Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock.com

Pieci vienkārši noteikumi, kas vecākiem jāiemāca saviem bērniem 0


Kad mēs tiekam sāpināti, mēs vēlamies, lai šis cilvēks justos vainīgs. Mēs tā iespringstam šai domai, ka nespējam justies laimīgi līdz brīdim, kamēr nesadzirdēsim atvainošanās vārdus. Vienlaikus mūsu bērniem ir jāsaprot, ka ne vienmēr tas, kurš ir bijis aizvainojuma radītājs, būs gatavs atzīt savu vainu. Bet katru dienu gaidīt šos atvainošanās vārdus – tas ir velti patērēts laiks cilvēkam, kurš absolūti nav pelnījis tādu uzmanību. Piedošana var atnākt tikai tad, kad tu spēsi “atlaist” situāciju un virzīties tālāk.

Reklāma
Reklāma

Pieņem notikušo

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Kas izdarīts, tas izdarīts, neko mainīt vairs nevar. Bērns jau ir aizvainots un sāpināts. Tādēļ vecākiem savai atvasei ir jāpaskaidro, ka viņam vienkārši ir jāpieņem notikušais. Tas atvieglos smaguma nastu, kas gulstas uz bērnu, un padarīs viņu daudz brīvāku. Vispār jebkuras negatīvās emocijas, kas iesprūdušas mūsu apziņā, veic enerģijas iznīcināšanu.

Esi reālists

Ir svarīgi bērnam paskaidrot, ka jāturas pie zelta vidusceļa, lai normāli uztvertu pasauli. Ir divi domāšanas tipi: pozitīvais un negatīvais. Visu laiku raudzīties uz lietām no pozitīva skatpunkta ir neiespējami, taču pastāvīgi staigāt ar skābu ģīmi arī prasa milzu garīgā spēka patēriņu. Tādēļ reālistiska pasaules uztvere ar visiem pozitīvajiem un negatīvajiem brīžiem ir pats optimālākais risinājums. Pamēģini šo domu iesēt sava bērna prātā.

Saproti, ka piedošana ir process

CITI ŠOBRĪD LASA

Vecākiem savam bērnam ir jāpaskaidro, ka rētu dzīšana pēc aizvainojuma ir ilgs process. Bērnam ir jāizdzīvo visas emociju stadijas: no dusmām, vēlmes atriebties, līdz notikušā pieņemšanai, piedošanai, – un jāsaprot, ka viss ir kārtībā. Bet vecāki var bērnam palīdzēt ātrāk atvadīties no smagajām domām. Piedāvā bērnam ar kulakiem padauzīt spilvenu vai kopā dodies uz atrakciju parku, kurā bērnam aizrausies elpa, pavizinieties kopā ar velosipēdu vai vienkārši paspēlējieties kopā rotaļu laukumā. Bērnam nevajadzētu palikt vienam ar savu aizvainojumu. Jo bērns mazāks, jo vieglāk spēj iziet no šī aizvainojuma stāvokļa.

Saproti, ka grūtības mūs norūda

Paskaidro bērnam, ka reti dzīvē viss notiek tā, kā mēs to sagaidām. Katrs sitiens, ko nes mums dzīve, padara mūs stiprākus. Bet pati labākā atbilde tam, kurš nodarījis pāri, – virzīties tālāk un būt laimīgam. Šāds kredo bērnam palīdzēs izveidot daudz asāku skatu uz pasauli un cilvēkiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.