Vilis Ķempelis ir labos draugos ar vēsu ūdeni jau kopš bērnības, bet jo īpaši kopš 40 gadu vecuma.
Vilis Ķempelis ir labos draugos ar vēsu ūdeni jau kopš bērnības, bet jo īpaši kopš 40 gadu vecuma.
Foto – Karīna Miezāja

Basām kājā sniegā 0

Vilim Ķempelim īpaši patīk peldēt, kad ārā ir sniegs. “Bērni iet garām uz skolu un brīnās, ka staigājam basām kājām un lienam ūdenī,” viņš ir gandarīts. Tomēr, kaut gan “roņi” nav salīgi, viņiem patīk arī siltums, tādēļ ziemā parasti staigā ar cepuri, šalli un cimdiem – tāpat kā citi.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
TV24
“Ja Putins “atstieptu kātus”, ko tas mainītu?” Slaidiņš atbild tieši un bez aplinkiem
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Katram ziemas peldētājam ir savi paradumi. Lai nesaltu pēdas, daudzi velk čības, bet Vilis pieradis peldēt basām kājām. Citi peld ar cepuri un galvu neslapina, taču viņš to no ūdens nesargā. Peldes nobeigumā “roņi” parasti dodas sildīties pirtī, apkurināmā vannā vai vienkārši paskraida.

Nav tiesa, ka ziemas peldētāji nemēdz slimot ar saaukstēšanās slimībām, kā daudziem šķiet. “Kā jau visi “roņi”, reizēm esmu bijis pārgalvīgs un dabūjis smagu bronhītu, kuram vēl pievienojās vīrusu infekcija. Reizēm pelde aukstā ūdenī var pasargāt no slimības, taču nogurušam sevi jāsaudzē,” atzīst Vilis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jo aukstāks laiks, jo “ronim” peldēšana patīkamāka. Āliņģis, ilgāk pastāvot, sāk vižņot, un tā virspusē ir ap 0 grādiem. Sākot peldēt, ūdens temperatūra nedaudz paaugstinās.

Vilis Ķempelis piedalās arī ziemas peldēšanas čempionātos. Sacensībās parasti peld 25 metrus pusminūtē vai nedaudz ilgākā laikā. Citreiz mēro 50 metrus, kam vajadzīga apmēram minūte. Pēdējā laikā notiek arī izturības peldējumi 450 metru distancē. Esot arī tādi “varoņi”, kuri nopeld daudz lielāku attālumu, taču tāda pārgalvība veselībai par labu nenāk.

“Manā vecuma grupā ir maz dalībnieku, tāpēc pastāv liela iespēja uzvarēt,” joko ilggadīgais “ronis”. “Tomēr pats galvenais ir nevis saņemt medaļu, bet piedalīties, pēc sacensībām kompānijā pasildīties pirtī un papļāpāt. Lai būtu omulīgāk, lejam uz akmeņiem dažādus zāļūdeņus – no kumelītēm, jasmīniem vai liepziediem, lai gaiss smaržotu.”

Reiz iepriekšējā dienā pirms kāda čempionāta bijis tuvu mīnus 30 grādiem, un arī sacensību laikā termometra stabiņš noslīdējis krietni zem 20 grādu atzīmes. Par spīti runām, “vai tad tie trakie peldēs arī šitādā laikā”, pasākumam neesot bijis ne vainas. Pēc tam visi sasildījušies teltī, kurā kurējusies skaidu krāsns.

Diemžēl ģimenes locekļus Vilim neesot izdevies iesaistīt ziemas peldētāju kustībā. Sievai patīkot tikai izskriet basām kājām sniegā, ātri ar to norīvēties un pēc tam likties siltā gultā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.