Foto – LETA

Radioķirurģija ar CyberKnife ir kā alternatīva vai papildinājums invazīvai ķirurģijai un konvencionālajai staru terapijai. Dr.E.Valeinis papildina: “Ir gadījumi, kad atsevišķi ne ķirurģija, ne radioķirurģija nevar palīdzēt, toties, abas metodes kombinējot, iegūstam pacientam labus rezultātus. Piemēram, pacientam ir sešas metastāzes galvas smadzenēs – divas no tām liela izmēra iespējams izoperēt ķirurģiski, bet atlikušās četras var starot ar CyberKnife.” 0


Latvijas ārsti uzsver, ka galvenie ieguvēji būs pacienti, kuriem no šī brīža tepat Latvijā būs pieejama modernākā tehnoloģija pasaulē šajā nozarē. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas institūta vadītājs Dr.med. Kārlis Kupčs norāda: “Šī tehnoloģija bija pēdējais posms, kas Latvijas pacientiem līdz šim vēl nebija pieejams.”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
Lasīt citas ziņas

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics: “Man ir gandarījums, redzot, ka Siguldā dzīvo aizrautīgi cilvēki, kas īsteno ambiciozus plānus. Pēdējā gada laikā šī centra izveide ir lielākā investīcija Siguldas novadā, kas veikta vienā projektā. Šis ir piemērs, kā mazas pilsētas slimnīca, kas iepriekš saskārusies ar slēgšanas risku, bet, pateicoties pašvaldības atbalstam ir spējusi attīstīties un piedāvāt jaunus, kvalitatīvus pakalpojumus, šobrīd piedāvā eksportspējīgu tehnoloģiju. Dubults prieks, ka, īstenojot šo projektu, tiks uzlabota cilvēku dzīves kvalitāte un – kas vēl svarīgāk – tiks sniegta iespēja dzīvot.”

Siguldas slimnīcas vadītājs Valdis Siļķe: “Siguldas slimnīca ir gandarīta par tik grandiozu publiskās un privātās partnerības projektu, kas tapis īsā laikā un bez aizķeršanās. Zināms, ka Stradiņa slimnīcā jau agrāk bija iecere ieviest šo tehnoloģiju, taču tā netika īstenota. Esmu priecīgs, ka investori šoreiz uzrunāja Siguldas slimnīcu. Celtniecības laikā darbības traucējumus nejutām, lai gan tika būvētas 1,85m platas dzelzbetona sienas bunkuram, kurā atrodas lineārais paātrinātājs. Varu novēlēt, lai radioķirurģijas centra turpmākā darbība ir tikpat raita kā celtniecība!”

Par CyberKnife tehnoloģiju

CITI ŠOBRĪD LASA

Stereotaktiskās radioķirurģijas CyberKnife tehnoloģijas pamatā ir lineārais paātrinātājs ar sešu megavoltu enerģiju un robotizētu iekārtas kustīgo daļu, kas ļauj pievadīt augstu jonizējošā starojuma devu precīzi definētajā un lokalizētājā mērķa apjomā ar preciziāti no 0,5-0,95mm. Terapijas laikā, sekojot līdzi ķermeņa un apstarojamā apjoma vissīkākajām kustībām un staru kūli nepārtraukti pielāgojot apstarojamam apjomam, nodrošina precīzu jonizējošā starojuma mērķa devu, vienlaikus samazinot starojuma devu apkārt esošajiem audiem.

CyberKnife tehnoloģijas galvenās priekšrocības ir spēja piekļūt ķirurģiski nesasniedzamiem veidojumiem, ārstēšanas procedūra notiek 1-5 seansos, ambulatori un pacientam nav jāuzturas slimnīcā. Ārstējot ar šo metodi, rodas ievērojami mazāk komplikāciju un pacients saglabā augstākus dzīves kvalitātes rādītājus, nekā pēc ķirurģiskas iejaukšanās.

Terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Precizitāti nodrošina augsti profesionālas speciālistu komandas darbs, rūpīga iepriekšēja starošanas plāna izveide un CyberKnife iekārtas tehnoloģiskās iespējas robotizētas stereotakstiskās radioķiruģijas jomā. Būtiski, ka CyberKnife sistēmā tiek ievadīti iepriekš veiktas magnētiskās rezonanses (MR) un datortomogrāfijas (CT) izmeklēšanas dati, bieži tiek izmantoti arī pozitronu emisijas tomogrāfa – datortomogrāfa (PET-CT) un angiogrāfijas dati, pēc kuriem profesionāli speciālisti un iekārta spēj atšķirt veselos audus un orgānus no apstarojamajiem, kā arī automātiski sekot līdz pacienta un orgānu kustībām. Tādējādi mazinot nepieciešamību izmantot īpaši stingras fiksācijas rāmjus, ko lieto citu radioķirurģijas metožu gadījumā, vai anestēziju ķirurģijas gadījumā un pacienta fizisku ierobežošanu terapijas laikā. Pacients pēc 30-45 minūšu terapijas seansa uzreiz var atgriezties ikdienas gaitās.

Reklāma
Reklāma

Speciālistu darbs neaprobežojas vien saskarē ar pacientu seansu laikā. Visvairāk laika aizņem radioķiruģijas plāna sagatavošana, ko veic vairāki speciālisti – medicīnas fiziķi un radiologi terapeiti – kopā, izvēloties precīzu staru terapijas dozu un nosakot apstarošanas laukumus jeb zonas, kuras jāapstaro un kuras jāsargā no starojuma.

Jaunā CyberKnife tehnoloģija pacientiem sniedz alternatīvu modernas, saudzīgas un efektīvas terapijas iespējas. Ieguvumi ir arī medicīnas personālam – strādāt un sniegt kvalitatīvus staru terapijas pakalpojumus, izmantojot pasaulē modernākās tehnoloģijas, kā arī tā ir iespēja medicīnas fiziķiem, inženieriem, dozimetristiem iegūt pieredzi un strādāt ar vēl Latvijā nebijušu aparatūru, apgūt jaunu staru terapijas plānošanas sistēmu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.