Kremļa polittehnologi izlēma sūtīt uz Kijevu 27 gadus veco dziedātāju un dziesmu autori Jūliju Samoilovu, kura uzstājas ratiņkrēslā, jo cieš no muguras muskuļu atrofijas.
Kremļa polittehnologi izlēma sūtīt uz Kijevu 27 gadus veco dziedātāju un dziesmu autori Jūliju Samoilovu, kura uzstājas ratiņkrēslā, jo cieš no muguras muskuļu atrofijas.
Foto – ITAR/TASS/LETA

No defekta grib iegūt efektu 13

Kremlis ilgstoši bija ieņēmis nogaidošu nostāju, un tikai pirms dažām dienām oficiāli paziņoja par piedalīšanos Eirovīzijas konkursā. “Nav skaidrs, vai mums vajadzētu boikotēt (Eirovīzijas konkursu Kijevā)”, bija izteicies Krievijas prezidenta Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs. “Protams, ņemot vērā, kur notiks konkurss, un iespējamās problēmas ar drošību un nedraudzīgu attieksmi, ir acīmredzams iemesls bažām,” viņš atzina. Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU), kas rīko konkursu, paziņojusi: “EBU nav bijis iemesla uzskatīt, ka Krievijas delegācija nepiedalīsies 2017. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā, un mēs gribam uzzināt, kas pārstāvēs (Krievijas TV) Pirmo kanālu maijā.”

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Daži Krievijas mediji atzīmēja, ka nebūtu vērts boikotēt Eirovīziju, kā to darīja Armēnija 2012. gadā, kad konkurss notika Baku. “Ja mēs aizcērtam durvis, mums vienalga būs jāraida šovs televīzijā, jo mēs esam EBU dalībvalsts,” raksta avīze “Komsomoļskaja pravda”. Ja Krievija atteiktos raidīt šovu, to varētu sodīt un pat aizliegt piedalīties 2018. gada konkursā. Galu galā Kremļa polittehnologi izlēma, ka varētu mēģināt “no defekta iegūt efektu”, sūtot uz Kijevu 27 gadus veco dziedātāju un dziesmu autori Jūliju Samoilovu, kura uzstājas ratiņkrēslā, jo cieš no muguras muskuļu atrofijas.

Samoilova, kura uzstājās Ziemas paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Sočos 2014. gadā, Kijevā dziedās dziesmu “Flame is burning” (“Liesma kvēlo”). “Jūlija ir savdabīga dziedātāja, apburoša meitene un pieredzējusi konkursu dalībniece,” intervijā aģentūrai “Interfax” izteicies Krievijas delegācijas vadītājs Eirovīzijas konkursā Jurijs Aksjuta.

Punkti vai morālais kapitāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā piesaistīt uzmanību festivālā, kura pastāvēšanas jēga ir pārsteigt un šokēt un kurā reiz tika godināta uzvarētāja ar ūsām? Krievija cenšas iegūt morālu kapitālu, izvirzot dziedātāju ratiņkrēslā, atzīmē aģentūra AFP. Nedaudzi cer, ka Samoilovas dziedātā mīlas balāde “Flame is burning” varētu uzvarēt konkursā, taču Kremli mazāk interesē Eirovīzijas punkti, bet morālais kapitāls. Pērn Eirovīzijā uzvarēja Ukrainas dziedātāja, Krimas tatāriete, ko Kremlī uzņēma kā pazemojumu.

Šā gada konkurss notiek Kijevā, un Krievijas ilgā kavēšanās ar kandidāta izvēli liecina, ka bijušas asas diskusijas. Samoilova pagātnē atbalstījusi Krievijas veikto Krimas aneksiju un 2015. gada jūnijā uzstājusies koncertā Krimā. Saskaņā ar Ukrainas likumu tas ir pietiekams iemesls, lai liegtu viņai iebraukt valstī. Kā paziņojis Ukrainas Drošības dienesta pārstāvis, Samoilovas Krimas apmeklējuma detaļas tiekot izmeklētas un pieņemtā lēmuma pamatā būšot “Ukrainas likums un nacionālās drošības intereses”. Kremļa runasvīrs Peskovs noliedzis, ka Krimas aneksiju atklāti atbalstoša kandidāta izvēle būtu provokācija pret Ukrainu. “Katrs ir bijis Krimā,” viņš apgalvojis Krievijas medijiem.

“Tas ir starptautisks konkurss, un rīkotājai valstij jāievēro starptautisko noteikumi,” klāstīja Peskovs. EBU pārstāvis atteicies komentēt, vai Ukrainai būtu tiesības liegt iebraukšanu kādam konkursantam. Daži analītiķi atzīmē, ka Ukrainas rokas ir sasaistītas, jo Maskavas propaganda atveidotu jebkuru kritiku pret Samoilovu kā uzbrukumu invalīdei. “Kremlis no konservatīvo vērtību cietokšņa kļūs par cilvēktiesību aizstāvi,” teikts tīmekļa ziņu vietnē “Telegram”. Josifs Kobzons intervijā radiostacijai “Eho Moskvi” paziņojis, ka Eirovīzija ir “konkurss veselīgiem dalībniekiem”.

Viņaprāt, Samoilovas virzīšana došot argumentus Krievijas sāncenšiem, lai teiktu, ka “valsts (Krievija) ir tikpat defektīva kā tās dalībnieki, tāpēc mēs tā nedrīkstam rīkoties”. Sociologi atzīmē, ka Rietumos ir pavisam cita attieksme pret invalīdiem nekā Krievijā, tāpēc cilvēki, kas balsotu par Samoilovu, to darītu viņas priekšnesuma, nevis līdzcietības dēļ. Krievijas nevalstiskā organizācija “Perspektiva”, kas aizstāv invalīdu tiesības, uzskata, ka medijos izvērtusies diskusija varētu noņemt morālo aizliegumu apspriest šo tēmu. Tas būtu solis uz priekšu, lai Krievijā cienītu personu ar īpašām vajadzībām tiesības un atvieglotu viņu dzīvi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.