Foto – Shutterstock.com

Par zāļu blaknēm var ziņot elektroniski 2

Lai veicinātu iedzīvotāju iesaistīšanos ziņošanā par zāļu blaknēm un atvieglotu informācijas iesniegšanu, Zāļu valsts aģentūra (turpmāk – ZVA) nodrošina iespēju nosūtīt ziņojumu elektroniski. Līdz šim pacienti par zāļu izraisītām blaknēm informēja, nosūtot aizpildītu un parakstītu ziņojuma veidlapu pa pastu vai faksu. 2013.gada pavasarī ZVA uzsāka informatīvo kampaņu “Atklāj zāļu otru pusi” un pacienta e-ziņojums ir tās turpinājums.
Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Lasīt citas ziņas

Mājas lapā www.zva.gov.lv, aktivizējot baneri “Atklāj zāļu otru pusi”, informācijas iesniedzējs tiks novirzīts uz ziņojumu iesniegšanas sadaļu, kur, izvēloties Pacienta ziņojuma e-veidlapu, notiks lietotāja autentifikācija, izmantojot Latvijas valsts portālu www.latvija.lv. Pēc autentifikācijas tiks atvērta aizpildāmā veidlapa.

Pacienta ziņojuma veidlapā ir nepieciešams sniegt iespējamās zāļu blaknes aprakstu, tostarp minot iespējamo cēloni, simptomus un sekas, kā arī tiek lūgts aizpildīt kontaktinformācijas laukus, lai nepieciešamības gadījumā iegūtu pilnīgāku informāciju un varētu precīzāk izvērtēt iespējami konstatēto zāļu blakni. ZVA eksperti analizēs visus ziņojumus, lai pārliecinātos, ka zāļu ieguvumi joprojām daudzkārt pārsniedz riskus. Visi saņemtie ziņojumi tiek ievadīti gan ZVA zāļu blakņu ziņojumu datu bāzē, gan Eiropas Zāļu aģentūras blakņu ziņojumu datu bāzē “EudraVigilance”, un Pasaules Veselības organizācijas zāļu blakņu ziņojumu datu bāzē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar plašāku informāciju par zāļu drošumu un personas tiesībām iesniegt ziņojumu par iespējamām zāļu blaknēm var iepazīties ZVA mājas lapā www.zva.gov.lv, kā arī zvanot pa informatīvo tālruni 67078400. Ziņojumā par zāļu blakni sniegtajai informācijai tiek garantēta drošība un konfidencialitāte.

Ik gadu ZVA saņem aptuveni 300 zāļu blakņu ziņojumu, kuru informācijas avots ir ārstniecības personas. Aktuālā informācija par ziņojumiem šogad liecina, ka saņemts 341 ziņojums ar ārstniecības personu sniegtu informāciju un 12 pacientu ziņojumi. Visvairāk – 10 pacientu ziņojumu – iesniegti laikā no aprīļa līdz jūnijam, kas sakrīt ar ZVA kampaņas “Atklāj zāļu otru pusi” sākumu. Kampaņas “Atklāj zāļu otru pusi mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību faktam, ka zālēm ir ne tikai ieguvumi, bet iespējami arī nopietni vai mazāk nopietni riski.

Aicinām zāles lietot atbilstīgi ārstniecības personas vai farmaceita ieteikumiem, kā arī zāļu lietošanas instrukcijā noteiktajām norādēm. Ja, lietojot zāles, rodas aizdomas par iespējamām blakusparādībām, kas saistītas ar zāļu lietošanu, mudinām aizpildīt Pacienta ziņojuma e-veidlapu, kā arī konsultēties ar ārstu, lai saņemtu ieteikumus par zāļu turpmāku lietošanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.