Foto – Shutterstock

Rezultāti 0

Šī pētījuma rezultāti pārsteidza pat dažus no pētniekiem: studenti, kuri atradās haotiskajā virtuvē un paši jutās saspringti, apēda vairāk cepumu nekā tie, kuriem bija piešķirta tīrā un kārtīgā virtuve. “Haotiskās” virtuves studenti uzņēma pat vairāk nekā divas reizes vairāk kalorijas nekā citi studenti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
Lasīt citas ziņas

Pētījums iesaka: ēšana haotiskā vidē nav ieteicama tiem, kuri vēlas nomest lieko svaru vai arī izvairīties no tā pavisam, jo tas iedrošina pārēšanos, kā arī tādējādi vieglāk apēst vairāk kaloriju nekā pats apzinies.

Pētnieki gan piezīmē: kaut arī haotiska vide var radīt noslieci uz neveselīgākam izvēlēm savā uzturā, katra paša domāšanas veids par vidi var šo noslieci vai nu pavājināt, vai pastiprināt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iemesls studentu uzvedībai
Šāda uzvedība haotiskā vidē varbūt nav nemaz tik pārsteidzoša, ņemot vērā, ka citos pētījumos atklāts, ka haoss prātā, ko izraisa nekārtīga, pārblīvēta vide, itin viegli var novest pie neveselīgiem ēšanas ieradumiem un pieņemšanās svarā. Daļēji tas ir tāpēc, ka brīžos, kad mūsu ķermenis tiek pakļauts stresam – kā tas var notikt vidē, kura ir haotiska – tas sāk ražot ķimikālijas un hormonus, kuri liek vieglāk pieņemties svarā. Viena no šīm ķīmiskajām vielām ir betatrofīns, kas bloķē tā enzīma aktivitāti, kurš sadedzina taukus, un kortizols, hormons, kurš aktivizējas pie stresa un signalizē ķermenim, ka tam nepieciešams noglabāt taukus, it īpaši vēdera apvidū.

Ko no šī pētījuma mācīties
Šis varbūt arī ir mazs pētījums, bet tajā slēpjas vērtīgas atziņas, kuras derētu ņemt vērā. Vissvarīgākā mācība ir tāda, ka tavās mājās esošais haoss un nekārtība ietekmē vides kvalitāti – kas savukārt var ietekmēt tavus ēšanas ieradumus. Augstāk minētais pētījums nav vienīgais, kas parāda šādu saikni: citā pētījumā, kas veikts 2008. gadā, atklāja, ka cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar savu mājokļu vai darbavietu sakārtošanu un organizēšanu, ir par 77% lielāka iespēja ciest no liekā svara vai aptaukošanās. Tāpēc, lai arī tas var šķist grūti, savas apkārtējās vides sakārtošana un organizēšana var patiesi nākt par labu tavām pūlēm tikt vaļā no liekā svara.

Kārtības svarīgums

Šis pētījums uzsver to, cik svarīgi ir savu apkārtējo vidi turēt tīru, sakārtotu un nepiegružotu, kas palīdzēs tev samazinēt stresa (un kortizola) līmeni, lai nomest svaru būtu vieglāk un kaut arī tas nenotiks vienas dienas laikā, tu spēj ieviest pārmaiņa, ja esi neatlaidīgs un esi gatavs risināt šo problēmu ilgstoši, bet paliekoši.

Padomi, kā būt kārtīgam un organizētam
– Pārliecinies, ka tev ir nepieciešamie materiāli sagādāti jau laicīgi (piemēram, atkritumu maisi).
– Vienlaicīgi ķeries klāt tikai vienam apvidum (virtuve, dzīvojamā istaba, utt.)
– Nopērkot produktus, kuri ir paredzēti tavām specifiskajām vajadzībām (piemēram, āķīši, kur turēt mašīnas atslēgas vai dokumentu mapes taviem papīriem).
– Pārliecinies, ka dokumentus (vai jebko citu) kārto “līdzīgo” kaudzītēs – bankas papīri pie bankas papīriem, receptes pie receptēm.

Īsumā, mājas kārtošana var šķist liels un brīžiem pat nepaveicams uzdevums – bet šādi pētījumi liecina: gan īstermiņa, gan ilgtermiņa ieguvums no šīs aktivitātes vairāk nekā atlīdzinās par tām pūlēm, kuras ieguldīsi.

Reklāma
Reklāma

Avots: Lifehack.org

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.