Foto – Shutterstock

Kā lietas izskata tiesā 0

Lietas par personas rīcībspējas ierobežošanu garīgu vai citu veselības traucējumu dēļ, rīcībspējas ierobežošanas pārskatīšanu un atjaunošanu, kā arī par pagaidu aizgādnības nodibināšanu un izbeigšanu tiesa izskata sevišķā tiesāšanas kārtībā.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Tiesnesis izskatāmo lietu ierosina pēc rakstiska pieteikuma, kas iesniegts tiesā pēc šīs personas deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas. Ja persona ievietota ārstniecības ie­stādē – pēc ārstniecības iestādes adreses. Pieteikumu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Pieteikumā norāda personai nosakāmo rīcībspējas ierobežojumu vai arī likumā noteiktos pagaidu aizgādnības iemeslus. Pievieno pierādījumus, kas apstiprina šādas ierobežošanas nepieciešamību personas interesēs. Tiesa var lemt par tiesu psihiatriskās un, ja nepieciešams, tiesu psiholoģiskās ekspertīzes noteikšanu. Ja persona izvairās no ekspertīzes, tiesa, piedaloties prokuroram un ekspertam, var pieņemt lēmumu par nosūtīšanu uz tiesu ekspertīzi piespiedu kārtā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc lietas dalībnieku lūguma tiesa var lemt, ka uz laiku līdz sprieduma sagatavošanai par rīcībspējas ierobežošanu personai nodibināma pagaidu aizgādnība, kas stājas spēkā nekavējoties, bet zaudē spēku, šajā jautājumā pieņemot citu nolēmumu. Ja tiesa konstatē, ka personas rīcībspēja ir ierobežojama, tā, ņemot vērā apstākļus, par kuriem iesniegti pierādījumi, sagatavo spriedumu, kurā norāda rīcībspējas ierobežojuma apjomu. Pēc lietas dalībnieka lūguma var vērtēt rīcībspējas ierobežošanu tādās jomās kā maksājumu izdarīšana un saņemšana; darījumu slēgšana; rīcība ar mantu un tās pārvaldība, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšana, ieķīlāšana un apgrūtināšana ar lietu tiesībām; komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšana.

Svarīgi

• Rīcībnespējīgas un aizgādnībā esošas personas darbības, kurai ir garīgi vai citi veselības traucējumi, atzīst par spēkā neesošām, ja tās veiktas tiesas noteiktā rīcībspējas ierobežojuma apjomā.

• Darbības, ko persona ir izdarījusi pirms aizgādnības nodibināšanas, ir spēkā.

• Tiesas spriedums par rīcībspējas ierobežojumu ir spēkā līdz brīdim, kad tiek pieņemts cits tiesas nolēmums šajā jautājumā.

• Tiesas spriedumu par rīcībspējas iero­bežojumu var pārskatīt jebkurā brīdī, bet ne retāk kā reizi septiņos gados.

KONSULTĒJUSI JURISTE KRISTĪNE KRĒSLIŅA

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.