Foto – Shutterstock

Bojājas nemanāmi 0

Ja sāk lietot kādus jaunus medikamentus, pēc ārsta norādījumiem regulāri asinīs jānosaka aknu šūnu ferments ALAT. Tas ir pirmais, kas parāda, ka aknās kaut kas nav kārtībā. Šā rādītāja norma ir 30–40 vienību, taču cilvēks var neko nejust, pat ja tas uzkāpis līdz 1000 vienībām. Iespējams neliels nogurums, miegainība vai citas pazīmes, kurām parasti netiek pievērsta uzmanība. ALAT noteikti jānosaka reizi gadā. Ja šis rādītājs nemainās, zāles var turpināt lietot, taču, ja parādās izmaiņas, jāmaina preparāts vai jāsamazina tā deva. Ja aknas ir slimas, jāizvērtē, cik smaga ir šī kaite un cik – slimība, kuru gatavojamies ārstēt. Dažkārt varbūt labāk ar to sadzīvot, lai pasargātu aknas.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Piemēram, analīzes jānosaka, ja sāk lietot hormonālās kontraceptīvās tabletes. Sievietēm, kurām ir pietiekami nopietnas aknu problēmas, nav ieteicami estrogēnus saturoši pretapaugļošanās līdzekļi.

Medikamentu un uztura bagātinātāju nepārdomāta lietošana var izraisīt dažādus aknu bojājumus, sākot no nelielām izmaiņām asinsanalīzēs bez sūdzībām līdz pat nopietnai aknu mazspējai, kas apdraud dzīvību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nav iespējams pašam laikus saprast, ka lietotie medikamenti kaitē aknām, jo tās nesāp un arī citādi neliek par sevi manīt.

Smagāk bojājums mēdz izpausties, ja jau ir kāda hroniska aknu slimība. Taču, kā uzsver Ieva Tolmane, pat ja tās ir veselas, nevar prognozēt, ka medikamentu vai uztura bagātinātāju lietošana beigsies bez nepatīkamām sekām. Katra cilvēka organisms ir atšķirīgs, un zāļu ir tik daudz – nav zināms, kuras kādam var izrādīties bīstami toksiskas, tāpēc svarīgi nelietot uztura bagātinātājus un medikamentus bez pamatotas vajadzības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.