Foto – LETA

Pētījums: rupjmaize var aizkavēt prostatas vēža veidošanos 1

Rupjmaize var aizkavēt prostatas vēža veidošanos un neļaut progresēt jau diagnosticētam ļaundabīgam audzējam. To nozīmīgā pētījumā pierādījuši Latvijas uztura zinātnieki un ārsti dietoloģes Lailas Meijas vadībā kopā ar Somijas kolēģiem, informē Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pārstāvis Edijs Šauers.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

“To, ka rudzu maize ir veselīga, zina ikviens. Taču to, ka tā, iespējams, nav vienkārši pārtikas produkts, bet gan līdzinās zālēm, pārliecinājušies pagaidām tikai nedaudzi. Vienlaikus analizēts, cik liela nozīme prostatas veselībā ir pietiekamam D vitamīna līmenim asinīs. Pētījuma laikā Latvijas vīrieši, kas slimoja ar prostatas vēzi, uzturā lietoja īpašu rudzu maizi,” skaidro Meija. Secinājumi esot iepriecinoši – to moto varētu būt: “kungi, ēdiet rupjmaizi un esiet veseli!”.

Meija skaidro arī, ka rudzu maize varētu būt nozīmīga tieši prostatas vēža attīstības kavēšanā tāpēc, ka šim audzējam ne vienmēr vajadzīga aktīva ārstēšana – tā vietā bieži nepieciešama tikai regulāra ārsta uzraudzība.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tāpēc ļoti būtiska nozīme ir dzīvesveidam, tostarp – uzturam. Ne velti zinātnieki uzskata, ka ar uzturu iespējams novērst vienas trešdaļas vēžu veidošanos. Rupjmaize satur bioloģiski aktīvas vielas – alkilrezorcīnus un lignānus –, kam piemīt pretvēža iedarbības potenciāls,” norāda Meija.

Meija promocijas darbu “Alkilrezorcīnu, lignānu metabolīti un D vitamīns priekšdziedzera vēža pacientiem” aizstāvēs trešdien, 11.jūnijā, RSU Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.