Foto: Shutterstock

Aptieka laukos ir labdarība, ne bizness 14

Latvijā šobrīd strādā trīs pašvaldībām 100% piederošas aptiekas. Jēkabpils novada pašvaldībai pieder divas aptiekas – SIA “Rubenes aptieka” un SIA “Zasas aptieka”, savukārt Smiltenes novada pašvaldībai pieder SIA “Līvena aptieka”. Šīs aptiekas nav nesen atvērtas, tās pašvaldības pārņēma deviņdesmito gadu sākumā, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties medikamentus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Zasā pirmdienas pēcpusdienā aptiekā apmeklētāji rindu gluži neveido, bet durvis veras teju bez pārtraukuma. Katram otrajam apmeklētajam rokā vairākas receptes. Aptiekas vadītāja Inese Putraima atzīst, ka cenšas izmantot atvaļinājumu, tāpēc aptieka atvērta tikai pirmdienās. “Tāda cilvēku plūsma kā šodien nav katru dienu. Ja tā būtu, tad varētu priecāties,” piebilst I. Putraima. Viņa šajā aptiekā strādā jau 34 gadus. Kad aptiekas vajadzējis privatizēt, darbiniekiem līdzekļu, par ko to izdarīt, nav bijis. Nav bijis arī medikamentu, ko likt plauktos. “Mums tā bija bezizejas situācija, un pašvaldība nāca pretī – nopirka aptieku. Bet ieguvuši daudz viņi no mums nav. Viņiem bija svarīgi, lai cilvēkiem Zasā būtu aptieka, bet par biznesu to šobrīd nekādi nevar nosaukt,” sava darba aizkulises atklāj farmaceite.

Cilvēku Zasā tāpat kā citur laukos paliek arvien mazāk, un grūti ir visām aptiekām – neatkarīgi no tā, vai tā pieder pašvaldībai vai privātajam biznesam. “Pašvaldība mums palīdzēt nevar – algas mēs maksājam no saviem līdzekļiem. Un tā nav palielinājusies jau sen viena vienīga iemesla dēļ – apgrozījums nepalielinās, taču izdevumi pieaug. Mēs visu maksājam paši. Pašvaldībai maksājam arī nomas maksu par telpām un apkuri. Tiesa, simbolisku. Mūsu pašvaldība no mums nenopelna neko. Ja arī peļņa kādreiz sanāk, mums vajag arī kaut ko nopirkt, piemēram, datortehniku, lai ieviestu e-recepti. Mēs joprojām strādājam ar bezsvītru kodu sistēmu. Tik lielu summu mums pašvaldība arī nav gatava dot. Jēkabpils jau nav Rīga, Ventspils vai Daugavpils, kas ir bagātākas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

I. Putraima teic paldies pašvaldībai, kas veikusi par saviem līdzekļiem aptiekas telpu kapitālo remontu. Ar aptiekas nopelnīto to nekādi neesot varējuši atļauties.

Daugavpils pašvaldības vēlmi veidot pilsētā aptieku Jēkabpils novada pašvaldības aptiekas vadītāja saista ar biznesa interesēm. “Iedzīvotājiem no pašvaldības aptiekas Daugavpilī nebūs nekāda labuma. Ja viņi domā, ka varēs tirgot lētāk zāles, tad jāatgādina, ka aptiekas no lieltirgotavām preci saņem ar vienādu cenu. Ja nu vienīgi dempingot un dot arī kompensējamiem medikamentiem atlaides, mēģinot izkonkurēt pārējos. Es nezinu, vai tas ir tas bizness, kur pašvaldībai vajadzētu iesaistīties,” uzskata I. Putraima.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.