Tiesas nolēmumā arī pirmoreiz ir publiski nosauktas personas, kuras tiek uzskatītas par noziedzīgo shēmu organizētājām un īstenotājām, viņu vidū arī “Dinaz grupas” “veterāns” Nikolajs Jermolajevs.
Tiesas nolēmumā arī pirmoreiz ir publiski nosauktas personas, kuras tiek uzskatītas par noziedzīgo shēmu organizētājām un īstenotājām, viņu vidū arī “Dinaz grupas” “veterāns” Nikolajs Jermolajevs.
Ekrānuzņēmums no dinaz.lv

“Dinaz” shēmu būtība 2

Finanšu policija “Dinaz” lietas būtību apraksta šādi: organizētas personu grupas izveda preces no Latvijas Republikas un, mainot preču piederību, izmantojot ES dalībvalstīs reģistrētus uzņēmumus, to rekvizītus, kredītiestāžu kontus un personu datus, vēlāk tās realizējušas Latvijas teritorijā. Preces realizētas, izmantojot iejaukšanos kases sistēmās, veicot šķietamu uzskaiti, taču faktiski realizāciju neatspoguļojot VID iesniedzamajās deklarācijās un grāmatvedības uzskaitē.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Lai naudas līdzekļi nonāktu organizētas personu grupas rīcībā, kā arī veiktu krāpnieciskas darbības, tikušas izmantotas ES dalībvalstu sniegtās priekšrocības – uzņēmumi reģistrēti vienā no dalībvalstīm, to konti atvērti citās dalībvalstīs, kā arī tikušas noslēgtas fiktīvas vienošanās, aizdevumi, mainot finanšu līdzekļu piederību, un slēgti līgumi par preču saņemšanas vietām vēl citās dalībvalstīs.

Tikuši atvērti norēķinu konti Lietuvas, Polijas, Igaunijas, Slovākijas u. c. valstu bankās, kuru ietvaros, vairākkārt mainot finanšu līdzekļu piederību, nauda nonākusi grupējuma kontrolē esošajos ārzonas uzņēmumos vai arī, mainot līdzekļu piederību, tie pārskaitīti uz citiem organizētas grupas kontrolē esošu uzņēmumu norēķinu kontiem. Tādējādi visa noziedzīgā grupējuma naudas plūsma novirzīta ārpus Latvijas teritorijas, novēršot iespēju Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm iegūt precīzu informāciju par naudas plūsmu, darījumu raksturu un būtību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šīs noziedzīgās darbības Finanšu policijas ieskatā īstenotas tieši naftas produktu tirdzniecības jomā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka organizētas personu grupas ievedušas degvielu akcīzes preču noliktavās Latvijā. Tālāk no noliktavas Latvijā preces pārvietotas uz akcīzes preču noliktavām Polijā u. c. ES dalībvalstīs, kur vairākkārt mainīta preču piederība.

Izlaižot preci brīvam apgrozījumam, daļa no tās atgriezusies Latvijā, bet nu jau kā ar akcīzes nodokli neapliekama prece, piemēram, eļļa. Faktiski nav ticis nomaksāts akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis, bet degviela realizēta ES bez nodokļu nomaksas dalībvalstu budžetos. Savukārt Polijā brīvam apgrozījumam izlaistā degviela nogādāta Latvijā, kur “tā caur SIA “Aparts”, SIA “RusLatNafta” jeb “Dinaz grupa” degvielas uzpildes stacijām tika realizēta mazumtirdzniecībā”.

Fiziskām personām realizēti degvielas taloni, iekasējot skaidru naudu bez atbilstošu darījuma dokumentu noformēšanas, ar kuriem bijis iespējams iegādāties degvielu jebkurā “Dinaz” degvielas uzpildes stacijā. Iesniedzot kasierei degvielas uzpildes talonu, izdrukāts elektroniskā kases aparāta čeks, kurā norādīta degvielas litra cena, kas bijusi lielāka par samaksāto, iegādājoties talonu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.