Publicitātes foto

Līdzīgi mašinizētās stādīšanas izmēģinājumi Latvijā tika veikti jau 2007. gadā, tomēr rezultāti nebija iecerētie. Galvenokārt tāpēc, ka tehnika no Somijas bija pieejama vien rudenī, kad stādīšanas sezona jau beigusies, turklāt uz paaugstinājuma jeb pacilas stādītais kociņš izrādījās īpaši pievilcīgs briežveidīgajiem meža dzīvniekiem, tāpēc pētījuma parauglaukumos jaunie stādiņi vairāk cieta no pārnadžu bojājumiem nekā no liekā mitruma. Pētījumos noskaidrots, ka Latvijas apstākļiem piemērotākās ir plakanas un kompaktas pacilas 20 centimetru augstumā. 0

Šī gada maijā veiktā “M-Planter” tehnikas izmēģināšanas laikā gūtie dati ļaus saskatīt atšķirību starp mašinizēti un tradicionāli stādītiem stādiem vienādos augšanas apstākļos, tā saprotot tehnoloģijas izmaksas un pakalpojuma vietu Latvijas tirgū.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Semināra ietvaros Somijas dabas resursu institūta (LUKE) pārstāvis Timo Saksa dalījās pieredzē par agrotehniskās kopšanas mašinizāciju, jo stādīšana ir tikai viens no posmiem meža atjaunošanā. Piemēram, Somijā viena no ierīcēm, kas veic meža mašinizēto agrotehnisko kopšanu, ir “Naarva Uprooter”, kas, kopjot jaunaudzi, izrauj lakstaugu, puskrūmu, nevēlamu koku un krūmu atvases ar visām saknēm, tādējādi likvidējot aizzēlumu uz vairākiem gadiem.

Lai gan pētījumi par šādu ierīču izmantošanu turpinās, jau tagad var secināt, ka Latvijai šī metode ir salīdzinoši dārga, lai izskatītu tās ieviešanu ražošanā, jo agrotehniskā kopšana Skandināvijā, it sevišķi ziemeļu teritorijās, nav nepieciešama tik bieži kā Latvijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šis seminārs un meža atjaunošanas tehnikas izmēģinājumi ir tikai daļa no aktivitātēm pētījumu programmas “Meža atjaunošana, ieaudzēšana un kopšana” ietvaros. Sadarbībā ar LVMI “Silava” līdz 2020. gadam tiks izstrādāti un sagatavoti ieviešanai praksē inovatīvi risinājumi kvalitatīvu un veselīgu kokaudžu audzēšanai.

Meža atjaunošanas, ieaudzēšanas un kopšanas programmas pētījuma rezultāti ik gadu tiek apkopoti un publicēti starpatskaitēs, kuras var lasīt LVM mājaslapas sadaļā “Pētījumi un publikācijas”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.