
“Vai mums pārdod sviestu vai palmu eļļu? Kāpēc uz iepakojuma nav norādīts produkta sastāvs?” pircējs ceļ traci 0
Portāls nesen saņēma lasītāja vēstuli ar jautājumu: “Sveiki! Vai esat ievērojuši, ka 90% sviesta ražotāju vairs neraksta produkta sastāvu uz iepakojuma?”
“Norāda tikai tauku daudzumu, bet kādi tie tauki – dzīvnieku vai augu – atliek tikai minēt. Varbūt tur vispār ir 70% palmas eļļas. Kāpēc vairs neraksta sastāvu? Cenas uzskrējušas debesīs, svars samazināts, un vēl pārdod kaut ko neskaidru. Lūk, piemērs no Valmieras piena oficiālās mājaslapas – norādīts tikai tauku un olbaltumvielu daudzums. Kur tad ir sastāvs?”
Vai tas ir likumīgi?
Saskaņā ar Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sniegto informāciju, Latvijā un visā Eiropas Savienībā ir spēkā stingri pārtikas produktu marķēšanas noteikumi, kas noteikti ES Regulā Nr. 1169/2011, raksta portāls Grani.lv. Pēc šiem noteikumiem uz iepakojuma obligāti jānorāda:
1. produkta nosaukums;
2. sastāvdaļu saraksts (secībā pēc masas);
3. noteiktu sastāvdaļu vai kategoriju daudzums;
4. neto svars vai tilpums;
5. derīguma termiņš;
6. uzglabāšanas vai lietošanas nosacījumi (ja nepieciešams);
7. ražotāja vai importētāja nosaukums un adrese;
8. izcelsmes valsts (ja tās nenorādīšana var maldināt);
9. lietošanas instrukcija (ja nepieciešama);
10. uzturvērtība (enerģētiskā vērtība, tauki, piesātinātie tauki, ogļhidrāti, cukuri, olbaltumvielas, sāls).
Bet ir izņēmumi
Produkti ar vienu sastāvdaļu, piemēram, sviests, var neietvert sastāvdaļu sarakstu, ja ražošanā nav pievienotas citas vielas (izņemot piena produktus, fermentus, mikroorganismu kultūras vai sāli). Šādos gadījumos pietiek ar uzturvērtības norādi.
Tādējādi, ja uz Valmieras sviesta 82% iepakojuma nav sastāvdaļu saraksta, bet ir norādīta uzturvērtība (tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti), tas atbilst spēkā esošajiem noteikumiem, ja vien produkts sastāv tikai no saldajām krējumam līdzīgām sastāvdaļām bez piejaukumiem.
Kāpēc uz sviesta iepakojuma ir norādīti 82% tauku, nevis 100%?
Tāpēc, ka sviests nav tīrs tauku produkts, bet gan emulsija, kurā ir arī ūdens, olbaltumvielas un ogļhidrāti (piemēram, piena cukurs).
Saskaņā ar ES un Latvijas normatīvajiem aktiem, produktu drīkst saukt par “sviestu” (sviests), ja tas satur:
1. vismaz 80% tauku,
2. ne vairāk kā 16% ūdens,
3. līdz 2% beztauku sausnas.
Tātad 82% tauku ir pilnīgi normāls rādītājs tradicionālam sviestam. Atlikušie 18% – galvenokārt ūdens un neliels daudzums dabīgi klātesošo olbaltumvielu un ogļhidrātu.
Vai var būt drošs, ka sviestā nav palmu eļļas?
Ja produkts ir nosaukts “sviests” (sviests) un sastāvdaļu saraksts nav obligāts, jo ir tikai viens komponents (krējums), tad jebkādu augu tauku, tostarp palmu eļļas, pievienošana būtu nelikumīga.
Ja ražotājs pievienotu palmu eļļu, viņam būtu jānorāda tas skaidri sastāvdaļās (piemēram, augu tauki vai palmu eļļa), un viņš nedrīkstētu saukt šo produktu par “sviestu” — tas būtu “sviesta izstrādājums” vai cits apzīmējums.
Turklāt PTAC regulāri pārbauda produktu atbilstību marķējuma prasībām. Nepareiza vai maldinoša marķēšana, tostarp augu tauku pārdošana kā sviests, ir aizliegta un par to uzņēmumiem var piemērot sodu līdz 1000 eiro.
Kur vērsties, ja ir aizdomas par pārkāpumu?
Ja jums ir aizdomas par sviesta kvalitāti vai marķējuma neatbilstību, jūs varat vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) vai Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD)
Abi dienesti ir pilnvaroti veikt pārbaudes un piemērot sankcijas, ja tiek konstatēti pārkāpumi.