Ilva Kavicka

Veselīgi pulveri un konfektes no Latvijas augiem, ogām un dārzeņiem. Saruna ar “Kalnup” dibinātāju Ilvu Kavicku 0

“Ticu savai idejai” – ar šādu moto var sasniegt ļoti daudz! Vēl jo vairāk – ja ideja nāk ar veselīgu un garšīgu piedāvājumu. Mājražotāja Ilva Kavicka ir radošuma balvas “Ideju spogulis 2016” ieguvēja un konkursa “Laukiem būt 2017” uzvarētāja. Kas Ilvas piedāvātajos augu pulveros, pulveru maisījumos un konfektēs ir tik īpašs, ka tos ar prieku bauda ne tikai pati Ilva un viņas ģimene, bet nu jau arī cilvēki visā Latvijā? Uzzināsim!

LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 92
5 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
Nedēļa
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
Lasīt citas ziņas

Spītīgā vēlme nokļūt slimnīcā
Ilvas interese par uzturu ir cieši saistīta ar interesi par medicīnu, kas nāk no bērnības. Ļoti iespējams, pie vainas ir agrā bērnībā lasītā un vēlāk neskaitāmas reizes pārlapotā medicīnas enciklopēdija. “Tā kā biju samērā veselīgs bērns un slimoju reti, pārdzīvoju, ka ne reizi neesmu pabijusi slimnīcā. Tā manā fantāzijā bija kļuvusi par īpašu vietu, kur par katru cenu vajadzēja nokļūt. Pāris reizes pat mēģināju sev piedēvēt dažādas iedomātas kaites un slimības, taču bez panākumiem – vecāki manu simulēšanu ātri “atkoda” un uz slimnīcu neveda. Jāsaka, līdz pat šim brīdim tā arī nav gadījies pabūt slimnīcā, izņemot tās trīs brīnišķīgās reizes Dobeles slimnīcas dzemdību nodaļā, kad pasaulē nāca bērni”, ar smaidu atceras Ilva.

Interese par augiem – uz intuīciju balstīta
“Kad ar ģimeni pārcēlāmies uz dzīvi laukos, man kā pilsētniecei tas nebūt nebija viegli, jo prasīja diezgan lielu plānošanu – veikals vai aptieka nav atrodams turpat aiz stūra. Taču – esot prom no pilsētas pārsātinājuma un nemitīgās steigas, kā arī dzīvojot saskaņā ar dabas ritmu – sāku just un pamanīt līdz šim nezināmas lietas un sakarības. Arvien vairāk zināšanu par augiem nonāca manā rīcībā.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Ilva Kavicka studējusi ar uzturzinātni pavisam nesaistītu jomu – maģistra diploms iegūts RTU Inženierekonomikas fakultātē. Toties zināšanas par augiem un to labvēlīgo ietekmi uz organismu, kā arī pārtikas produktu ražošanu smeltas dažādos veidos – gan pašmācības ceļā, lasot grāmatas, publikācijas un zinātniskos rakstus, gan apmeklējot kursus un seminārus. Latvijā ir vairāki ekspert, kuru viedoklī Ilva ieklausās: profesori Anatolijs Danilāns un Vija Eniņa, bioloģijas zinātņu doktore Rūta Bērziņa–Bērzīte, fitoterapeits Artūrs Tereško, zāļu sieva Līga Reitere, Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.sc.ing. Dalija Segliņa un citi.

Mājražotāja stāsta, ka, dzīvojot laukos, pastaigu laikā maz pamazām sāka nogaršot tuvējā apkārtnē pieejamos augus un vākt tējas. “Dažbrīd jutos kā vieda zāļu sieva, jo intuitīvi nojautu, kas konkrētai vainai nepieciešams. Grūti iedomāties vēl ideālāku vietu zaļo kokteiļu cienītājiem, jo dabas piedāvājumā (atkarībā no sezonas) vienmēr ir spēkpilni un jaudīgi produkti, sākot ar koku sulām, dažādiem pumpuriem un asniem, beidzot ar augļiem, ogām, saknēm, lapām un tējām. Ziemā istabās turēju arī kadiķu zarus, vīrusu laikā dažkārt pakvēpināju, lai attīrītu gaisu. Biju pat lasījusi, ka kadiķim, lai tas dotu dziedinošu spēku, pirms zaru nogriešanas jāpalūdz atļauja. Protams, sākumā tikai smīkņāju par šādu pieeju, bet… – nepagāja ne gads, kad jau brīvi runājos ar kadiķi – un tas šķita pavisam normāli.” Vēl pēc laika Ilva ar prieku konstatēja, ka arī aptieka viņas ģimenei vajadzīga vien ārkārtējos gadījumos.

Mājražošanas uzsākšana. Prioritāte – veselībai draudzīgi produkti
Nu jau apritējis gads, kopš uzsākta dažādu augu, ogu un dārzeņu pulveru ražošana. Produkti ar zīmolu “Kalnup” pieejami vairākās Latvijas pilsētās, klientu loks un interese aug. Kā radās ideja kaltēt augus, lai iegūtu pulverus? I. Kavicka skaidro: “Dzīvojot laukos, šķita dabiski pagaršot pirmos pavasara zaļos asnus un pumpurus. Sāku ar nātrēm, jo biju lasījusi par to brīnumainajām spējām atmodināt ķermeni pēc garās ziemas. Tā nu drīz vien blendera krūzē nonāca viss, kas auga tuvākajā apkārtnē – nātres, gārsas, upeņu pumpuri, bērzu un liepu lapiņas, gaiļbikši, virzas, balandas, pienenes. Ja sākumā nepatika intensīvā zaļā garša (katra kokteiļa glāze prasīja iekšēju saņemšanos to iedzert), jau pēc pāris nedēļām, pamanot pozitīvas pārmaiņas pašsajūtā, arī kokteilis iegaršojās un kļuva par neatņemamu brokastu sastāvdaļu.

Tā nu visas vasaras garumā ievācu augus un liku saldētavā ziemai, tomēr tas šķita diezgan neparocīgs uzglabāšanas veids. Domājot loģiski, nonācu pie idejas par pulveriem, kas ir gatavi lietošanai un neprasa specifiskus uzglabāšanas apstākļus. Pārceļoties uz dzīvi pilsētā, radās vēlme pulverus piedāvāt arī citiem. Iegādājos nepieciešamās ražošanas iekārtas un sāku mājražošanu. Uzklausot klientu vēlmes un ieteikumus, sortimentu paplašināju ar vēl vairākiem produktiem – pulveru maisījumiem smūtiju pagatavošanai un gardajām burkānu, kabaču un biešu konfektēm, kas nesatur cukuru”.

Augu kaltēšana ir sens krājumu gatavošanas veids. Darot to pareizi un saudzīgi, tiek atdalīts tikai ūdens un apturēta mikroorganismu darbība. Augi saglabā tiem raksturīgo krāsu, garšu un aromātu. Šobrīd lielākā daļa izejvielu tiek ievākta pašu spēkiem piemājas saimniecībā Auces novadā, un kaltēšana norit temperatūrā līdz 45 grādiem pēc Celsija skalas. Atbilstoši iepakojot (produktu paciņām ir metālisks iekšējais slānis), tiek nodrošināta arī ilgstoša to uzglabāšana nemainīgā kvalitātē. Protams, katrs produkts ir laboratoriski testēts, un ražošanas process ir PVD atzīts.


Vai veselīgs var būt arī garšīgs?!
Piedāvāju tikai to, ko ģimenē paši esam izmēģinājuši, notestējuši un atzinuši par labu esam, apliecina Ilva. Piemēram, ar jebkuru pulveri – nātru, gārsas, upeņu vai smiltsērkšķu lapu, var ātri pagatavot veselīgu, vitamīniem un minerālvielām bagātu zaļo kokteili. Turklāt tam nav vajadzīgs ne blenderis, ne sulu spiede. Pulveri vienkārši jāiemaisa glāzē ūdens, sulas vai kefīra – un viegla maltīte gatava! Tāpat pulverus var pievienot sviestam vai krēmsieram, arī pārkaisīt ēdienam kā garšvielu. Pulveru maisījums smūtijiem ir gatavots no Latvijas ogām – avenēm, upenēm, papildināts ar mandeļu riekstu un smiltsērkšķu lapu pulveriem, nedaudz saldināts ar stēviju. Tas pilnībā attaisno nosaukumu “Gardais”, jo, piemēram, samaisot to ar augu pienu (auzu, riekstu, rīsu), tiek iegūts kokteilis, ko labprāt dzer arī bērni. Šo pašu pulveri var iemaisīt jogurtā vai pārkaisīt pāri putrai ievārījuma vietā.

Mājražotāja vienmēr vadās pēc principa – veselīgs var būt garšīgs. Cilvēkiem patīk baudīt, kādēļ gan to liegt? Arī veselīgās konfektes no Latvijas kabačiem, burkāniem un bietēm ir patiešām garšīgas, kaut arī nesatur cukuru. Sākotnēji tās tika radītas kā našķis bērniem, bet laika gaitā noskaidrojāss, ka tieši pieaugušie ir šo konfekšu lielākie cienītāji. Tas ir visnotaļ garšīgs veids, kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu daudzumu, uzlabot gremošanu un stiprināt imunitāti.

Cik daudz lietot un kādām kaitēm palīdz?
Ņemot vērā, ka augu pulveri ir ļoti koncentrēti, Ilva Kavicka brīdina, ka tos jālieto pavisam nedaudz – pa šķipsniņai. Gatavojot kokteili vai smūtiju, deva ir tējkarote pulvera uz glāzi šķidruma. Pulverus var pagatavot arī kā tēju, aplejot ar karstu ūdeni. “Piekrītu bioloģes Rūtas Bērziņas–Bērzītes viedoklim, ka savvaļas augi ir tik spēkpilni, ka tos nevajag ēst saujām vai kilogramiem – pietiek ar mazumiņu. Starp citu, jebkuru no augu pulveriem var izmantot arī pirts cienītāji, gatavojot sāls skrubi – šajā gadījumā visas bioloģiski aktīvās vielas no augiem tiks uzņemtas caur ādu.” Patiesībā jebkura tā saucamā nezāle jāskata kā izcils kalcija avots, turklāt ar savvaļas augiem uzņemtais dabiskais kalcijs neapkaļķo asinsvadus, jo liekais no organisma izvadās.”

Līdz šim tikai retais zināja, ka smiltsērkšķu lapas ir ne mazāk vērtīgas kā ogas, stāsta Ilva: “Arī tajās ir serotonīns, kas novērš nemieru, veicinot normālu nervu impulsu pārvadi, kā arī samazina audzēju risku. Tā ir lieliska ikdienišķā vitamīnu deva imunitātes stiprināšanai! Smiltsērkšķu lapu tēja palīdz, ja vērojami gremošanas un zarnu trakta traucējumi, augsts holesterīna līmenis asinīs, hipertensija vai anēmija, tāpat stomatīta un periodontīta gadījumā un pie dažādām saaukstēšanās slimībām. Gan smiltsērkšķa ogas, gan lapas satur kumarīnu, kas kavē trombu veidošanos asinsvados. Lapu uzlējuma vannas palīdz novērst arī ādas slimības. Toties reimatisko sāpju un artrīta mazināšanai tautas dziednieki iesaka smiltsērkšķu lapu sautējošās kompreses”.

Arī nātru pozitīvā iedarbība ir gana iespaidīga – aktivizē vielmaiņu un veicina organisma attīrīšanos, sekmē asinreci. Palielinās eritrocītu un hemoglobīna daudzums asinīs, uzlabojas locītavu elastīgums un mazinās reimatisma simptomi, nogurums un muskuļu sāpes. Nātres ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un karotinoīdiem. Tās uzlabo domāšanu, jo sastāvā esošais acetilholīns veicina smadzeņu darbību un nervu impulsu pārraidi. Jaunajām māmiņām nātres uzlabo piena sastāvu un stimulē tā sekrēciju. Vienlaicīgi jāliek aiz auss, ka ar nātrēm jāuzmanās tiem, kurus lielākā vai mazākā mērā skar paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, cistas, polipi un dažādas nieru darbības problēmas.

Veselīga uztura paradumu ieviešana ģimenē
“Esmu zaļo kokteiļu un smūtiju piekritēja, tāpēc priecājos, ka šo ieradumu – ikdienā izdzert vismaz glāzi šādu vitamīniem un uzturvielām bagātu dzērienu – ir pārņēmuši arī bērni. Tas atvieglo dzīvi un nav jāraizējas, ja nu gadījumā pēc tam dienas laikā gadās ieēst arī kaut ko ne tik veselīgu. Ģimenē parasti gatavojam brokastu smūtiju. Katru dienu ko citu, bet parasti tas sastāv no ogām, zaļumiem, diedzējumiem, dārzeņiem, sēklām, riekstiem utt. Ziemā izmantoju dažādus augu pulverus, ko atliek vien iemaisīt ūdenī, kefīrā vai sulā. Sākot ar pavasari, izmantoju dabā pieejamo – pumpurus, lapas, asnus. Tā līdz rudenim, kad atkal pārejam uz pulveriem.

Te gan jāpiebilst, ka ar bērniem nav tik vienkārši – un pagatavošanas procesam jābūt diezgan radošam. Tas ir bijis (un joprojām ir) mans lielais izaicinājums – kā veselīgu ēdienu padarīt tik garšīgu un iekārojamu, lai to lietotu uzturā arī bērni. Un uzdrošinos teikt – man tas izdodas! Daudz nekreņķējos, ja galdā tiek celts arī kaut kas neveselīgāks. Bērniem garšo mannas putra un makaroni? Lai ēd! Putrai klāt pievienoju ķirbju biezeni un ievārījuma vietā pārkaisu ogu pulveri. Savukārt makaronus var papildināt ar kādu zaļo pulveri, piemēram, nātrēm. Arī jogurtus un saldos sieriņus neiegādājamies veikalā, bet gan pagatavojam pašu spēkiem. Bezpiedevu jogurtā vai biezpienā iemaisu ogu-riekstu pulveri un nedaudz pasaldinu ar medu vai stēviju”, ar iedvesmojošiem ieteikumiem dalās Ilva.

Un galvenais – tas viss bez cukura! Cukurs ir mūsu laikmeta bieds. Tas tiek patērēts milzu daudzumos un visur! Bērni jau no mazotnes tiek pieradināti pie saldās garšas. Protams, arī mammas piens ir salds, taču to nevar salīdzināt ar rafinētā cukura bumbu, ko var atrast, piemēram, zīdaiņiem domātajos cepumiņos. Vai mammas, pērkot šos našķus, maz izlasa sastāvu?! Cukurs un glikozes sīrups, papildināts ar daļēji hidrogenētu eļļu. Skumja aina paveras arī daudzās restorānu bērnu ēdienkartēs, un tad “Kalnup” dibinātājai gribas izsaukties – “kā tā var nemīlēt mazos ēdājus?!” Ja ir vēlme, jebkuru tukšo kaloriju ēdienu taču var dažādot, papildināt, tā padarot to krietni vien veselīgāku.

Radusies iespēja domāt plašāk! Pāris vērtīgas I.Kavickas atziņas
 Vēl pirms pāris gadiem nedaudz sēroju par to, ka tā arī nesaņēmos studēt ne medicīnu, ne uzturzinātni, bet devos zinības uzsmelt pavisam nesaistītā jomā. Taču šobrīd apzinos, ka tā ir bijusi iespēja domāt plašāk! Jo, kā rāda pieredze, ne viss balstās zinātnē. Es personīgi ticu gan tradicionālajai, gan netradicionālajai medicīnai. Arī uztura speciāliste es droši vien nevarētu būt, jo arī šajā jomā ne visas lietas iespējams balstīt tikai uz zinātniskiem pētījumiem. Piemēram, uzskatu, ka nevar vienādi vērtēt salātus, kas audzēti fabrikā, ķīmiskā šķīdumā pie mākslīgā apgaismojuma – ar salātiem, kas auguši dobē, bioloģiskā saimniecībā. Tāpat nevar vienādot olas no vistām, kas audzētas sprostos un barotas ar kombinēto barību – ar vistām, kas ganījušās pļavā un knābājušas zāli, kukaiņus, baidījušas svaigu gaisu un sauli. Es iestājos par mērenību jebkurā dzīves jomā – vai tas būtu darbs, atpūta, sports vai uzturs, jo radikāli risinājumi ne pie kā laba nenoved. Tikai mēģinot, eksperimentējot un kļūdoties ir iespēja nonākt pie pareizā risinājuma. Un arī tas katram būs savs.

 Daudzi, ieskaitot mani, vēlas dzīvot veselīgi, sezonāli, ēst vietējo pārtiku. Bet lielākoties visi centieni beidzas ar pirmo netīro sulu spiedi un blenderi, jo – kuram gan patīk tā ņemšanās – griezt, mizot, pēc tam to visu vēl tīrīt un mazgāt? Tieši tādēļ sāku gatavot augu pulverus, kas neprasa īpašus uzglabāšanas apstākļus un kuri faktiski ir tie paši svaigie augi, tikai ar atdalītu ūdeni, gatavi tūlītējai lietošanai. Protams, kaltēts un samalts augs nekad nebūs tik vērtīgs kā svaigs, tikko noplūkts, bet ziemas periodā tā tomēr ir lieliska iespēja dažādot ēdienkarti. Nav arī tā, ka – kaltējot – pazūd viss vērtīgais. Jā, zūd C vitamīns, jo tas ir nenoturīgs, taču visi pārējie vitamīni un minerālvielas saglabājas.

Vairāk par “Kalnup” produkciju:
https://www.facebook.com/kalnup.pulveri/

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Latvijas veselības budžets kā septiņu aklu indiešu izpratne par ziloni 23
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Inovatīvo medikamentu izmantošana Latvijā aug un pietuvojas Igaunijas līmenim 1
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Mēs esam kraujas malā.” Pavļuts atklāj iespējamos risinājumus Covid-19 mazināšanai 293
18 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. Gunita Berķe: “Eiropas valstīs vēzis ar metastāzēm ir hroniska slimība!” 10
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 92
5 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
Nedēļa
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 33
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas uz četrām nedēļām Latvijā spēkā stāsies stingrais “lokdauns” 170
4 stundas
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
LA
LA
Veselam
Farmaceita konsultācija „Mēness aptiekā” visā Latvijā pieejama arī brīvdienās 2
3 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Nākamnedēļ pie iedzīvotājiem dosies Baltijā pirmais mobilais vakcinācijas punkts 12
3 dienas
LA
LA.LV
Veselam
VCA gatava iesaistīties papildus plānveida operāciju nodrošināšanā 3
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Vajadzība pēc farmaceita padoma ārkārtējā situācijā ir pieaugusi
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Visbiežāk iedzīvotāji atbalsta sejas aizsargmasku nēsāšanu sabiedriskās vietās 3
8. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Cik nopietna rudens kaite ir noķerta? 3
7. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Bez magnija nav iespējamas vairāk nekā 300 bioķīmiskas reakcijas organismā 1
6. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
6 ieteikumi – lai imunitāte ir tavas veselības miesassargs 11
4. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēness aptieka” – mīlētākais zīmols farmācijā trešo gadu pēc kārtas 4
30. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Muskuļu un locītavu profilakse būtu vērtējama augstāk 1
24. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kā trauksmes sajūtu izmantot par iekšējo resursu
24. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Monas Lizas pieskāriens sievietes intīmajai veselībai 3
24. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Vidusjūras diēta un C vitamīns un locītavu veselības ābecē 2
20. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Sāpju vietā jaunas locītavas 3
17. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Šogad gripas sezona varētu būt smaga, tai jāsagatavojas 8
15. septembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Lieldraugs “Mēness aptieka” sveic Aigaru Apini ar panākumiem Tokijā 5
1. septembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēness aptieka” maratonā īpaši atbalsta aktīvos seniorus 3
30. augusts, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Paralimpieši saņem iedvesmojošus sveicienus pirms startiem Tokijā 1
26. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ja skrienot atgadās trauma
26. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Bērns un viedierīces: kā pasargāt acu veselību? 3
25. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Puse Latvijas iedzīvotāju izjūt locītavu un muskuļu sāpes, bet palīdzību meklē vien retais 21
24. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kā diabēts spēj izraisīt sāpes cīpslās? 2
17. augusts, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Ceļavārdi pirms paralimpiskajiem startiem Tokijā 1
10. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ko darīt, ja pārslogots vai sasists sāp plecs 1
10. augusts, 2021
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Kustību amplitūdas nozīme un citi padomi locītavu veselībai 2
6. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
un kāpēc veidojumi uz ādas ir jāpieskata 3
4. augusts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kamēr lokans, tikmēr jauns – atgādinājums rūpēm par locītavām un muskuļiem 1
3. augusts, 2021
VE
Veselam.lv
Veselam
Linsēklas, treknās zivis un pārējie līderi sirds veselības atbalstam
30. jūlijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Šovasar vislielāko uzmanību sirds un asinsvadu problēmām pievērš reģionos 6
30. jūlijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Latvijā asinsspiedienu regulāri mēra vien trešdaļa iedzīvotāju 6
23. jūlijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Atnācis pozitīvs rezultāts, bet es šo testu neesmu veicis!”: vai ir iespējamas šādas kļūmes Covid-19 testēšanā 29
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Šī ir dubultslodze, kas situāciju ļoti sarežģī”: Stradiņa slimnīcas ārsti paredz ļoti smagu nākamo nedēļu 31
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte: “Jā, es “iebliezu” to poti!… Biju “antivakseru” statusā” 90
1 diena
LE
LETA
Veselam
“Mēs apzināmies, ka pašreizējā situācijā lielākās valsts slimnīcas tiek noslogotas ar Covid-19 pacientu ārstēšanu”: VCA pauž gatavību iesaistīties plānveida operāciju nodrošināšanā 9
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Katru gadu aptuveni 1200 sievietēm Latvijā diagnosticē krūts vēzi, bet skrīningu veic tikai katra trešā paciente 11
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Berķe: “Vēža slimnieku kompensējamo zāļu gaidīšanas sarakstā ir medikamenti no 2013. gada, cenas pat latos norādītas!” 29
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas uz četrām nedēļām Latvijā spēkā stāsies stingrais “lokdauns” 170
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 92
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” ieviešanai Latvijai būs jāaizņemas papildus finanšu līdzekļi, atklāj Kariņš 34
2 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Atstādināt var, atlaist – nereāli! Kamēr nav pabeigts kovida likums, darbinieki ir neaizsargāti 45
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 33
7 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 10
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
SPKC: Latvija ir pirmajā vietā pasaulē pēc saslimstības ar Covid-19 tempa 94
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 7
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs” 47
Intervija 1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 103
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 40
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte: “Jā, es “iebliezu” to poti!… Biju “antivakseru” statusā” 90
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 40
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Šī ir dubultslodze, kas situāciju ļoti sarežģī”: Stradiņa slimnīcas ārsti paredz ļoti smagu nākamo nedēļu 31
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ir tiešām cilvēki, kas profesionāli pelna ar to naudu”: kā tiek “ražota” dezinformācija par Covid-19 160
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” ieviešanai Latvijai būs jāaizņemas papildus finanšu līdzekļi, atklāj Kariņš 34
23:26
LE
LETA
Ziņas
Valdība pagaidām nav spriedusi par iespēju “lokdaunu” atcelt pirms 15.novembra 3
23:16
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Pagaidām nav gaidāmi kādi būtiski ceļošanas ierobežojumi 12
23:13