Foto: Fotolia

Nenobriedušus turku zirņus uzturā lietot nav vēlams. Kad tie ir vācami? 0

Šogad vēlu iesēju turku zirņus, tie vēl zaļi. Kad tie jāvāc ēšanai un sēklu ieguvei? BIRUTA RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
“Piedošanu, bet šis ir reāli smieklīgi!” Sieviete “Pepco” iegādājusies dēlam bikses, taču vien vēlāk pamanījusi, ka tām ir dīvains defekts 13
Mājas
7 priekšmeti, ko saskaņā ar fen šui nevajadzētu turēt guļamistabā – tie var ietekmēt emocionālo labsajūtu
Pekina plāno pārņemt Putina impēriju? Eksperts atklāj, kāpēc diktators šoreiz ir patiesi nobijies
Lasīt citas ziņas

“Turku jeb aunazirņiem nenobriedušas pākstis uzturā nelieto. Ēst svaigus, neapstrādātus šos pākšaugus nav ieteicams, jo tie satur alkaloīdus, kas cilvēkam var būt kaitīgi. To graudi ir ēdami un sēklai vācami tikai, kad ir nogatavojušies, t.i., pākstis kļuvušas pilnas un sausas,” stāsta pākšaugu kolekcionāre Erta Birzniece.

Šajā karstajā vasarā lielākā daļa dārzaugu gan nogatavojās 2–3 nedēļas agrāk nekā parasti. Sējot maija vidū, zirņiem vajadzēja ienākties septembra sākumā. Tomēr, ja turku zirņu pākstis vēl nav nobriedušas, labāk tās pagaidām atstāt uz lauka. Kad būs gaidāmas salnas, tās jānovāc un jāliek telpā žāvēties, lai nogatavinātu (nevajag pākstis vākt no rīta, kamēr tās mitras no rasas, vai arī pēc lietus). Pākstīs parasti ir 1–2 zirnīši; apžāvēti graudi visbiežāk ir dzeltenā vai baltā krāsā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tomēr šosezon neizdodas iegūt kvalitatīvas aunazirņu sēklas, tās var iegādāties no jauna dārzkopības preču veikalos vai pasūtīt ārzemju interneta veikalos.

Foto: Fotolia
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.