Kāds bija sākums? 6

Kopš 1971. gada es sistemātiski pētīju un pārmērīju visas Latvijas klintis un iežus un centos izložņāt arī mežonīgākās gravas, lai atklātu jaunas, nezināmas alas. 1985. gadā nonācu līdz burvīgās Braslas krastiem, kur, atrokot milzīgās kritenes – “Elles bedres” –, atklājām pazemes ezerus un jaunu, nezināmu pilskalnu. Nākamajā gadā, virzoties tālāk, nonācu līdz Braslas kanjonam, kādreizējai burvju un laupītāju valstībai. Pēc Adamaiša alas atrakšanas Buļu iezī un vēl viena jauna pilskalna atklāšanas virs Melnā ieža 1986. gada rudenī biju nonācis pie mežonīgās Virtakas kraujas. Te tiku liktenīgi apstādināts un sastindzināts. No majestātiskas, daudzkrāsainas klinšu sienas uz mani raudzījās noslēpumainas senču zīmes kā daudzas burvju acis. Pēc brīža pienāca trīs mani biedri. Arī viņi tika noburti, pirmoreiz mūžā, pirmoreiz Latvijas vēsturē redzot noslēpumu, kura atbilde ir meklēta daudzus gadus līdz šim laikam un vēl nav atrasta.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Nākamajā vasarā mēs ar Juri Urtānu, Mārim Mitrēvicam palīdzot, kā arī izmantojot sabiedrisko talcinieku brīvprātīgo darbu, Zīmju klints pakājē veicām arheoloģiskos izrakumus. Bet neatradām neko – ne aizbrukušu alu, ne seno altāri, ne ziedotus kulta priekšmetus. Tomēr vienu labu darbu mēs paveicām – norakām par diviem metriem zemāk Zīmju klints pakāji. Tādējādi pasargājām klintī ierakstītās senču gara mantas no grafomāniem, jo burvju zīmes tagad nav ar roku aizsniedzamas. Nelieši, kas te ieradās 2004. gadā, savu vairāk kā kvadrātmetru lielo nokasījumu, lai tur iemūžinātos ar saviem vārdiem, citādi būtu izdarījuši tieši pāri unikālajām aizsardzības zīmēm.

Kad 1987. gada vasarā pēc simts kubikmetru ieža nobirumu rūpīgas pārlāpstošanas beidzās mūsu arheoloģiskie izrakumi, es pa mežonīgo klinšu apakšu aizgāju 135 m uz augšu pret straumi un atklāju otru zīmju kompleksu, ko vēlāk pētnieki atzina par Kalendāra klinti, jo tajā iegrebts Pasaules Kalna simbols ar Pasaules Koku un iespējamās laika skaitīšanas svītriņas pa deviņām dienām nedēļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nākamajā gadā turpināju meklējumus šajā vietā. Rūpīgi pārbaudīju visas dīvainās klinšu spraugas, aliņas un plaisas, līdz stāvā klints sienā, krūšu augstumā, āpšu alai līdzīgā spraugā, zem biezas smilšu nobiruma kārtas uztaustīju kādreiz noliktu akmens šķembu, kas bija apskaldīta kā lielisks darbarīks, ļoti labi izmantojams klinšu rakstu veidošanai. Akmens rīka tievais gals veido uz priekšu izstiepta vilka purna, galvas un kakla siluetu.

Virtakas klinšu rakstu atklāšana sakrita ar romantiski dramatisko atmodas, pasaules pārveidošanas laiku, un tāpēc izpelnījās milzīgu popularitāti kā šā laikmeta likteņa zīme, kā burtnieku rakstu atklāsme, gandrīz kā uvertīra Gaismas pils augšupcelsmei. Es saņēmu simtiem vēstuļu un telefona zvanu. Presē parādījās dažādi raksti un mājieni – no pilnīga nolieguma līdz fantastikai, no slavas dziesmām līdz draudiem.

1993. gada vasarā citā vietā atklāju un atraku no pazemes vēl iespaidīgāku klinšu zīmju kompleksu. Pa to laiku mani palīgi klinšu rakstus jeb petroglifus atrada daudzās dažādās vietās. Mācījāmies tos saprast, kopēt zīmes. Krājās pārzīmēto klinšu rakstu lielie kontaktkopiju ruļļi un zīmju fotoattēli. Rīkoju izstādes, bet izskaidrojošas atbildes neradās. Esmu jau publicējis 25 ziņu rakstus un populāri zinātniskus rakstus. Manos pirmajos rakstos par klintīs iegrebtiem simboliem skaidrojums bija kļūdains. Neviens neņēmās izskaidrot seno, maģisko aizsardzības zīmju jēgu un radīšanas laiku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.