest otrādi. Esmu izmēģinājusi dažādu formu un materiālu lāpstiņas, bet šo, kas ražota padomju laikā, neviena nav pārspējusi,” par svarīgu darbarīku virtuvē stāsta Ingūna Jātniece.

Foto: Anda Krauze

Porcelāna trauki. Mājas viesībās tiek servēti porcelāna trauki, kas mantoti no iepriekšējām paaudzēm. Skaistas lietas rada svētku izjūtu.

Ingūnas Jātnieces piedāvātās pankūku receptes mīkla

Foto: Anda Krauze

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 2 litri piena

• 10 olas

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 tējkarote sāls

• 200 ml eļļas

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, tad pievieno sāli, eļļu, iesijā miltus un maisa, līdz izveidojas bieza masa. Pēc tam pakāpeniski pielej pienu, nepārtraukti maisot, lai neveidotos kunkuļi. Kad tas izdarīts, masā iecilā saputotus olu baltumus.

Pirms cepšanas mīklai jānobriest aptuveni 15 minūtes.

Olu baltumus nedrīkst pārputot – tiem jābūt gaisīgiem. Pievienojot mīklai tik daudz eļļas, cepot pankūkas, eļļu vairs nevajag.

Pankūkas ar baraviku pildījumu

Foto: Anda Krauze


Pildījumam:

• 200 g saldētu baraviku

• 2 nelieli sīpoli

• 1 ēdamkarote eļļas

• pipari un sāls

Pagatavošana:

Baravikas iepriekš atlaidina, sacep uz pannas kopā ar sīpoliem un garšvielām.

Pankūkas ar maskarpones krēmu

Foto: Anda Krauze


Pildījumam:

• 400 g maskarpones svaigā sierra

• 100 ml saldā krējuma

• 2 ēdamkarotes cukura

• šķipsna vaniļas cukura

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas saputo.

Pankūkā iecepta ola ar zaļumiem

Pildījumam:

• olas

• sāls un pipari

• redīsu dīgsti rotājumam

Mērcei:

• skābais krējums

• majonēze

• marinēti gurķi

Pagatavošana:

Pankūku uz pannas viegli aprauj no abām pusēm. Tad uzsit olu, uzbārsta sāli, piparus un aizloka pankūkas malas. Cep, līdz olas baltums izcepies, bet dzeltenums vēl mīksts. Uzbārsta timiānu un redīsu dīgstus. Pasniedz ar skābā krējuma, majonēzes un marinētu gurķu mērci.

Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu

Pildījumam:

• spināti

• skābenes

• ķiploki

• svaigais siers

• biezpiens

• sāls un pipari

Mērcei:

• skābais krējums

• majonēze

• graudu sinepes

• marinēti gurķi

• pipari

Pagatavošana:

Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, liek uz pankūku ripām, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas pagatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.