Foto: Gundega Skagale
Foto: Gundega Skagale
Šķirnei ‘Inger’ stumbrs iekrāsojas no gaiši brūnas līdz zaļai nokrāsai, secina kārklu audzētāja Lāsma Apsīte.

– Kārklu jau ļoti vienkārši iestādīt, kāpēc jātērē nauda par sertificētiem stādiem? 4


– Katra šķirne ir saistīta ar selekcionāru vairāku gadu desmitu darbu. Un šie cilvēki par savu darbu ir pelnījuši autoratlīdzību. Tas ir galvenais. Nemaksājot autoratlīdzību, mēs faktiski nozogam selekcionāram viņa paveikto. Selekcionāru darbs ir nepārtraukts, viņi cenšas radīt šķeldas ražošanai arvien piemērotākas šķirnes – salcietīgas, ātraudzīgas, ar šķeldošanai piemērotu struktūru un zemu mitruma saturu koksnē.

Reklāma
Reklāma

– Cik maksā viens stādiņš?

“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

– Stādiņš – 20 cm spraudenis – maksā 6,5 centus, un šajā cenā ietilpst arī autoratlīdzība. Stādmateriālu iespējamsiegūt gan kā spraudenīšus – tiem, kas grib stādīt ar rokām. Piedāvājam arī garās vicas 2–2,40 m, kas piemērotas mehāniskai stādīšanai. Stādmateriālu sākam ražot, tiklīdz beigusies kārklu veģetācija, kad kārkli ir aizmiguši, proti, augšanas procesi apstājušies, lapas gandrīz nobirušas… Tas ir no oktobra vidus.

To var darīt mehāniski, nopļaujot ar pļāvēju visu lauku un tad lauka malā vicas tiek šķirotas vai arī pārvestas uz noliktavu, kur notiek tālākais sagatavošanas darbs. Kārkli tiek atzaroti, sagarināti, nomērīti, sasieti, sapakoti un uzglabāti saldētavā. Stādmateriāla uzglabāšana notiek –2 līdz +2 ºC temperatūrā.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ar kādām izmaksām jārēķinās, lai apstādītu 1 ha ar kārkliem?

– Uz hektāru ierīkošanas izmaksas ir no 1200 eiro, ieskaitot stādmateriālu un augsnes sagatavošanu. Izmaksas ietekmē vairāki faktori, piemēram, vai ir bijis apaugums, cik liels, vai papuvē jātur vienu vai divus gadus, vai jāizmanto celmu frēze u.tml., kas šīs izmaksas var palielināt.
Pašreiz Eiropas fondi neatbalsta kārklu plantāciju ierīkošanu. Vienīgi zemes sagatavošanas gadā to var pieteikt kā papuvi un saņemt atbalstu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.