Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
22. maijs, 2015
Drukāt

Trauki var sabojāt arī veselīgu pārtiku (4)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, pieaug interese par bioloģisko pārtiku – veselīgiem produktiem, kas nesatur kaitīgas vielas. Tomēr ar to iegādi vien nepietiek. Ļoti svarīga ir arī pareiza trauku izvēle, tos gatavojot un uzglabājot.

Kas slēpjas plastmasas pudelē

“Liela daļa vielu pārtikas produktos nonāk tikai gatavošanas vai uzglabāšanas procesā, piemēram, benzpirēns, svins, pesticīdi. Šīs vielas dēvē arī par resninātājām un endokrīnās sistēmas grāvējām, jo tās iedarbojas uz hormoniem – gan dzimumhormoniem, gan vairogdziedzera un virsnieru garozas hormoniem. Mainās apetīte, sāta izjūta, ēdienu izvēle, rezultātā pieaug svars,” norāda diētas ārste Laila Meija. Šo vielu iedarbība uz organismu īpaši bīstama dažos dzīves posmos: pirms dzimšanas, pirmajā dzīves gadā un pusaudžu vecumā, jo var atstāt sekas uz visu atlikušo mūžu.

Ārste stāsta, ka viena no šādām vielām ir bisfenols A, kuru satur plastmasas pudeles. To izmanto arī konservu kārbu iekšējos pārklājumos. Šī viela ne tikai veicina aptaukošanos, bet arī ietekmē vairogdziedzera, nervu un imūnās sistēmas darbību, veicina spontānos abortus, neauglību. Ftalāti – vielas, kas padara plastmasu stingru un elastīgu (šī viela ir pārtikas plēvē), – visvairāk ietekmē vīrišķo hormonu testosteronu. Tās iedarbības dēļ mainās spermas kvalitāte, tā veicina aptaukošanos un insulīna rezistenci.

“Kāda eksperimenta dalībnieki trīs dienas atturējās no pārtikas, kas bijusi saskarē ar plastmasām, un bisfenola A un ftalātu līmenis organismā samazinājās par divām trešdaļām. Tas pierāda, ka ir jēga mainīt pārtikas iepakojumu,” saka Laila Meija.

Ko mēs varam darīt? Ikdienā mazāk izmantot plastmasas izstrādājumus, īpaši ilgstošai produktu glabāšanai, to vietā izvēloties stikla traukus. Nepildīt pienu vai sulas plastmasas pudelēs, jo atkārtota to izmantošana veicina kaitīgo vielu nokļūšanu pārtikā, bet pēc tam – organismā. Neglabāt plastmasas traukos treknus, sālītus un skābus pārtikas produktus, jo tie izraisa ķīmisku reakciju, kas veicina kaitīgo vielu izdalīšanos. Un, protams, bez šaubīšanās mest laukā bojātus plastmasas traukus un neglabāt tajos ēdienu.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Tad kādos traukos VAR gatavot ēdienu?!
    Visu jau stikla traukos nepagatavosi…

  2. nu vāks visam, atliek stikls vai grauzt zaļu un jēlu.

  3. Kādos traukos var likt produktus saldētavās?

  4. Lūdzu paskaidrot šo teikumu: “Liela daļa vielu pārtikas produktos nonāk tikai gatavošanas vai uzglabāšanas procesā, piemēram, benzpirēns, svins, pesticīdi”. Pesticīdi ir vielas augu kaitēkļu,slimību un nezāļu apkarošanai. Kā tie var “nonākt pārtikas produktos” gatavošanas vai uzglabāšanas laikā?

Draugiem Facebook Twitter Google+