Dzeltenā kaķpēdiņa, amoliņš, vīgriezes 0

Dzeltenā kaķpēdiņa ir ļoti labs žultsdzinējs, tā patīk aknām. Dzelteno kaķpēdiņu var sameklēt Latgales pusē – pakalnos, tīrumos, vecainēs. Tās ziediem dažkārt mēdz būt oranža nokrāsa, un tādos ir vairāk vērtīgo flavonoīdu. Ja esam ieēduši ko treknāku un jūtam smagumu labajā paribē (aknu rajonā), palīdzēs kaķpēdiņas tēja. Kaķpēdiņa pazemina asinsspiedienu, tāpēc ideāli piemērota cilvēkiem, kuriem kopā ar paaugstinātu asinsspiedienu ir arī kāda aknu vaina.
Pļavās baltiem ziedu kurvīšiem zied pelašķi. Tos liek visās pretklepus tējās, taču patiesībā tieši pret klepu pelašķi vāji iedarbojas. Toties tiem piemīt laba pretiekaisuma iedarbība un ļoti labas antialerģiskas īpašības. Ja klepu izraisījis kāds alergēns, palīdzēs pelašķu tēja. Pelašķiem piemīt arī spēja sapurināt mūsu imūnsistēmu. Kad tuvojas vīrusu laiks vai slikti jūtamies, var padzert vieglu pelašķu tēju. Šīs tējas nedaudz rūgtenā garša stimulē arī gremošanas sistēmu.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

Laukmalēs, gar ceļiem un dārzos skaisti zied dzeltenais amoliņš. Tas, tāpat kā baltais amoliņš, ir vērtīgs medusaugs. Vija Eniņa stāsta, ka ārstniecisks ir dzeltenais amoliņš, taču ar to jārīkojas piesardzīgi. Dzeltenais amoliņš šķīdina trombus un kavē asinsrecēšanu. Tas palīdzēs cilvēkiem, kam ir nosliece uz trombu veidošanos. Taču to nedrīkst lietot ļaudis, kam ir tendence uz iekšēju asiņošanu vai draud asinsvadu plīšana. Dzeltenais amoliņš ir nedaudz indīgs, šo tēju nevar dzert pārāk daudz.

Upju krastos un mitrās pļavās dzelteniem ziediem zied un smaržo vīgriezes. Vīgriežu tējai ir salda garša. Tā nomierina, veicina labu miegu, tādēļ ieteicams dzert vakaros. To dzer arī saaukstēšanās gadījumos, lai izsviedrētos un mazinātu temperatūru. Tā mazina klepu un bronhu iekaisumu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.