Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

✔ Ja bērna temperatūra nav vienmērīga, piemēram, ķermenis ir karsts, bet rokas un kājas aukstas, jācenšas to līdzsvarot, uz karstajām vietām var likt vēsas kompreses, bet rokas un kājas sildīt ar zeķēm un cimdiem vai sasegt. 0


✔ Pēc 3 gadu vecuma bērnus var norīvēt, divām trešdaļām ūdens pievienojot vienu trešdaļu degvīna (nedrīkst spirtu!), iesaka Edgars Mednis. Šķidrumā iemērc lupatiņu un pilošu liek uz pleciem, padusēm, rokām, norīvē kājas un dibenu, augšstilbus, miega artērijas apvidu (tomēr ap kaklu uzmanīgi, sekojot bērna pašsajūtai – lai nesaaukstē kaklu). Uz sejas neliek. Alkohols ļoti labi izgaro, pa-ņemot siltumu. Norīvēšanu var veikt arī ar tīru ūdeni. Ja bērnu rīvē ar šņabjūdeni, mazais ļoti trīc, tāpēc šī procedūra jāveic ātri, tad slimnieka ķermenis jānoslauka un kādu pusminūti jāļauj pastāvēt, lai ķermenis atdod siltumu. Nevajag pārāk silti segt bērnu, lai temperatūra atkal nekāptu.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

✔ Maziem bērniem paaugstinātas temperatūras gadījumā pats svarīgākais ir dzert, vismaz 1,5–2 litrus dienā. Tā organismā atjaunojas šķidruma līdzsvars, tiek izvadīti toksīni, mitrināta gļotāda, ja ir arī klepus – veicināta atkrēpošana. Vēlams dzert ūdeni vai zāļu tēju, kompotu no žāvētiem augļiem vai atšķaidītu sulu. Koncentrēta sula lielākā daudzumā slimam bērnam var izraisīt kādu ķermeņa reakciju, piemēram, pumpas uz ādas. Izvēloties dzērienu, jāņem vērā bērna gaume – ja vecmāmiņu ieteiktā pelašķu tēja negaršo un viņš to nedzer, tad labāk ūdeni. Temperatūras pazemināšanai labi noder sviedrējošās tējas (māllēpju, liepziedu, upeņulapu, piparmētru vai kaķumētru, kanēļa), ar ūdeni atšķaidīta brūkleņu vai dzērveņu sula. Taču nevajadzētu bērnam dot kolu, uzskata Vizma Meikšāne. “Tā sniedz enerģiju, taču neveicina ne temperatūras pazemināšanos, ne šķidruma apmaiņu; bērns var kļūt tūskains.”

✔ Ja laikā, kad ir paaugstināta temperatūra, bērns neēd – neuztraucieties. Gremošana ir slodze organismam, tā patērē enerģiju.

CITI ŠOBRĪD LASA

✔ Var sūkāt ledu, kā to iesaka Amerikā, min Vizma Meikšāne.

✔ Ājurvēdas speciāliste bērniem no 4 gadu vecuma iesaka koriandra tēju. Tā labi sviedrē. Litram ūdens pievieno tējkaroti koriandra un tējkaroti ingvera, vāra 10 minūtes, tad izkāš. Ja vien bērns ir gatavs diezgan aso dzērienu malkot, dod par tējkarotei ~6 reizes dienā; lielākiem bērniem – pusglāzi vai glāzi novārījuma.

✔ Nevajag bērnu pārāk tuntulēt. Ja ir drudzis, silts džemperis būs vietā, bet citādi labāk izvēlēties vieglāku dabiska materiāla apģērbu, kas ļauj ādai elpot.

✔ Vēlams vēdināt telpas. Svaigs gaiss palīdz ātrāk atve-eļoties, skābeklis dod enerģiju, mazina nogurumu, vēss gaiss palīdz pazemināt temperatūru. Kad vēdina telpu, bērnam jāatrodas vai nu citā istabā, vai zem siltas segas.

✔ Nespiediet bērnu palikt gultā; var piedāvāt mierīgu darbošanos.

Svarīgi

Vecākiem vajadzētu rūpīgi paskaitīt, cik daudz šķidruma bērns īsti uzņem. Ja ieteicamo vismaz 1,5 litru daudzumu neizdzer, neatlaidīgi jāpiedāvā, lai to tomēr izlietotu.

Ja paaugstināta temperatūra bērnam turas ilgāk par 3 dienām, viņu jāizmeklē ārstam.

Raksts no tematiskās avīzes “Bērns – vesels un drošībā”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.