Foto – Fotolia

Brīnumdzēriens ilgam mūžam un labai veselībai. Kas izcils katrā no 6 tējas veidiem 0

Uzskata, ka tējā ir aptuveni trīssimt dažādu bioloģiski aktīvu vielu. Tēja organismu stimulē pakāpeniskāk nekā kafija. Dažos pētījumos noskaidrots, ka pacientiem, kuri pārcietuši sirds infarktu un regulāri dzer tēju, izveseļošanās prognoze ir labāka un retāk atkārtoti rodas infarkts.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba”
Lasīt citas ziņas

Tajos pasaules reģionos, kur tradicionāli dzer zaļo tēju, daudzi dzīvo tiešām ilgu mūžu. Melno, zaļo, balto, sarkano jeb Oolong un vēl citus tēju veidus iegūst no viena auga – tējaskrūma lapiņām, bet tās dažādi apstrādā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zaļajai tējai lapiņas tvaicē un strauji un saudzīgi izžāvē dabiskos apstākļos. Ķīmiskais sastāvs nemainās, ārstnieciskā iedarbība un maigā garša un smarža saglabājas.

Melno tēju iegūst, lapiņas saules iedarbībā vītinot, tad fermentējot un karsējot, līdz izžūst. Garša stiprāka, dzēriena krāsa –tumša.

Baltā, saukta arī par sudraba tēju, top, atlasot jaunākās, maigākās lapiņas no zaru galotnēm un ļoti saudzīgi apstrādājot. Izteikti maiga garša un aromāts, viegli dzeltenzaļgans tonis.

Oolong tēju fermentē dažādās pakāpēs; ja vieglāk, tā radniecīgāka zaļajai, ja stiprāk – līdzīgāka melnajai. Tas attiecas gan uz garšu, gan dziednieciskajām īpatnībām.

Pu erh tējai lielas lapas tiek ilgstoši (no vairākiem gadiem līdz vairākām desmitgadēm) raudzētas speciālās mucās, saglabājot un pat pastiprinot zaļās tējas labās kvalitātes. Tai ir īpatnēja garša.

Augļu tēja – visbiežāk melnā, kas bagātināta, piemēram, ar citronu vai upeņu garšu vai pievienotiem dažādu kaltētu augļu gabaliņiem.

Zaļā tēja satur polifenolus – bioloģiski aktīvas vielas, kas iedarbojas kā antioksidanti. Tāpēc šis dzēriens palīdz normalizēt cukura daudzumu un pazemināt sliktā holesterīna līmeni asinīs, mazināt sirds asinsvadu slimību risku. Tā aktivē vielmaiņu, kavē organisma novecošanos un audzēju veidošanos.

Apstrādājot tējas lapiņas, šie labie dabiskie savienojumi sairst, tāpēc dziednieciskās īpašības mazinās.

Reklāma
Reklāma

Tējā ir arī kofeīns, C, E un B grupas vitamīni un tanīni – miecvielas, kas tējai piešķir viegli savelkošo garšu.

Sagatavots pēc tematiskās avīzes “Ēd gudri, ēd vesels!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.