Foto – Shutterstock

Ievārījums, ko var ēst diabētiķis 0

Ievārījums bez cukura − tāda nav!

Man ir otrā tipa cukura diabēts, bet ļoti gribas vārīt ievārījumus. Vai cukura vietā drīkst izmantot saldinātājus? ILZE SABILĒ

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Labā ziņa ir tā, ka arī otrā tipa cukura diabēta pacients drīkst uzņemt cukuru, un nav tā, ka šī saldviela pilnībā ir aizliegta. Vēl viena laba ziņa – ievārījums satur mazāk cukura un ietekmē cukura līmeni mazākā apjomā nekā medus, kas ir tīrs cukura jeb glikozes–fruktozes koncentrāts. Taču diabētiķim ievārījumu uzturā vajadzētu stingri dozēt.

Ievārījumā ir cukurs, tautas valodā saukts par augļu cukuru jeb fruktozi, kas ir augļu un ogu dabiska sastāvdaļa. Fruktoze cukura līmeni nepaaugstina, bet vairāku citu īpašību dēļ otrā tipa cukura diabēta pacientam tā nav ieteicama. Izpētīts, ka fruktozes vielmaiņas dēļ paaugstinās urīnskābes līmenis asinīs, kas veicina podagras un nierakmeņu attīstību, veicina aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības, vēzi, nealkohola taukainās aknu slimības attīstību. Pārmērīga fruktozes uzņemšana palielina gan triglicerīdu, gan ļoti zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna koncentrāciju asinīs. No fruktozes veidojas pieradums un atkarība. Lielā daudzumā fruktoze traucē sajust sātu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Diennaktī drīkst uzņemt līdz 25 g fruktozes. Simt gramos ievārījuma jeb aptuveni trīs ēdamkarotēs ir 19–27 g fruktozes, medū – 37 g! Mazāk tās ir mellenēs un avenēs, visvairāk tieši mūsu rudens veltēs – vīnogās, ābolos, bumbieros, arī ķiršos un banānos.

! Ja uzturā nepārsniedzat ievārījuma devas, vāriet to pēc savas iemīļotās un pārbaudītās receptes!
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.