Foto – Shutterstock.com

„Migrēnas ārstēšana Latvijā ir salīdzinoši augstā līmenī, taču liels ir pacientu īpatsvars ar biežām un ieilgušām galvassāpju lēkmēm. Diemžēl jāsaka, ka savā praksē esmu ne vienu vien reizi piedzīvojusi, ka cilvēki ar galvassāpēm nomokās pat trīs līdz piecus gadus, līdz vēršas pie speciālista. Kaut arī Latvijā migrēna ir izplatīta, tā ir mokoša un lēkmes bieži vien ir neprognozējamas, kā arī rada citas neērtības, piemēram, bieži jāņem slimības lapas, kas savukārt rada ienākumu samazināšanos, liela daļa cilvēku migrēnu un galvassāpes neuztver pietiekami nopietni, tādēļ nepieciešama sabiedrības informēšana par palīdzības iespējām,” norāda galvassāpju speciāliste dr. Daina Jēgere. 1


Atkārtoti un ilgstoši galvassāpju uzliesmojumi negatīvi ietekmē ar migrēnu sirgstošā cilvēka dzīves kvalitāti – ģimenes, sociālo, kā arī darba dzīvi. Tāpat galvassāpes var liecināt par citām veselības problēmām un arī tās veicināt. Lai pārliecinātos par galvassāpju iemeslu un iespējamo palīdzību, ikvienam Latvijas iedzīvotājam līdz pat 2016.gada 24.janvārim ir iespēja pieteikties galvassāpju speciālistu bezmaksas konsultācijām. Tās notiks Rīgā, Valmierā, Daugavpilī un Liepājā, un konsultācijām var pieteikties darba dienās no plkst. 13.00 līdz 16.00, zvanot pa tālruni 26575884.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Tiesa, nereti ar migrēnu sirgstošajiem ir jāsaskaras arī ar neizpratni no līdzcilvēkiem, jo pastāv dažādi stereotipi. Tādēļ kampaņas ietvaros ir izgatavots migrēnas simulators, ar kura palīdzību tiek pievērsta līdzcilvēku uzmanība un uzskatāmi demonstrēts, kā lēkmes laikā jūtas ar migrēnu sirgstošais.

Galvassāpēm migrēnas gadījumā ir vairākas raksturīgas pazīmes, piemēram, pulsējošas sāpes, nelabums, slikta dūša, bet simulatorā ir simboliski apspēlēts tieši paaugstinātais jutīgums pret gaismu, skaņu un smaržu. Ikviens interesents kampaņas atklāšanas dienā migrēnas simulatoru var izmēģināt Latvijas Dzelzceļa stacijā, bet decembrī simulators ceļos uz tirdzniecības centriem Rīgā (precīzāka informācija būs pieejama www.migrena-help.lv).

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā pirmie migrēnas simulatoru jau iepriekš izmēģināja sabiedrībā zināmi cilvēki, tādējādi aicinot sabiedrību pievērst uzmanību šai problēmai – būt iecietīgiem pret migrēnas slimniekiem, kā arī pašiem galvassāpju gadījumā meklēt palīdzību.

„Savā dzīvē ar galvassāpēm un migrēnu cīnos diezgan regulāri. Taču tikai vienu reizi esmu saskāries ar tiešām briesmīgu migrēnas lēkmi, kuru grūti salīdzināt ar simulatorā pieredzēto. Lai nevienam nebūtu jāpiedzīvo smaga migrēnas lēkme, spēcīgu galvassāpju gadījumā aicinu ikvienu neklusēt, nedarīt sevi pāri pašārstējoties, bet gan doties pie speciālista un veikt regulāras pārbaudes!” pārdomās pēc simulatora izmēģināšanas dalās aktieris Ainārs Ančevskis.

Papildu informācija par kampaņu pieejama Latvijas Galvassāpju biedrības mājas lapā www.migrena-help.lv. Tajā ir iespējams aizpildīt arī vienkāršu testu, lai pārliecinātos, vai galvassāpju iemesls varētu būt migrēna. Tāpat ir iespēja lejupielādēt un aizpildīt arī migrēnas dienasgrāmatu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.