* Želeju gatavojot, kilogramam gatavu augļu pielej glāzi ūdens, 10 minūtes vāra, nospiež sulu un izkāš. Tad pievieno kilogramu cukura un turpina vārīšanu, līdz masa sāk želēt. Vārot ilgāk, sanāk marmelāde. 0


Par to, ka šie gardumi ir gana saldi, uztraukties nevajadzētu – tos neēd saujām un kilogramiem, jo pat nogatavojušies augļi satur nedaudz berberīna – alkoloīda, kas pārmērīgā daudzumā var būt kaitīgs, jo ietekmē centrālo nervu sistēmu.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Taču mērenā devā bažas par berberīna nevēlamo ietekmi ir liekas. Toties nepārvērtējams ir karotinoīdu, flavonoīdu, organisko skābju, ēterisko eļļu, cukuru, pektīnvielu un miecvielu sniegtais labums organismam.

* Sulas piedeva limonādei, ķīselim, smalkmaizīšu pildījumam garantēs produktam spilgtu krāsu un atsvaidzinošu garšu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bārbeļogām piemīt arī dziednieciska iedarbība.

* Deguna asiņošanu mazina uzlējums, gatavots no 20 gramiem žāvētu augļu, kas pārlieti ar glāzi verdoša ūdens. Pēc uzvārīšanas šķidrumu piecas stundas nostādina. Lieto pa pusglāzei divreiz dienā.

* Sauja svaigu ogu – līdzeklis pret neirastēniju un saaukstēšanās simptomiem.

* Svaigu augļu sula noder brūču apstrādei, lai apturētu asiņošanu.

Rudens ir īstais laiks bārbeles sakņu un sakņu mizas iegūšanai.

Saknes un to mizu izmanto novārījumam.

* Ja vārīgas aknas un nieres, par sevi atgādina pārciesta dzeltenā kaite vai moka kuņģa čūla, sakņu mizu vāra ūdenī (ņem 6 gramus uz glāzi) un lieto pa ēdamkarotei sešreiz dienā.

* Žults izdales aktivēšanai 100 gramus sakņu vāra litrā ūdens, lieto pa pāris ēdamkarotēm trīsreiz dienā.

* Tūskas mazināšanai, kā arī akūtu locītavu sāpju, sirds reimatisma un podagras gadījumā – ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, uzvāra, lieto pa ceturtdaļglāzei četrreiz dienā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.