Foto – GuruXOX/Shutterstock

Trauksmes nebūs  0


Viedokļi dalās, ko darīt situācijā, kad VID Nodokļu un muitas policija ziņo par pieaugumu narkotiku izplatībā un norāda uz tirgotāju un lietotāju palielināšanos jauniešu vidū. Narkologs Jānis Strazdiņš uzskata, ka jāsasauc Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padome, kuru vada premjers, un tās sastāvā iekļauti atbildīgo jomu ministri un eksperti. “Jāstiprina izpildinstitūcijas, kurām jācīnās ar narkotiku pieplūdumu. Jānoskaidro, ko dara skolas, kāpēc medijos notiek narkotisko līdzekļu propaganda,” norāda Strazdiņš. Kā lielu trūkumu viņš norāda savulaik Rīgā izveidotā narkotiku profilakses centra likvidēšanu, kā arī krietni sarukušās iespējas narkoloģiskai palīdzībai un ārstēšanai, tostarp arī jauniešiem.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Citās domās ir Slimību profilakses un kontroles centra atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne, norādot, ka muitnieku paziņojums vēl nenozīmē, ka ir pieaugusi narkotiku lietošana jauniešu vidū. “Gribu uzsvērt, ka policijas vai muitas dati jāskatās kopsakarībā ar ārstēšanās rādītājiem un pētījumiem, kas notiek visā skolēnu populācijā.” Par situācijas nopietnību viņa neņemas spriest, pirms nav novērtējusi visus pieminētos avotus kopsakarībā. 2015. gada rādītāji liecinot, ka narkotiku lietošanas ziņā Latvija atrodas Eiropas vidējā līmenī, jaunāki dati būs pieejami nākamgad.

Pasīvu pozīciju ieņem arī premjers Māris Kučinskis. Kā “Mājas Viesi” informēja viņa preses sekretārs Andrejs Vaivars, padomi sasaukt nav plānots, šī problēma tiek risināta atbildīgo dienestu līmenī.

* Spaiss – psihoaktīvu vielu maisījums.

CITI ŠOBRĪD LASA

** Tetrahidrokanabinols jeb THC ir galvenā kaņepju augu psihoaktīvā viela.

Uzziņa

Tipiskākie jauniešu jautājumi par atkarības vielām un atbildes uz tiem

 

• Kuras narkotikas ir mazāk kaitīgas?

Nevar runāt par “mazāk kaitīgām” narkotikām, jo tās visas rada risku fiziskajai un garīgajai veselībai, kas var izpausties ļoti atšķirīgi dažādiem cilvēkiem.

• Kādēļ cilvēki lieto narkotikas?

Nav pilnvērtīgi informēti par negatīvajām sekām. Lieto kā centienu mazināt emocionālus pārdzīvojumus vai cerot izbaudīt jaunas, nebijušas sajūtas.

• Ja narkotikas ir kaitīgas, kādēļ tādas ir radītas?

Ja ir kāds veids, kā nopelnīt, vienmēr atradīsies kāds, kurš to izmantos, lai cik amorāls tas būtu.

• Vai varu atmest smēķēšanu vienā dienā, ja es smēķēju gadu?

Ar spēcīgu gribasspēku var atmest jebko, taču to apgrūtina ne tikai izveidojusies organisma vēlme pēc nikotīna, bet arī procesuāls pieradums uzsmēķēt.

• Vai zelējamā tabaka ir kaitīga veselībai?

Noteikti! Tajā ir ļoti daudz nikotīna, kā arī daudz citu kaitīgu vielu.

• Cik daudz alkohola ir droši lietot?

Nobriedušam cilvēkam pieņemts, ka dienas limits ir trīs četras devas vīrietim, divas trīs devas sievietei. Tas nenozīmē, ka šādu daudzumu izdzert katru dienu ir nekaitīgi.

• Vai “zālīte” nākotnē varētu būt legāla Latvijā?

Šobrīd mēs Latvijā netiekam galā ar divām legālajām apreibinošajām vielām – alkoholu un tabaku – un lietojam tās pārmērīgi un bezatbildīgi. Pieļauju marihuānas dekriminalizāciju vai legalizāciju Latvijā, ja lielākā daļa Eiropas valstu jau būs šos likumus ieviesušas. Taču pagaidām neesam tam gatavi un būtu pamatīgi jāapdomā, vai tas jādara.

Reklāma
Reklāma

• Ar ko aizstāt atkarību?

Ar kādu veselīgu, regulāru nodarbi – hobiju, sportu.

Atbildes sagatavoja biedrības “Papardes zieds” darbinieks Oskars Bērziņš.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.