Foto – Matīss Markovskis

Nocelt blenderi no skapja 0


Daudziem cienījamos gados ir grūtības košļāt, tādēļ izvairās ēst svaigus augļus un dārzeņus. Pietiek, ja katrā ēdienreizē iekļauj vienu porciju dārzeņu – sarīvē svaigus vai izsutina. Pamēģina gatavot ne tikai kāpostu un burkānu, bet arī rutku, kolrābi un kāli.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Der likt lietā virtuves tehniku. Kad Liene par to stāsta nodarbībās, ne viena vien attopas – ak jā, man taču pieliekamajā ir blenderis vai tvaicējamais katls, mazbērni uzdāvināja, tik neizmantoju…

Veselīgas un gardas ir biezzupas, kurās sablendē visdažādākos vārītos dārzeņus, var pievienot linsēklas. Bieži vien gadās, ka dakteris ieteicis linsēklas lietot, taču nav paskaidrojis, kā vērtīgās sēkliņas ēdienā iekombinēt. Tad nu rij veselas, uzdzerot ūdeni. Saprot, ka negaršīgi, un ātri vien svarīgo produktu noliek malā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Linsēklas samaļ, piemēram, kafijas dzirnaviņās un pievieno biezpienam, salātiem, biezzupai, iejauc dzērienā.

Kefīrs ar linsēklām un medu ir brīnišķīgs rīta jogurts vai starpmaltīte, kas piesien dūšu, ir sātīga un veselīga.

Seniori bieži vien centīgi pērk saldinātos aktimelus un līdzīgus produktus mazos trauciņos, jo to iesaka reklāma. Taču aizmirst mūsu pašu veselīgos raudzētos piena produktus – paniņas, kefīru, tīrkultūru. Tie ir bez saldvielām, der kā labs aizdars arī biezpienam vai salātiem.

Kas krējuma vietā?

Ārsts iesaka: jums nav ieteicams ēst krējumu. Bet ko tad? Ja iesaka pamēģināt Lakto bez piedevām vai dabisko jogurtu, bažījas – nez kā garšos, ko ar to iesākt?

Uztura speciāliste pamāca rīkoties vienkārši: pievienot sinepes un mārrutkus, lai veidojas garda mērce.

Der aizmirst arī par ierastajām miltu un krējuma mērcēm, kurās veselīgumu neatrast.

Bez krējuma tāpat var iztikt, cepot plātsmaizi. To pārlej ar dabisko jogurtu vai Lakto, kam piekulta ola. Sākumā māc bažas, vai kūkas virsiņa tiešām sarecēs, pēc tam redz, ka izdodas labi, un garšo lieliski.

Senioru vecumā pietiek, ja gaļu bauda reizi vai divas nedēļā, protams, atkarībā no fizisko aktivitāšu daudzuma un maciņa biezuma. Vismaz reizi nedēļā der mieloties ar zivi. Vairāk organismam vēlamo taukskābju ir treknajā lasī vai forelē, bet veselīgas ir visas, arī seniora maciņam draudzīgākās. Taču zivtiņu nevis apviļā miltos un gruzdina uz pannas, kā daudzi ieraduši, bet cep cepeškrāsnī ar neparastākām piedevām, piemēram, reņģes papildina ar apelsīnu.

Reklāma
Reklāma

Der paskaitīt, cik naudas tērē pusfabrikātiem, kas pārpilni ar daždažādām pārtikas piedevām, krāsvielām, konservantiem un citādiem piejaukumiem – pastētei, desai, cīsiņiem, uzgriežamam šķiņķim īpatnēji rozā krāsā… Būs daudz lētāk, ja liesas gaļas gabaliņu vāra, tvaicē vai gatavo cepeškrāsnī.

Gaļu liek uz dziļas plāts, pievieno mazliet šķidruma, sīpolu, ķiploku un kādu garšsakni. Turpat blakus izsutina dārzeņus. Gaļu atdzesē, sagriež šķēlēs un iegūst vērtīgu piedevu brokastu maizei.

Izmēģiniet savādāk!

* Dabiskajā jogurtā iejauc paciņu biezpiena un mazliet mārrutku, piegriež labi daudz zaļumu, sablendē, lai masa vijīgāka. Lūk, krējuma aizvietotājs pie kartupeļiem vai salātiem! Labi garšo, arī uzziests uz rupjmaizes šķēles.

* Gaļu gatavojot, šķidrumam pievieno plūmes bez kauliņiem, bagātina ar ķiplokiem un garšvielām. Var piegriezt apelsīnu vai mandarīnu. Garša būs lieliska, kaut sākumā šķitīs neierasta.

* Ūdenī izvāra auzu pārslu putru vai grūbas. Sakapā svaigu papriku, gurķi, tomātu, puķkāpostu, sarīvē burkānu vai kolrābi – der dārzeņi jebkurā kombinācijā – un tos iejauc uzvārītajā putrā. Bagātina ar tējkaroti olīveļļas, pipariem, piekapā ķiplociņu. Iznāk viegls salātveidīgs ēdiens, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu. Pastaigā dodoties, to var paņemt līdzi trauciņā ar vāku, apsēsties parkā uz soliņa un notiesāt.

* Līdzīgi gatavo rīsus, pievienojot bietes. Rīsus vāra uz nelielas uguns kopā ar sīpoliem un ķiplokiem, gataviem piejauc gabaliņos sagrieztas vai rīvētas vārītas bietes, vēlreiz uzkarsē. Var pielikt kādu Indijas riekstu vai zemesriekstu, mazliet mārrutkus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.