Foto – Shutterstock

Procedūras nianses 3

Apliecinājumu kopā ar pārējiem dokumentiem rīdzinieki iesniedz Būvvaldes klientu centrā, tālāk tie aizceļo uz kabinetiem, un pēc divām nedēļām gaidiet ciemiņus – rajona arhitektu un kādu būvinspektoru, kurš detalizēti iepazinies ar saimnieka sagādātajiem speciālistu atzinumiem. Patiesības brīdis ir klāt!

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 121
Lasīt citas ziņas

Ir ļoti daudz nianšu, kas var sabojāt svētkus. Piemēram, ir ienācis prātā uz četriem stabiem uzsliet nojumīti malkai vai mašīnas stāvvietai. Ja projektā tāda nav paredzēta, uzreiz iespējams tikt pie protokola par patvaļīgu būvniecību ar visām izrietošajām sekām, tālab šādus objektus augstajiem viesiem labāk nerādīt. Diemžēl šī vairs nav privāta ballīte, bet gan oficiāla procedūra.

Ciemiņu uzvedību nosaka likums: viena vai divu dzīvokļu ēku pieļaujams pieņemt ekspluatācijā, ja ir pilnīgi pabeigti vispārējie būvdarbi un inženiertīklu izbūve, veikta fasādes apdare un labiekārtota teritorija ielas pusē, ir iekārtota vismaz viena dzīvojamā telpa, virtuve un sanitārais mezgls un sanitārās iekārtas pievienotas inženiertīkliem. Pietiekami demokrātiski, vai ne? Bet vai iespējami arī kādi traktējumi? Piemēram, ziemā teritoriju reāli nevar labiekārtot – ne atlikušos celiņus nobruģēt, ne kociņus un krūmiņus sastādīt. Šos uzdevumus parasti iekļauj atlikto pienākumu sarakstā – līdz 1. jūnijam jāpabeidz! Cita lieta, ja augi sen iesakņojušies un pastiepušies garumā, bet nav iestādīti tur un tā, kā skaisti iezīmēts projekta lapā, kurā, iespējams, neesat pat īsti ieskatījušies…

CITI ŠOBRĪD LASA

Starp citu, vēl vienā lapā ir žoga vizuālais risinājums. Ja arhitekts tur paredzējis 180 cm augstus koka dēlīšus, tos nedrīkst aizstāt ne ar stiepļu sietu, ne zedeņiem vai akmens krāvumiem, – tad pretī vajadzīgs izmaiņu projekts, kas atļauj to darīt, un tā arī visās pārējās pretrunu pozīcijās. Diemžēl pašdarbība vienmēr kaut ko maksā, tāpēc jau smej, ka lēti un labi varot uzcelt tikai otro māju, mācoties no pirmajā pieļautajām kļūdām.

Objekta pieņemšanas procedūra tomēr nav procesa sarežģītākā sastāvdaļa, drīzāk vien saimnieka apņēmības izpausme savu veikumu novest līdz loģiskam finišam. Tā to parasti novērtē arī pretējā puse, solot izpratni un pretimnākšanu tiesiskā regulējuma ietvaros. Galu galā visi esam tikai cilvēki.

P.S. Kad ķeras pie privātmājas nodošanas ekspluatācijā, uzrodas aizvien jaunas neskaidrības. Sak, aizej tur, atnes to, nezin ko! Par šiem pakalpojumiem un to izmaksām – nākamreiz.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.