Neparastajam atklājumam veltītā pastkarte.
Neparastajam atklājumam veltītā pastkarte.
Foto: Wikimedia Commons

1938. gada 23. decembrī. Ihtioloģijas sensācija 0

Pirms 80 gadiem dienvidafrikāņu jūras bioloģe Mārdžorija Kurtenē-Latimera devās uz Īstlondonas zvejas kuģu piestātni, jo kāda kuģa kapteinis stāstīja, ka viņa tīklos iepretim Šalumnas upes ietekai okeānā gadījusies neparasta zivs.

Reklāma
Reklāma
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā
VIDEO. “Kaut ko tādu dzīvē nebiju redzējusi!” Kristīne netālu no Valmieras vakarā sastapusies ar veselu “zoodārzu” 8
VIDEO. “Vai nu runājiet latviešu valodā, vai es nesaprotu!” Stingrs autobusa šoferis izpelnās pretrunīgu reakciju, atsakoties apkalpot sievieti ar bērnu
Lasīt citas ziņas

Notveršanas brīdī tā jau bija mirusi. “Es noņēmu gļotu slāni, lai ieraudzītu visskaistāko zivi, kādu jebkad biju redzējusi. Tā bija 150 cm gara, gaišzilā krāsā ar bālganiem punktiem un plankumiem. Visā garumā ķermenis laistījās sudrabaini zaļi zils. Zivi klāja cietas zvīņas, tai bija četras, locekļiem līdzīgas peldspuras un dīvaina aste kā kucēnam,” vēlāk atcerējās zinātniece.

Zivs svars bija 60 kilogramu. Kurtenē-Latimerai radās aizdomas, ka gadījies kas ļoti rets.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa steidzās uz darba vietu Īstlondonas muzejā un ķērās pie grāmatu šķirstīšanas, taču nevienā nebija nekā līdzīga. Muzejā saldētavas nebija, tāpēc bioloģe mēģināja pierunāt morga darbiniekus pieņemt to glabāšanā, taču saņēma atteikumu. Nācās steidzami atdot dīvaino lomu taksidermistam.

Vajadzēja paiet teju diviem mēnešiem, lai ihtiologs Džeimss Leonards Brīrlijs- Smits, apskatījis zivi, sev un citiem par pārsteigumu konstatētu, ka tas ir otiņspuru zivju kārtai piederīgais celakants – latīniski mūsdienās pazīstams kā Latimeria chalumnae.

Šādas zivis iepriekš bija redzētas tikai fosīlijās. Valdīja uzskats, ka celakanti izmiruši jau pirms 65 miljoniem gadu. Mūsdienās zināms, ka to radinieki joprojām sastopami Indijas okeānā pie Āfrikas un Indonēzijas krastiem.

1938. gada atklājums vēlāk vairoja spekulācijas arī par citu reliktu dzīvnieku hipotētiski iespējamo slēpšanos nomaļos pasaules nostūros.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.