Ilva Kavicka

Vai veselīgs var būt arī garšīgs?! 0


Piedāvāju tikai to, ko ģimenē paši esam izmēģinājuši, notestējuši un atzinuši par labu esam, apliecina Ilva. Piemēram, ar jebkuru pulveri – nātru, gārsas, upeņu vai smiltsērkšķu lapu, var ātri pagatavot veselīgu, vitamīniem un minerālvielām bagātu zaļo kokteili. Turklāt tam nav vajadzīgs ne blenderis, ne sulu spiede. Pulveri vienkārši jāiemaisa glāzē ūdens, sulas vai kefīra – un viegla maltīte gatava! Tāpat pulverus var pievienot sviestam vai krēmsieram, arī pārkaisīt ēdienam kā garšvielu. Pulveru maisījums smūtijiem ir gatavots no Latvijas ogām – avenēm, upenēm, papildināts ar mandeļu riekstu un smiltsērkšķu lapu pulveriem, nedaudz saldināts ar stēviju. Tas pilnībā attaisno nosaukumu “Gardais”, jo, piemēram, samaisot to ar augu pienu (auzu, riekstu, rīsu), tiek iegūts kokteilis, ko labprāt dzer arī bērni. Šo pašu pulveri var iemaisīt jogurtā vai pārkaisīt pāri putrai ievārījuma vietā.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Mājražotāja vienmēr vadās pēc principa – veselīgs var būt garšīgs. Cilvēkiem patīk baudīt, kādēļ gan to liegt? Arī veselīgās konfektes no Latvijas kabačiem, burkāniem un bietēm ir patiešām garšīgas, kaut arī nesatur cukuru. Sākotnēji tās tika radītas kā našķis bērniem, bet laika gaitā noskaidrojāss, ka tieši pieaugušie ir šo konfekšu lielākie cienītāji. Tas ir visnotaļ garšīgs veids, kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu daudzumu, uzlabot gremošanu un stiprināt imunitāti.

Cik daudz lietot un kādām kaitēm palīdz?
Ņemot vērā, ka augu pulveri ir ļoti koncentrēti, Ilva Kavicka brīdina, ka tos jālieto pavisam nedaudz – pa šķipsniņai. Gatavojot kokteili vai smūtiju, deva ir tējkarote pulvera uz glāzi šķidruma. Pulverus var pagatavot arī kā tēju, aplejot ar karstu ūdeni. “Piekrītu bioloģes Rūtas Bērziņas–Bērzītes viedoklim, ka savvaļas augi ir tik spēkpilni, ka tos nevajag ēst saujām vai kilogramiem – pietiek ar mazumiņu. Starp citu, jebkuru no augu pulveriem var izmantot arī pirts cienītāji, gatavojot sāls skrubi – šajā gadījumā visas bioloģiski aktīvās vielas no augiem tiks uzņemtas caur ādu.” Patiesībā jebkura tā saucamā nezāle jāskata kā izcils kalcija avots, turklāt ar savvaļas augiem uzņemtais dabiskais kalcijs neapkaļķo asinsvadus, jo liekais no organisma izvadās.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdz šim tikai retais zināja, ka smiltsērkšķu lapas ir ne mazāk vērtīgas kā ogas, stāsta Ilva: “Arī tajās ir serotonīns, kas novērš nemieru, veicinot normālu nervu impulsu pārvadi, kā arī samazina audzēju risku. Tā ir lieliska ikdienišķā vitamīnu deva imunitātes stiprināšanai! Smiltsērkšķu lapu tēja palīdz, ja vērojami gremošanas un zarnu trakta traucējumi, augsts holesterīna līmenis asinīs, hipertensija vai anēmija, tāpat stomatīta un periodontīta gadījumā un pie dažādām saaukstēšanās slimībām. Gan smiltsērkšķa ogas, gan lapas satur kumarīnu, kas kavē trombu veidošanos asinsvados. Lapu uzlējuma vannas palīdz novērst arī ādas slimības. Toties reimatisko sāpju un artrīta mazināšanai tautas dziednieki iesaka smiltsērkšķu lapu sautējošās kompreses”.

Arī nātru pozitīvā iedarbība ir gana iespaidīga – aktivizē vielmaiņu un veicina organisma attīrīšanos, sekmē asinreci. Palielinās eritrocītu un hemoglobīna daudzums asinīs, uzlabojas locītavu elastīgums un mazinās reimatisma simptomi, nogurums un muskuļu sāpes. Nātres ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un karotinoīdiem. Tās uzlabo domāšanu, jo sastāvā esošais acetilholīns veicina smadzeņu darbību un nervu impulsu pārraidi. Jaunajām māmiņām nātres uzlabo piena sastāvu un stimulē tā sekrēciju. Vienlaicīgi jāliek aiz auss, ka ar nātrēm jāuzmanās tiem, kurus lielākā vai mazākā mērā skar paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, cistas, polipi un dažādas nieru darbības problēmas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.