Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
28. oktobris, 2015
Drukāt

Āboli uzpūš vēderu… Kā tos pagatavot, lai gūtu labumu no šiem pašmāju augļiem

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Šogad padevusies laba ābolu raža. Lai gan no tiem uzpūšas un sāp vēders, man tik un tā ļoti garšo. Vai ir kāds daudzums, kuru pārsniedzot vēders sāk pūsties? Varbūt vispār nav ieteicams ēst svaigus ābolus?” DAINA LĀCE

Vēdera pūšanos jeb meteorismu izraisa mazkustīgums, zarnu augšējās daļas saslimšanas, neveselīgs dzīvesveids, bet izplatītākais iemesls ir uzturs, kurā ir daudz ābolu, kāpostu, pākšaugu u.c. produktu, kas izraisa gāzu veidošanos.

Veselības aprūpes klīnikas “Premium Medical” uztura speciāliste Viāna Kuļša skaidro, ka vēders uzpūšas ābolu sastāvā esošās fruktozes dēļ, jo tā nepietiekami labi uzsūcas organismā. Daļai cilvēku šādu reakciju izraisa arī šķiedrvielas, kuru ābolos ir visai daudz un kuras nepieciešamas zarnu darbībai. Gastroenteroloģe Veneranda Duļbinska piebilst, ka ābolu šķiedrvielas palēnina cukura izvadīšanu no organisma, tādējādi uzturot asinīs stabilu glikozes līmeni un samazinot slikto jeb zema blīvuma holesterīnu.

Uztura speciāliste par mītu sauc pieņēmumu, ka mizoti āboli neuzpūš vēderu. Turklāt mizā atrodas lielākā daļa vērtīgo vielu, tāpēc, ēdot ābolus ar visu miziņu, mazinās miokarda infarkta un insulta risks. Jāievēro tikai viens būtisks nosacījums – āboli pirms ēšanas jānomazgā.

Lai nebūtu vēdera problēmu, Viāna Kuļša iesaka ābolus apvārīt, apcept vai vismaz ēst mazām porcijām. Par vienu porciju parasti uzskata vienu sauju. Atkarībā no augļu lieluma porcijā ir 1–2 āboli, un ar tiem organisms saņem pietiekami daudz vērtīgo vielu. Nav vēlams ēst pārāk daudz ābolu, jo tajos esošās skābes bojā zobu emalju. Šis ierobežojums īpaši attiecas uz cilvēkiem, kuriem ir zobu bojājums kariess.

Ceptus ābolus organisms pārstrādā vieglāk nekā svaigus, taču vitamīnu un vērtīgo mikroelementu daudzums, protams, mazinās. Toties ceptie neveicina meteorismu un nepaasina gastrīta izpausmes.

Vēders mazāk uzpūšas, ja rūpīgi sakošļā cietos augļus. Barības pārstrādi rosina kuņģa sula, un, lai nemazinātu tās koncentrāciju, vienlaikus nav ieteicams lietot jebkādu šķidrumu. Ēdot nav vēlams arī runāt, jo tad gremošanas traktā nonāk gaiss, kas tāpat neveicina procesu veiksmīgu norisi.

Āboli ir aizliegti vienīgi cilvēkiem ar fruktozes nepanesību. Šai organisma īpatnībai raksturīga ne tikai vēdera uzpūšanās un gāzu uzkrāšanās, bet arī citi zarnu darbības traucējumi: caureja vai aizcietējumi, kuņģa sāpes, vemšana.

Uzskata, ka, pastāvīgi lietojot augļus, dārzeņus, riekstus un pākšaugus, organisms pie šiem produktiem pierod un tik nepatīkams simptoms kā vēdera pūšanās ir ļoti reta parādība. Protams, ja nav fruktozes nepanesības.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+