
Kā ledusskapī apturēt kartupeļu dīgšanu? Tiem līdzās jātur šis konkrētais auglis 0
Vai esi pamanījis, ka kartupeļi, kurus esi uzglabājis virtuvē vai pat ledusskapī, sāk tur dīgt un zaudē savu kvalitāti, kļūst mīksti, sažūst? Tas ir izplatīts izaicinājums saglabāt kartupeļus līdz pavasarim labā stāvoklī, taču ar pareizu uzglabāšanu to var izdarīt.
Eksperti dalās ar vienkāršiem trikiem, kā saglabāt kartupeļus svaigus ilgāk, un atklāj, kāpēc tie vispār dīgst.
Kāpēc kartupeļi dīgst?
Kartupeļu dīgšana ir dabisks process, kas sākas, kad tie sastopas ar siltumu, gaismu vai mitrumu – apstākļiem, kas signalizē par pavasari un jaunu augšanas sezonu. Kad kartupelis “pamostas”, tas sāk izmantot uzkrāto cieti, lai veidotu dzinumus un lapas, cerībā kļūt par jaunu augu. Diemžēl tas nozīmē, ka kartupeļi kļūst mīkstāki, zaudē garšu un uzturvērtību.
Tāpēc ideāli uzglabāšanas apstākļi ir vēsa (aptuveni 7–10°C), tumša un sausa vieta, piemēram, pagrabs vai pieliekamais. Ledusskapis gan nav ieteicams, jo pārāk zema temperatūra pārvērš kartupeļu cieti cukurā, mainot to garšu.