Foto: Pexels

Griķos vairāk kaloriju nekā kartupeļos, kurus labāk izvēlēties? Atbild uztura speciāliste Alise Kindzule 1

“Atradu interesantu faktu, ka griķos ir vairāk kaloriju nekā kartupeļos. Tomēr esmu novērojusi, ka periodā, kad vairāk izvēlos griķus, svars turas vai krītas, bet “kartupeļu periodā” (es, protams, nerunāju par ceptiem kartupeļiem!) ir tāda pilnuma sajūta un svars var pat nākt klāt. Ar ko tas skaidrojams?” Tādu jautājumu uztura speciālistei iesūtījusi lasītāja Zanda.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas
Atbild uztura speciāliste Alise Kindzule:

Tā patiešām arī ir, griķu enerģētiskā vērtība (kaloriju skaits) patiešām ir lielāka. Un tā matemātika arī ir gaužām viegla, lai zaudētu svaru, mums ir jāuzņem mazāk kalorijas, nekā ikdienā patērējam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kartupeļi (vārīti vai cepeškrāsnī cepti) ir ļoti pateicīgs produkts, jo tas satur zemu kaloriju daudzumu, nesatur taukus, turklāt, tam piemīt pats lielākais sāta sajūtas indekss.

Tas nozīmē, ka, ēdot kartupeļus, izjūtam vislielāko sāta sajūtu. Tas varētu izskaidrot pilnuma sajūtu.

Šeit, protams, jāņem vērā arī kartupeļu pasniegšanas veids, jo kartupeļu enerģētisko vērtību (kalorijas un tauki) bieži vien izbojā tieši mērces, kas tiek pasniegtas pie kartupeļiem.

Kartupeļi noteikti ir labs produkts, ko ir vērts iekļaut savā ēdienkartē.

Tomēr ēdienkarti ik dienu iesaku mainīt, piedomājot par to, lai ēdienkartē iekļaujam arī griķus, rīsus, makaronus (pilngraudu), bulguru, kuskusu, kvinoju, grūbas un citus graudaugus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.