Foto – Gundega Skagale

  21

Kā notiks reģistrēšana un uzraudzība?

VARAM skaidro, ka tualešu reģistrācija nozīmē to, ka mājas īpašniekam vietējai pašvaldībai būs jāiesūta informācija vismaz par adresi, kurā sistēma atrodas, īpašnieku un sistēmas veidu (vai konkrētajā adresē atrodas un tiek izmantotas lokālās attīrīšanas iekārtas vai septiķis vai krājtvertne).

Reklāma
Reklāma
Krievijas diktators Putins ir gatavs veikt nelielu militāru operāciju pret kādu no Baltijas valstīm
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Reģistrāciju organizēs pašvaldība, kurai jānorāda, kādā veidā un kur šis reģistrācijas pieteikums jāiesniedz (noteikumi paredz iespēju to darīt klātienē, pa pastu vai elektroniski). Reģistrācija ir jāizdara vienu reizi, informācija atkārtoti jāsniedz tikai tad, ja mainās īpašnieks, izmantotā sistēma vai tā vispār tiek likvidēta, piemēram, ierīkojot pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Tiem septiķu un krājtvertņu īpašniekiem, kas izmanto asenizatora pakalpojumus uzkrāto notekūdeņu izvešanai, noteikumi prasa saglabāt darījumu apliecinošus dokumentus divus gadus un pārliecināties, ka notekūdeņi nesatur tādus piemaisījumus, kā dēļ asenizators tos nespēj pieņemt.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tiem, kas arī līdz šim regulāri izveda notekūdeņus no krājbedrēm un nepieļāva to iesūkšanos augsnē vai pārplūdes, septiķus lietoja kopā ar filtrācijas laukiem, citu izmaiņu nav,” skaidro VARAM. Bet tiem, kas nav bijuši tik apzinīgi, jārēķinās ar jaunām prasībām. Ja tiek izmantotas lokālās attīrīšanas iekārtas – jāskatās, lai tās tiek ekspluatētas atbilstoši ražotāja tehniskajai dokumentācijai, un jāveic regulāra apkope (reizi gadā vai atbilstoši ražotāja nosacījumiem). Ja gadās avārija, pēc tās jāveic ārkārtas apkope. Par veikto apkopi jāinformē reģistra uzturētājs.

Ja tiek izmantots septiķis – tam jābūt filtrācijas laukam (to jau sen prasot arī būvnormatīvi), turklāt uzkrātie nosēdumi jānodod asenizatoram. Ja tiek izmantota krājbedre – tai jābūt hermētiskai (lai notekūdeņi neiesūcas pazemes ūdeņos) un savāktie notekūdeņi jānodod asenizatoram.

Ja izmantotā decentralizētā kanalizācijas sistēma pašlaik neatbilst prasībām, tad ir doti gandrīz pieci gadi – līdz 2021. gada 31. decembrim, lai visu sakārtotu. Lokālajām attīrīšanas iekārtām nepieciešamās tehniskās dokumentācijas ieguvei un atbilstības pārbaudei dots laiks līdz 2020. gada 1. janvārim (2,5 gadi).

Šādas prasības jaunbūvēm ir loģiskas, taču nav saprotams, kāpēc reģistrāciju un dokumentu kārtošanu attiecina uz gadiem, gadu desmitiem izmantotām izbūvētām sistēmām. Ja kāds piesārņo vidi vai kaimiņa aku, tad šādas kanalizācijas īpašnieku var saukt pie atbildības arī pēc esošajiem likumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.