Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
3. marts, 2014
Drukāt

Amarants – augs ar vērtīgu eļļu un sēklām

Foto - Stock.XCHINGFoto - Stock.XCHING

Vai amarantu izmanto medicīnā, kādas kaites tas ārstē? 
Irēna Veine Kokneses novadā

Katram lakstam, ziedam vai saknei ir diezgan precīzs vielu sastāvs, un noteiktās devās tās iedarbojas ārstnieciski. Amarantu dzimtā Latvijā ir minētas vairākas šo augu sugas, taču neviena no tām nav tipisks ārstniecības vai tautas medicīnas augs. No visiem amarantiem tautas medicīnā izmantojamas īpašības visvairāk piemīt liektajam amarantam (Amaranthus retroflexus).

No amaranta sēklām iespējams iegūt vērtīgu produktu – eļļu. Tajā ir vērtīgās omega-6 taukskābes, lecitīns un E vitamīns, liels daudzums skvalēna. Šāda viela rodas arī cilvēka organismā – sebumā jeb sviedrus veidojošās šūnās kā holesterīna sintēzes blakusprodukts. Uzskata, ka skvalēns kavē audzēju veidošanos un stiprina imūnsistēmu. Tas arī bagātina organisma šūnas ar skābekli.

Bioloģiski aktīvā sastāva dēļ uztura speciāliste Jeļena Zuboviča iesaka amaranta eļļu pa tējkarotei pievienot salātiem. Tomēr kādam var būt individuāla šā produkta nepanesamība, tāpēc ar ārstu jākonsultējas īpaši tiem, kuri slimo ar akūtu vai hronisku pan­kreatītu, holecistītu, žults vai urīnpūšļa akmeņiem.

Amaranta sēklas pārtikā lieto veģetārieši un celiakijas pacienti. Lai gan tas nav graudaugs, sēklas izmanto kā putraimus. Tās ir magoņu sēkliņu lielumā un vāroties mazliet uzbriest.

Sēklas ir bagātīgs olbaltumvielu, tostarp aminoskābes lizīna, avots. Salīdzinājumā ar citiem putraimiem sēklās ir daudz dzelzs un kalcija. J. Zuboviča uzsver, ka tas ir vienīgais graudaugs un tiem līdzīgais produkts, kas satur C vitamīnu. Sastāvā atrodama arī pretiekaisuma viela lunasīns, kam ir pretvēža iedarbība.

Produkts ieteicams sirdsslimniekiem, jo amaranta sēklas spēj pazemināt triglicerīdus un tā sauktā sliktā holesterīna līmeni asinīs. Tās nesatur glutēnu un ir piemērotas celiakijas pacientiem.

– Specifiskās riekstu piegaršas dēļ ne katrs amarantu spēj lietot tīrā veidā, taču to var pievienot sautējumam vai zupām kopā ar citiem putraimiem, kā arī putrām ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, salātiem, samalt miltos un izmantot pankūkām, – savā pieredzē dalās uztura speciāliste.

Gan amaranta eļļu, gan putraimus (sēklas) var iegādāties bioloģisko produktu jeb tā sauktajos zaļajos veikaliņos, citu produktu klāstā tie atrodami arī lielveikalos “Stockmann” un “Sky” Rīgā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+