Foto – Fotolia

Tālāk par nodomu ministrijas ļaudis pagaidām nav tikuši, taču visai drīz no Eiropas Savienības struktūrfondu naudas būšot pieejami nopietni līdzekļi veselības veicināšanai, kurus liks lietā riska grupu izglītošanai un prasmju veidošanai, sola A. Krūmiņa, taču piebilst, ka bez visām kampaņām un citiem pretsmēķēšanas pasākumiem grūtniecēm noteikti jāsaņem atbalsts ģimenē. 14


Reālā dzīve “Pakāpienos” – viņas smēķēja un smēķēs

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

No apmēram 200 jaunajām māmiņām, kas radušas patvērumu un atbalstu misijā “Pakāpieni”, lielākā daļa grūtniecības laikā smēķēšanu nav spējušas atmest – stāsta viens no palīdzības organizācijas veidotājiem un tās vadītājs Viljams Šulcs. Abi ar kundzi Danu uz iemītnieču vidū kaitīgo ieradumu skatoties reāli – jāsadzīvo, nevienu nenosodot. Lai kā viņi censtos skaidrot, ko bērnam nozīmē tabakas dūmi, parasti viss beidzas ar atziņu – es jau visu saprotu, bet nespēju atmest. Cik sieviešu nav nākušas dzīvot uz “Pakāpieniem” arī ar cerībām, ka nesmēķēs vai atmetīs smēķēšanu bērna gaidīšanas laikā, taču vidē, kur pārējās iedzīvotājas cigaretes nesmādē, viņas savā apņēmībā salūst. Nespēj palīdzēt psihologu un citu mācītu ļaužu paņēmieni, vēl ļaunāk – sarunas par šo tematu mēdz izsaukt pat histērijas lēkmes.

Par lielu sasniegumu, kas no misijas vadītāju puses tiek ļoti novērtēts, varot uzskatīt jau izsmēķēto cigarešu samazināšanu – kad kādai līdzšinējās paciņas vietā izdodas iztikt tikai ar dažām cigaretēm dienā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Misijas noteikumi neatļauj smēķēt tās teritorijā, iemītnieces iet uz ielas un tur uzpīpē.

– Pie viena sapazīstas ar cilvēkiem, ar kuriem nevajadzētu veidot attiecības, palūdz, lai uzdāvina cigareti, un tad jau sākas, – nosaka Šulcs. Pārsteidzoši, kaut arī vienmēr trūkst naudas, cigaretēm tā allaž atrodas. – Kad prasām, kur dabū, atbild, ka “nostreļījušas”, cita nolaižas līdz izsmēķiem, taču bez cigaretēm neviena nav palikusi.

Likuma aizliegums viņas nebiedējot, ja tādu pieņemtu, vairāk uzmanītos, biežāk smēķētu iekštelpās – sarunā misijas vadītājam teikušas visas četras tagadējās “Pakāpienu” iemītnieces. Vai tas būtu labāk?

– Mums šķiet, ka ar varu neko nevar panākt – viņas smēķē un smēķēs, – nosaka V. Šulcs un piebilst, ka apzinīgākās, kas spētu savu dzīvi iekārtot citādi, pie viņiem nenonāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.