Ingūna Jātniece
Ingūna Jātniece
Foto: Anda Krauze

FOTO. Latviešu ģimene saimnieko Engures novadā un kafejnīcas ēdienkartē piedāvā tikai to, kas dabūjams mežā, pļavā vai ezerā 31

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Ingūna Jātniece ar vīru un meitas ģimeni saimnieko Rideļu dzirnavās, kas atrodas meža ielokā netālu no gleznainā Rideļu ezera Engures novadā. Meža un ezera tuvums lielākoties noteicis to, ka ģimene maltīšu pagatavošanai pārsvarā izmanto dabas veltes un vietējos produktus.

Čaganas pankūkas

MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Urbanovičs: Mums jāgatavojas tam, kas varētu notikt, ja… 69
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ir tik riebīgi redzēt šādus rupjus cilvēkus!”: soctīklos nopeļ influenceri Elīnu Didrihsoni, kura publiski ignorē Covid-19 ierobežojumus 47
10 stundas
Lasīt citas ziņas

“Gan savā, gan mūsu kafejnīcas “Cope” ēdienkartē iekļaujam to, kas tepat dabūjams, izaug mežā, pļavā, ezerā. Tās ir sēnes un ogas, tie ir dažādi augi zāļu tējai, tās ir zivis. Pēc gaļas dodamies uz privāto veikaliņu Tukumā. Mums ir svarīgi zināt produktu izcelsmi, un, protams, tiem jābūt kvalitatīviem,” uzsver Ingūna Jātniece un piebilst, ka ne vienmēr izdodas dzīvot tik ekoloģiski un zaļi.

Kad deviņdesmitajos gados Ingūnas vīratēvs atguvis dzimtas īpašumu Rideļu dzirnavas, tās pēc atjaunošanas darbinātas dienu un nakti: bīdelējuši miltus, ražojuši mannu, putraimus un grūbas. Maltuvē strādājuši puiši no tuvējās apkārtnes, kas pusdienām nereti bija paņēmuši līdzi pienu, olas, biezpienu. Tā kā miltu netrūka, sākuši maltītei cept pankūkas, ar kurām cienājuši arī Rideļu dzirnavu saimniekus. “Baudot gardās pankūkas, mums ar vīru dzima ideja, ka tās varētu cept un piedāvāt Rideļu dzirnavu apmeklētājiem. Sākumā šķīvjus ar pankūkām likām turpat pie dzirnavām uz galda, vēlāk pāri ceļam uzcēlām kafejnīciņu, kur ēdienkartē iekļāvām arī pankūkas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Šo pankūku divi trumpji ir čaganums un dažādi pildījumi. “Lai mīkla būtu pufīga, dzeltenumus atdalām no baltumiem, sakuļam, dzeltenumiem pievienojam pārējās mīklas sastāvdaļas, bet pēc tam masā iecilājam saputotus olu baltumus,” skaidro Ingūna.

Izcepto pankūku kalnu liek uz liela šķīvja un ceļ galdā kopā ar dažādu pildījumu sagatavēm – sāļām un saldām. Katrs ēdējs pats var izvēlēties, vai pankūku apēdīs ar maltās gaļas un vārītas olas pildījumu vai ar mazsālītu lasi, vai ar ceptām gailenēm, vai spinātiem, kas sajaukti ar svaigo sieru. Tie, kas vairāk tīko pēc kā salda, pankūkas var baudīt ar svaigām meža un dārza ogām un saldējumu. “Pildījumi ir sātīgi, tāpēc pankūku mīklu taisām mazliet šķidrāku, bet ripuļus cepam mazākus un plānākus.”

Karpa ar bekām vēderā

“Mūsu ezerā ir gan karpas, gan līņi. Ja maltīti gribas ātrāk, zivis notīrām, sagriežam gabalos, uzbārstām sāli, piparus, timiānu, pievienojam ķiplokus un cepam,” stāsta Ingūna un turpinot dalās ar mazliet sarežģītāku zivs pagatavošanas recepti. “Līnim vai karpai notīrām zvīņas, izņemam iekšas, pēc tam uzbārstām sāli, vēderā guldām dilles ar visiem kātiem, ķiplokus, piparu graudus, lauru lapu, plānās strēmelītēs sagrieztus burkānus, visu pārlejam ar skābā krējuma un majonēzes mērci un cepam cepeškrāsnī 180 ºC aptuveni stundu. Vēl zivis var pildīt ar baravikām. Kad ir sēņu gads, sagatavojam krājumus. Rīkojamies vienkārši: sēnes notīrām, sagriežam, liekam uz pannas un karsējam, lai iztvaiko liekais šķidrums. Kad zivi gribam pildīt ar baravikām, sēnes izņemam no saldētavas, apcepam ar sīpoliem un garš­vielām, liekam zivij vēderā, pārlejam krējuma un majonēzes mērci un – pannu cepeškrāsnī iekšā! Sanāk izcils ēdiens!”

Šķērsām pāri pļavai

Jau gadiem Ingūna vāc dažādus augus, lai varētu pagatavot zāļu tēju gan savai saimei, gan kafejnīciņas apmeklētājiem. Pavasarī sāk ar gaiļpiešiem, pēc tam seko raspodiņi, mārpuķītes, ceriņu ziedi, sarkanais āboliņš, upju mētras, liepu ziedi. “Lai tējai būtu skaistāka krāsa, pievienojam kaltētas rudzupuķu un kliņģerīšu ziedlapiņas,” ar pieredzi dalās Ingūna. “Drogas žāvēju uz palagiem, kurus izklāju dzirnavu otrajā stāvā.”

Kad pienāk rudens, vācot pīlādžogas, kuras izmanto uzlējuma pagatavošanai. “Ziemā gatavojam cidoniju karsto dzērienu, kas top no cidoniju sīrupa, ko paši sarūpējam. Sagriežam mūsu ziemeļu citronus un bagātīgi uzbārstām cukuru, lai izvelk sulu no cidonijām.”

Pandēmijas laikā Cope turpināja darbu, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem un ievērojot noteiktos ierobežojumus. “Mūs glābiņš bija tas, ka ir liela teritorija, tāpēc apmeklētājiem bija viegli ievērot distancēšanos. Lai būtu ērtāk baudīt ēdienu, vārījām zupas: gulašzupu, kurai uzlikām kartupeļu biezeņa cepurīti, harčo, pupiņu zupu ar kūpinātu gaļiņu, saldo kartupeļu zupu ar malto gaļu un romiešu ķimenēm. Cilvēku atsaucība mums ļauj pārdzīvot šo sarežģīto laiku. Par to liels paldies!”

Lietas ar pievienoto vērtību

Katrai saimniecei ir savi knifi un palīgrīki, bez kuriem virtuvē neiztikt.

Foto: Anda Krauze

Pankūku panna. Lai izdotos gardas pankūkas, vajadzīga laba panna.

Foto: Anda Krauze

Pankūku lāpstiņa. “Tai jābūt plānai un parocīgai, lai pankūkas varētu viegli apmest otrādi. Esmu izmēģinājusi dažādu formu un materiālu lāpstiņas, bet šo, kas ražota padomju laikā, neviena nav pārspējusi,” par svarīgu darbarīku virtuvē stāsta Ingūna Jātniece.

Foto: Anda Krauze

Porcelāna trauki. Mājas viesībās tiek servēti porcelāna trauki, kas mantoti no iepriekšējām paaudzēm. Skaistas lietas rada svētku izjūtu.

Ingūnas Jātnieces piedāvātās pankūku receptes mīkla

Foto: Anda Krauze

Sastāvdaļas:

• 1 kg kviešu miltu

• 2 litri piena

• 10 olas

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 tējkarote sāls

• 200 ml eļļas

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, tad pievieno sāli, eļļu, iesijā miltus un maisa, līdz izveidojas bieza masa. Pēc tam pakāpeniski pielej pienu, nepārtraukti maisot, lai neveidotos kunkuļi. Kad tas izdarīts, masā iecilā saputotus olu baltumus.

Pirms cepšanas mīklai jānobriest aptuveni 15 minūtes.

Olu baltumus nedrīkst pārputot – tiem jābūt gaisīgiem. Pievienojot mīklai tik daudz eļļas, cepot pankūkas, eļļu vairs nevajag.

Pankūkas ar baraviku pildījumu

Foto: Anda Krauze


Pildījumam:

• 200 g saldētu baraviku

• 2 nelieli sīpoli

• 1 ēdamkarote eļļas

• pipari un sāls

Pagatavošana:

Baravikas iepriekš atlaidina, sacep uz pannas kopā ar sīpoliem un garšvielām.

Pankūkas ar maskarpones krēmu

Foto: Anda Krauze


Pildījumam:

• 400 g maskarpones svaigā sierra

• 100 ml saldā krējuma

• 2 ēdamkarotes cukura

• šķipsna vaniļas cukura

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas saputo.

Pankūkā iecepta ola ar zaļumiem

Pildījumam:

• olas

• sāls un pipari

• redīsu dīgsti rotājumam

Mērcei:

• skābais krējums

• majonēze

• marinēti gurķi

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Pankūku uz pannas viegli aprauj no abām pusēm. Tad uzsit olu, uzbārsta sāli, piparus un aizloka pankūkas malas. Cep, līdz olas baltums izcepies, bet dzeltenums vēl mīksts. Uzbārsta timiānu un redīsu dīgstus. Pasniedz ar skābā krējuma, majonēzes un marinētu gurķu mērci.

Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu

Pildījumam:

• spināti

• skābenes

• ķiploki

• svaigais siers

• biezpiens

• sāls un pipari

Mērcei:

• skābais krējums

• majonēze

• graudu sinepes

• marinēti gurķi

• pipari

Pagatavošana:

Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, liek uz pankūku ripām, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas pagatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi?
9 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
9 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
9 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Divu sastāvdaļu šķīdums, ko var pagatavot mājās: kā rūpēties par orhidejām?
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Urbanovičs: Mums jāgatavojas tam, kas varētu notikt, ja… 69
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ir tik riebīgi redzēt šādus rupjus cilvēkus!”: soctīklos nopeļ influenceri Elīnu Didrihsoni, kura publiski ignorē Covid-19 ierobežojumus 47
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam diezgan slima populācija!” Zavadska skaidro, kāpēc Latvijā tik liels mirušo skaits no Covid-19 163
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
TESTS: Izvēlies lapsu un uzzini, cik patiesībā atbildīgs un uzticams tu esi! 5
11 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā ļoti garšīgi pagatavot šampinjonus? 8
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Svētku rotas bez tēriņiem! Atraktīvai dekoru gatavošanai iedvesmo floristikas amata meistare Ligita Danenberga 1
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki nesnauž! Ir īstais brīdis sākt superagri sēju 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Banānu – kokosriekstu cepumiņi bez cukura 2
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pēdējais brīdis Ziemassvētku apsveikumu izsūtīšanai: ko nedrīkst nosūtīt aploksnēs? 6
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepumiņi – sērkociņi Ziemassvētku gaidīšanas laika “iededzināšanai”: brīnišķīga recepte svētkiem un dāvanām 14
3 dienas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Iebilst pret latgaliešu valodas uzspiešanu: unikālā ceļa zīme sašķeļ vietējo sabiedrību 172
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatības karte: kuros divos novados ir augstākais saslimstības līmenis? 2
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Leiena: Eiropas Savienībai ir laiks domāt par obligātu vakcināciju 173
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ģenerālprokuratūra lūdz Saeimu izdot Ādamsonu kriminālvajāšanai 23
5 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
FOTO: Viņš nokļuva pasaules mediju uzmanības centrā, “izvēloties īsto brīdi”. Kas ir NATO rudais kaķis? 15
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Uz Valmieras šosejas notikusi autobusa un kravas auto sadursme, kurā iesaistīta NBS mašīna 22
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam diezgan slima populācija!” Zavadska skaidro, kāpēc Latvijā tik liels mirušo skaits no Covid-19 163
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Minhenē sprāgusi Otrā pasaules kara aviobumba. Sprādzienā vairāki ievainotie 8
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
TESTS: Izvēlies lapsu un uzzini, cik patiesībā atbildīgs un uzticams tu esi! 5
11 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
9 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
9 stundas
DB
Dace Baltruma
Ziņas
Lasītāja: Plaisa starp “mēs” un “viņi” plešas platumā. Vai kāds parēķinājis, cik nonākuši kapu kalniņā tikai tādēļ, ka laikus netika pie ārsta? 45
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Urbanovičs: Mums jāgatavojas tam, kas varētu notikt, ja… 69
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Arnolds un Emanuels 1
11 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Atspiedis galvu rokās, valsts pirmā persona zūdījās pils kancelejas šefam – ak tu, tētīt, Andri, šie Saeimas pļāputašas!” Egila Līcīša feļetons 30
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Bijušais Latvijas prezidents Guntis Ulmanis iekļuvis smagā autoavārijā 117
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Esmu brīvprātīgi izvēlējies nevakcinēties!”: pianists Vestards Šimkus paziņo, ka pārtrauc savu profesionālu darbību 354
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Veselības aģentūra paziņo, cik ES valstīs reģistrēti omikrona gadījumi
20:59
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Par Mārtiņu Braunu ir grūti, pat neiespējami rakstīt pagātnes formā.” No dvēseles dziesminieka atvadoties 1
20:27
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Ar sportisku pagātni. Jaunā Vācijas ārlietu ministre “neļausies tikt atstumta” 3
19:59