Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pārtikas rūpniecības tumšā puse: vai īpaši apstrādāti pārtikas produkti apdraud tavu veselību? 14

Lielākā daļa iedzīvotāju, iespējams, nepamana, ka viņu ikdienas maltītēs gandrīz vienmēr ir īpaši apstrādāta pārtika.

Reklāma
Reklāma
Trampam atliek bezspēcībā vien noplātīt rokas: Putins atdzīvina 3 klasiskās Kremļa taktikas
Mēs tāpat vien nepadosimies! Ukraina sāk gatavoties sliktākajam scenārijam
FOTO. VIDEO. “Tur ir ļoti daudz VUGD automašīnu, glābēji kaut kur skrien!” Aculiecinieks ziņo par biedējošu skatu galvaspilsētas centrā 16
Lasīt citas ziņas

Sākot no saldinātām pārslām brokastīs līdz saldētām picām vakariņās, un uzkodām, piemēram, kartupeļu čipsiem, gāzētiem dzērieniem un saldējumam. Īpaši apstrādāti produkti veido apmēram 60% no amerikāņu uztura. Bērniem un pusaudžiem šis īpatsvars ir vēl augstāks — apmēram divas trešdaļas no visa, ko viņi ēd, vēsta “AP”.

Tas ir satraucoši, jo īpaši apstrādāti pārtikas produkti ir saistīti ar dažādām veselības problēmām, tostarp aptaukošanos, diabētu, sirds slimībām, depresiju, demenci un citiem traucējumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pētījumi norāda, ka šo pārtikas produktu lietošana var palielināt priekšlaicīgas nāves risku.

Tomēr uztura zinātne ir kompleksa, un līdz šim veiktie pētījumi galvenokārt atklājuši saistības, nevis skaidrus pierādījumus par šo pārtikas produktu ietekmi uz veselību.

Pārtikas ražotāji apgalvo, ka apstrāde uzlabo pārtikas drošību un pieejamību, piedāvājot lētus un ērtus risinājumus, lai nodrošinātu daudzveidīgu un barojošu uzturu.

Pat ja zinātniskie dati būtu skaidri, būtu grūti sniegt praktiskus padomus, ņemot vērā, ka saskaņā ar vienu pētījumu ultraapstrādāti pārtikas produkti veido 73% no pārtikas piedāvājuma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.