Mobilā versija
+2.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
22. februāris, 2012
Drukāt

Vecmāmiņ, liec malā čipsus!

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Senioru vecuma ļaudīm bieži vien iesaka mainīt ēšanas paradumus, lai uzlabotu veselību. Bet kā gan lai atsakās no tā, kas visu mūžu ēsts? Un ar ko aizvietot ierastos produktus, lai maltīte joprojām sagādātu baudījumu?

 

“Dažs pat nedaudz aizvainojas, dzirdot ieteikumu – jums vajadzētu ēst citādi. Neko negrib mainīt, pat ja zina, ka ir liekais svars, problēmas ar sirdi, paaugstināts holesterīna daudzums asinīs vai draud otrā tipa cukura diabēts. Joprojām sliktu pašsajūtu vai sāpes nesaista ar ēdienu un ēšanas ieradumiem,” saka uztura speciāliste Liene Sondore.

 

Liene vada veselīga uztura nodarbības dienas centrā Ābeļzieds Rīgā, to klausītājas pārsvarā ir vecāka gadagājuma kundzes, enerģiskas un možas seniores. Tomēr arī viņas sākumā bažījušās gatavot vienu vai otru ēdienu, jo nezināja, vai šādā izpildījumā tas garšos.

 

Liene vada veselīga uztura nodarbības dienas centrā Ābeļzieds Rīgā, to klausītājas pārsvarā ir vecāka gadagājuma kundzes, enerģiskas un možas seniores. Tomēr arī viņas sākumā bažījušās gatavot vienu vai otru ēdienu, jo nezināja, vai šādā izpildījumā tas garšos.

 

Citāda putra

Sešdesmit un vairāk gadu vecumā organisms piedzīvo daudzas izmaiņas. Vajadzība pēc enerģijas samazinās, bet nepieciešamība pēc minerālvielām un vitamīniem pat palielinās. Tādēļ ir svarīgi pārdomāt ēdienkarti.

Liene Sondore ir pētījusi vecāka gadagājuma cilvēku ēšanas paradumus. Secinājums: seniori pārlieku daudz lieto vienkāršos ogļhidrātus – ēd baltmaizi, bulciņas, barankas, sausiņus.

“Uzsmērē baltmaizes rikai margarīnu, pārziež pastēti, un brokastis gatavas. Taču baltmaize ātri sagremojas, ogļhidrāti no tās momentā uzsūcas, cukura līmenis paaugstinās… Margarīns satur kaitīgās transtaukskābes, nekā īsti vērtīga nav arī pastētē. Organisms ir saņēmis tikai bezvērtīgas vielas, līdz ar to atbild ar kūtrāku vēdera izeju. Kāds gan labums tiek veselībai?” vaicā uztura speciāliste.

Uz maizes labāk neziest margarīnu vai augu tauku pastu, bet kā Vidusjūras zemju virtuvē – pārslacīt ar olīveļļu.

 

Uz maizes labāk neziest margarīnu vai augu tauku pastu, bet kā Vidusjūras zemju virtuvē – pārslacīt ar olīveļļu.

 

Daudzi seniori dod priekšroku ātri vārāmām auzu pārslām, aplejamām putrām, kas ir saldinātas ar cukuru vai cukura sīrupu. Arī pusdienas top aši: aplej ar karstu ūdeni sauso zupiņu vai kartupeļu biezputru. Bieži šādi rīkojas tie, kuri dzīvo vieni. Tomēr tādos ēdienos ir maz organismam noderīgu, veselīgu vielu.

Vispirms vajadzētu pārskatīt ogļhidrātu plauktu – vai ēd gana daudz pilngraudu produktu: auzu pārslas, griķus, miežus, grūbas, rīsus, graudu vai saldskābo maizi?

Vai pietiekamā daudzumā lieto dārzeņus? Tos var pievienot pat putrai, mainot tradīciju to vārīt ar pienu un cukuru.

Ja ēdienreizes nav regulāras, vecais cilvēks biežāk grēko. Ejot pastaigā, pa ceļam paķer saldu rausīti vai citu kārumu. Mājās dzīvojot, ik pa stundai iedzer tēju un apēd cepumiņu vai saldumiņu. Pietiks, ja tādu našķi bauda reizi nedēļā!

Līdz ar gadu skaita pieaugumu mainās siekalu dziedzeru aktivitāte, siekalas izdalās mazāk. Rodas sajūta, ka mute ir sausa. Ar šādu sūdzību pie ārsta vēršas ap 70 procentiem senioru. Subjektīvās jutoņas dēļ vecais cilvēks nereti izvairās ēst produktus, kas, viņaprāt, rada sausumu mutē, piemēram, maizi. Toties labprāt sūkā ledenes vai karameles, čūpstina apelsīna gabaliņu vai citrona miziņu.

Daudzi iecienījuši čipsus. Dēvē to par atklājumu, kas labi piesien dūšu.

“Biju pārsteigta, cik labi sirmās kundze pārzina čipsu plauktus, iesaka cita citai, kuri garšīgāki, kuri izdevīgāki,” saka Liene Sondore.

 

 

Vēl dažas izmaiņas vecumā

* Pasliktinās garša un oža, tādēļ mazinās arī apetīte, jo ēdiens vairs nešķiet tik garšīgs. Tā ir dabiska vecuma pazīme, tomēr nereti mēdz būt kādas slimības sekas, reizēm var rasties no medikamentu lietošanas.

* Cilvēks kļūst mazkustīgāks, līdz ar to kūtrāks top kuņģa un zarnu trakts. Viena no galvenajām sūdzībām ir vēdera aizcietējumi. Tas ir arī tādēļ, ka par maz ēd dārzeņus, augļus.

* Par maz uzņem šķidrumu. Tā ir vecuma īpatnība – nekārojas padzerties. Tāpat pieņēmums, ka vecam cilvēkam nevajag daudz dzert šķidrumu, jo radīsies tūska, slikti ietekmēs sirdi. Aplami! Pirms katras ēdienreizes der iztukšot pusglāzi vai glāzi ūdens. Kaut kur dodoties, ielikt somā pudelīti ar ūdeni. Veidosies labs ieradums. Drīz vien pamanīs, ka aizcietējumi gadās retāk.

* Mazinās muskuļu masa un spēks, palielinās taukaudu daudzums. Ieteicamas garas pastaigas, izturības vingrojumi, nūjošana.

 

 

Nocelt blenderi no skapja

Daudziem cienījamos gados ir grūtības košļāt, tādēļ izvairās ēst svaigus augļus un dārzeņus. Pietiek, ja katrā ēdienreizē iekļauj vienu porciju dārzeņu – sarīvē svaigus vai izsutina. Pamēģina gatavot ne tikai kāpostu un burkānu, bet arī rutku, kolrābi un kāli.

Der likt lietā virtuves tehniku. Kad Liene par to stāsta nodarbībās, ne viena vien attopas – ak jā, man taču pieliekamajā ir blenderis vai tvaicējamais katls, mazbērni uzdāvināja, tik neizmantoju…

 

Linsēklas samaļ, piemēram, kafijas dzirnaviņās un pievieno biezpienam, salātiem, biezzupai, iejauc dzērienā.

 

Veselīgas un gardas ir biezzupas, kurās sablendē visdažādākos vārītos dārzeņus, var pievienot linsēklas. Bieži vien gadās, ka dakteris ieteicis linsēklas lietot, taču nav paskaidrojis, kā vērtīgās sēkliņas ēdienā iekombinēt. Tad nu rij veselas, uzdzerot ūdeni. Saprot, ka negaršīgi, un ātri vien svarīgo produktu noliek malā.

Linsēklas samaļ, piemēram, kafijas dzirnaviņās un pievieno biezpienam, salātiem, biezzupai, iejauc dzērienā.

Kefīrs ar linsēklām un medu ir brīnišķīgs rīta jogurts vai starpmaltīte, kas piesien dūšu, ir sātīga un veselīga.

Seniori bieži vien centīgi pērk saldinātos aktimelus un līdzīgus produktus mazos trauciņos, jo to iesaka reklāma. Taču aizmirst mūsu pašu veselīgos raudzētos piena produktus – paniņas, kefīru, tīrkultūru. Tie ir bez saldvielām, der kā labs aizdars arī biezpienam vai salātiem.

 

Kas krējuma vietā?

Ārsts iesaka: jums nav ieteicams ēst krējumu. Bet ko tad? Ja iesaka pamēģināt Lakto bez piedevām vai dabisko jogurtu, bažījas – nez kā garšos, ko ar to iesākt?

Uztura speciāliste pamāca rīkoties vienkārši: pievienot sinepes un mārrutkus, lai veidojas garda mērce.

Der aizmirst arī par ierastajām miltu un krējuma mērcēm, kurās veselīgumu neatrast.

 

Ārsts iesaka: jums nav ieteicams ēst krējumu. Bet ko tad? Var pamēģināt Lakto bez piedevām, tam pievienot sinepes un mārrutkus, lai veidojas garda mērce.

 

Bez krējuma tāpat var iztikt, cepot plātsmaizi. To pārlej ar dabisko jogurtu vai Lakto, kam piekulta ola. Sākumā māc bažas, vai kūkas virsiņa tiešām sarecēs, pēc tam redz, ka izdodas labi, un garšo lieliski.

Senioru vecumā pietiek, ja gaļu bauda reizi vai divas nedēļā, protams, atkarībā no fizisko aktivitāšu daudzuma un maciņa biezuma. Vismaz reizi nedēļā der mieloties ar zivi. Vairāk organismam vēlamo taukskābju ir treknajā lasī vai forelē, bet veselīgas ir visas, arī seniora maciņam draudzīgākās. Taču zivtiņu nevis apviļā miltos un gruzdina uz pannas, kā daudzi ieraduši, bet cep cepeškrāsnī ar neparastākām piedevām, piemēram, reņģes papildina ar apelsīnu.

Der paskaitīt, cik naudas tērē pusfabrikātiem, kas pārpilni ar daždažādām pārtikas piedevām, krāsvielām, konservantiem un citādiem piejaukumiem – pastētei, desai, cīsiņiem, uzgriežamam šķiņķim īpatnēji rozā krāsā… Būs daudz lētāk, ja liesas gaļas gabaliņu vāra, tvaicē vai gatavo cepeškrāsnī.

Gaļu liek uz dziļas plāts, pievieno mazliet šķidruma, sīpolu, ķiploku un kādu garšsakni. Turpat blakus izsutina dārzeņus. Gaļu atdzesē, sagriež šķēlēs un iegūst vērtīgu piedevu brokastu maizei.

 

 

Izmēģiniet savādāk!

* Dabiskajā jogurtā iejauc paciņu biezpiena un mazliet mārrutku, piegriež labi daudz zaļumu, sablendē, lai masa vijīgāka. Lūk, krējuma aizvietotājs pie kartupeļiem vai salātiem! Labi garšo, arī uzziests uz rupjmaizes šķēles.

* Gaļu gatavojot, šķidrumam pievieno plūmes bez kauliņiem, bagātina ar ķiplokiem un garšvielām. Var piegriezt apelsīnu vai mandarīnu. Garša būs lieliska, kaut sākumā šķitīs neierasta.

* Ūdenī izvāra auzu pārslu putru vai grūbas. Sakapā svaigu papriku, gurķi, tomātu, puķkāpostu, sarīvē burkānu vai kolrābi – der dārzeņi jebkurā kombinācijā – un tos iejauc uzvārītajā putrā. Bagātina ar tējkaroti olīveļļas, pipariem, piekapā ķiplociņu. Iznāk viegls salātveidīgs ēdiens, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu. Pastaigā dodoties, to var paņemt līdzi trauciņā ar vāku, apsēsties parkā uz soliņa un notiesāt.

* Līdzīgi gatavo rīsus, pievienojot bietes. Rīsus vāra uz nelielas uguns kopā ar sīpoliem un ķiplokiem, gataviem piejauc gabaliņos sagrieztas vai rīvētas vārītas bietes, vēlreiz uzkarsē. Var pielikt kādu Indijas riekstu vai zemesriekstu, mazliet mārrutkus.

 

Krāsnī ceptas resnās rudens reņģes
20110905-082858-5

* 0,5 kg reņģu

* apelsīns

* citrons

* vidēja lieluma sīpols

* ķiploka daiviņa

* 2 ēdamkarotes olīveļļas

* svaigi pētersīļi

* sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

 

Reņģes iztīra un noskalo aukstā ūdenī. Citronu nomazgā, pārgriež uz pusēm un izspiež sulu, lai tā vienmērīgi pārklātu zivis. Uzmaļ melnos piparus un uzber šķipsniņu sāls.

Apelsīnu noskalo, nosusina, tad sagriež šķēlēs. Uz plāts kārto pamīšus reņģes un apelsīnu.

Ķiploka daiviņu notīra, izspiež caur spiedi un sajauc ar eļļu. Pārslaka pāri zivīm.

Reņģes cep krāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Gatavas, kad to virspuse kļūst gaiši brūna un mīkstums viegli atdalās no asakām.

 

Sātīgā ķirbja krēmzupa

20110905-083321-8* 1,5–2 kg ķirbja

* liels sīpols

* 3 ķiploka daiviņas

* trešdaļa čili pāksts

* 3 cm ingvera saknes

* sarkana paprika

* burkāns

* tomāts

* sāls, malti melnie pipari

* šķipsniņa cukura

* ēdamkarote eļļas cepšanai

* jogurts bez piedevām

* zaļumi

 

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Ingvera sakni notīra un sīki sagriež. Čili piparam iztīra sēklas un sasmalcina. Papriku noskalo, izņem sēklas un sagriež palielos gabalos. Burkānu notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves. Tomātam novelk miziņu un sagriež gabaliņos.

Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, ķiplokus, ingvera sakni un čili. Cep aptuveni 3 minūtes.

Ķirbi notīra, sagriež palielos gabalos un liek katlā. Pievieno papriku, tomātu, burkānus un saceptās garšsaknes. Pārlej ar verdošu ūdeni, lai tas tikai nedaudz nosegtu katla saturu.

Vāra uz nelielas liesmas, līdz viss ir mīksts. Izvārīto sablendē. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un cukuru.

Pasniedzot zupā ieliek karoti dabīgā jogurta, dekorē ar zaļumiem.

 

Gaisīgs ķirbja sacepums ar biezpienu
20110905-083859-15

* 400 g vājpiena biezpiena (der arī ne pārāk svaigs)

* 200 ml kefīra

* krietns gabals ķirbja (lai iznāk aptuveni 300 ml jau izsautēta ķirbja)

* 3 olas

* 250 g cukura

* 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

* 100 g mannas putraimu ar kviešu klijām

* sviests vai eļļa formas ieziešanai

* mannas putraimi veidnes izkaisīšanai

* 400 g saldētu zemeņu vai citu ogu mērcei

 

Ķirbja šķēli nomizo un sagriež kubiņos. Ieber katlā, pārlej ūdeni un sautē. Kad ķirbis ir mīksts, atlikušo šķidrumu nolej. Ķirbi atdzesē un sablendē.

Palielā bļodā liek biezpienu, pievieno kefīru un sablendēto ķirbi, iesit olas. Pieber cukuru un kartupeļu cieti. Ar blenderi visu sakuļ viendabīgā masā – lai tā pēc konsistences līdzinātos krējumam.

Pēc tam pievieno mannu un kārtīgi izmaisa.

Cepamo formu iesmērē ar sviestu vai eļļu, izkaisa ar mannu.

Masu lej veidnē un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 80 grādiem, uz 50 minūtēm.

Sacepuma gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā ar koka irbulīti – ja nelīp, gardums ir izcepies.

Ogas sablendē – tā būs mērce. Gaisīgo sacepumu sagriež gabalos un pasniedz, pārlietu ar ogu mērci.

 

Brokastu malks

20110905-084454-20* glāze kefīra

* 2 tējkarotes samaltu linsēklu

* 2 tējkarotes pilngraudu auzu pārslu

* ēdamkarote upeņu ievārījuma vai saldētu, atlaidinātu ogu

 

Visas sastāvdaļas sablendē. Dzērienu lej glāzē. Ja vēlas tumīgāku, pievieno pusi banāna.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+