Novadpētnieka J. K. Broces (1742 – 1823) 18. gadsimta beigās zīmētās Livonijas igauņu zemnieku kāzas. Sirojumu laiks bija pāri, bet līgavu zagšana pēc abpusējas norunas šķiet pastāvēja.
Novadpētnieka J. K. Broces (1742 – 1823) 18. gadsimta beigās zīmētās Livonijas igauņu zemnieku kāzas. Sirojumu laiks bija pāri, bet līgavu zagšana pēc abpusējas norunas šķiet pastāvēja.
Attēli no “Baltijas vēsturiski etnogrāfiskāatlanta” (1986.), Igaunijas lieteratūras muzeja, Igaunijas valsts athīva krājuma un foto no AFP/LETA

Laulības “aprindās” 0


Igaunijas vēsturē var atrast virkni ievērojamu personību, kuru mātes vai “otrās puses” bija latvietes. Rakstniekam, izglītības un ārlietu ministram vairākās Igaunijas valdībās Jānam Latikam (1878 – 1967) māte bija Alise Agnese Hasmane, nākusi no Valkas pagasta. Laikā no 1928. līdz 1931. gadam Latiks pildīja Igaunijas ārlietu ministra pienākumus, vēlāk bija sūtnis Lietuvā. Ministrs, latvietes dēls, labprāt runāja latviešu valodā, apmeklējot vizītēs Latviju. Vēlāk trimdā Zviedrijā Latiks uzturēja ciešas saites ar latviešu trimdiniekiem, tostarp bijušajiem diplomātiem, un, uzstājoties latviešu pasākumos, allaž runāja latviešu valodā. Savukārt ilggadīgā Igaunijas aizsargu priekšnieka Johannesa Oresmā (1890 – 1943), kurš līdz 1935. gada jūlijam dzīvoja ar uzvārdu Roska, dzīvesbiedre bija Valkas apkaimes latviete Alma Minna, dzimusi Brauna. Oresmā apcietināja tūdaļ pēc padomju okupācijas sākuma un 1943. gadā Vjatlagā nošāva. Viņa sieva, kā runā, izdarīja pašnāvību cietumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Ja par pretējo procesu, kad latvieši apņēma igaunietes, jāpiemin Meņģeles pagastā amatnieka ģimenē dzimušais latviešu literāts Sudrabu Edžus, īstajā vārdā Eduards Zilbers – viņa māte bijusi igauniete. Arī pirms Otrā pasaules kara ļoti populārā igauņu rakstnieka ar absolūti neigaunisko vārdu Augusts Gailītis (1891 – 1960) tēvs bija igauņos, Sangastes muižas novadā, ieprecējies Ziemeļvidzemes latvietis. Ģimenē ikdienā pārsvarā runāts latviešu valodā, taču visi mājinieki tāpat brīvi pārvaldījuši igauņu mēli. Pirmo pasaules karu Gailītis pavadīja Tallinā, kļuva par Igaunijas pilsoni, darbojās žurnālistikā un vēlāk bija Igaunijas sūtniecības Rīgā preses atašejs. Savu latvietību viņš neaizmirsa – tulkoja latviešu daiļliteratūru igauniski un igauņu rakstnieku darbus latviski.

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, kad Baltijas pilsoniskajās aprindās par labo toni uzskatīja izteikšanos vāciski, latviešu un igauņu “aprindu” pārstāvji pēc laulībām ģimenē nereti pārgāja uz vācu valodu. Tā tas notika, piemēram, pirmās igauņu dzejnieces, patriotisma un Igaunijas dabas mīlestības apjūsmotājas Lidijas Koidulas (1843 – 1886) un Tartu universitātes medicīnas studenta, pārvācotā latvieša Eduarda Mihelsona kopdzīvē. Lidija Eduardam jāvārdu teica 30 gadu vecumā. Mihelsons bija viņas ilggadīgs pielūdzējs, tomēr abu savienība daudziem šķita pārsteigums. Literatūrzinātnieki uzskata, ka “igauņu Aspazijai” šī laulība izvērtusies nelaimīga un traģiska. Mihelsons kļuva par kara ārstu Krievijas kara flotes bāzē Kronštatē un sievu ņēma līdzi. Lidijas liriskajai dvēselei kazarmu un cietokšņa raupjā vide nebija tā labākā. Viņa ieslīga depresijā, ilgojās pēc dzimtenes un sapratni savām izjūtām no vīra puses tā arī nesastapa. Neko nelīdzēja divu meitu piedzimšana un samērā biežā ciemošanās Igaunijā. Dzejniece nomira ar krūts vēzi.

CITI ŠOBRĪD LASA
No pazīstamākajām personībām vēl būtu minams Rīgā dzimušais igauņu trimdas dzejnieks, literatūrkritiķis un vēsturnieks Ivars Vidriks Ivasks (1927 – 1992). Viņa tēvs bija igaunis Vidriks Ivasks, bet māte latviete Ilze Gūtere. Ģimenē iekšējā saziņas valoda bijusi vācu, taču nākamais dzejnieks tikpat labi pārzināja igauņu un latviešu mēli, kamdēļ vēlāk trimdā Rietumos viņu uzskatīja par piederīgu “baltiešu” kultūrtelpai. Ne velti 1949. gadā Ivars Ivasks Vācijā apņēma par sievu Latvijas armijas ģenerāļa Mārtiņa Hartmaņa meitu Astrīdi, plašāk pazīstamu kā dzejnieci Astrīdi Ivasku (1926 – 2015). Abi lielu dzīves daļu pavadīja ASV.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.