Foto – Shutterstock

Pret slimošanu lieti palīdz arī karsti dzērieni. Tas ir tādēļ, ka paaugstināta vides temperatūra neļauj vīrusiem tik ātri vairoties. Tāpat tie mazina gļotādas tūsku, kas palīdz atbrīvot degunu no aizlikuma. Īpaši vērtīgi ir dzērienus papildināt ar ingveru – tam ir ne vien sildoša, bet arī pretvīrusu iedarbība. Tāpat dzērieniem var pievienot medu, kanēli, mellenes vai dzērvenes. Veiksmīga izvēle būs arī zaļā tēja. LIDO uztura speciāliste norāda: kaut arī ziemā svīstam mazāk, organismam ir nepieciešams gandrīz tāds pats šķidruma daudzums kā vasarā, tāpēc tā uzņemšana ir tikpat būtiska. Vienlaikus jāatceras, ka, piemēram, kafija veicina organisma atūdeņošanos, kas pasliktina imunitāti. Šo pašu iemeslu dēļ vīrusu laikā vajadzētu izvairīties arī no alkoholiskajiem dzērieniem, turklāt tie palielina aknu slodzi un izsmeļ C vitamīna krājumus. 0

Veiksmīgi ieroči pret saaukstēšanos ir arī pikanti un asi ēdieni, kuru sastāvā parasti ir daudz garšvielu. Cīņā ar slimībām palīdzēs čili, ķiploki, mārrutki, karsta piparu mērce, sinepes un karijs. Visbeidzot kā uzturam vienlīdz svarīgus veselību ietekmējošus faktorus Alise Kindzule min arī stresa mazināšanu, izkustēšanos un pilnvērtīgu atpūtu. Tikt galā ar uzkrāto stresu palīdzēs fiziskas aktivitātes, elpošanas vingrinājumi, kā arī kvalitatīvs miegs. Ir izpētīts, ka tie, kuri guļ mazāk par 7 stundām, ar gripu un saaukstēšanās slimībām slimo 3 reizes biežāk nekā tie, kuri ikdienā guļ vismaz 8 stundas.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Ko darīt, ja tomēr sanācis apslimt? Uztura speciāliste stāsta, ka slimojot vajadzētu izvēlēties uzņemt tādu pārtiku, kas ir viegli sagremojama un pārstrādājama. Uzsvars būtu jāliek uz dārzeņu zupām, buljoniem, salātiem un maigi gatavotu vistas vai tītara gaļu vai zivi. Vajadzētu izvairīties no smagas pārtikas, kas satur lielu tauku daudzumu, konditorejas izstrādājumiem un sarkanās gaļas. Ja tomēr slimojot nav ēstgribas, nevajadzētu spiest sevi ar varu ēst. Pats galvenais ir uzņemt šķidrumu un tādējādi palīdzēt organismam attīrīties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.