Ar ādas problēmām – pie dermatologa 0


Pēc daktera Viestura Krūmiņa vārdiem, Onkoloģijas centra vadība Veselības ministrijai iesniegusi priekšlikumus, lai papildinātu attiecīgos Ministru kabineta noteikumus par paātrinātu piekļuvi onkoloģijas speciālistam. Piemēram, ierosināts, ka ļaundabīgas ādas slimības varētu diagnosticēt dermatologi, kuriem šajā jomā ir liela pieredze un pieejama arī visa nepieciešamā aparatūra.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

“Pašreizējā situācijā pacienti ar dažādiem ādas veidojumiem tiek sūtīti pie Onkoloģijas centra ķirurgiem,” stāsta Viesturs Krūmiņš. “Bet ādas slimību diagnostikā liela nozīme ir dermatologam, kuram ļoti bieži ir augstvērtīga izmeklēšanas aparatūra, ar kuru var precīzi noteikt diagnozi. Nepieciešamības gadījumā pacientu tālāk sūta pie mums uz ķirurģisko ārstēšanu vai staru terapiju.”

Agrīnai diagnostikai – skrīnings

Viesturs Krūmiņš vēlreiz atgādina – jo agrīnākā stadijā ļaundabīgais audzējs tiek atklāts, jo labāki ārstēšanas rezultāti un zemākas izmaksas. Daudzās situācijās var iztikt tikai ar ķirurģisku ārstēšanu, nav nepieciešama ne ķīmijas, ne staru terapija. Savlaicīgai vēža diagnostikai valstī ir ieviestas skrīninga programmas – valsts apmaksātas krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes. “Vajag veikt šīs bezmaksas pārbaudes, un, ja ir kādas aizdomas un problēmas, pēc iespējas ātrāk konsultēties ar ārstu. Saņemties, izmeklēties, nevis gaidīt un cerēt, ka pāries,” uzsver ārsts.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ja tiešām ir audzējs, no tā neizmuksi, kaut kas jādara lietas labā, pretējā gadījumā būs arvien sliktāk. Ja kāds domā, ka audzēju var izārstēt ar netradicionālām metodēm, mana pieredze to pilnīgi apgāž. Es neieteiktu citāda veida ārstēšanu. Jādara tas, kas ir pieejams mūsu klasiskajā medicīnā. Ja ir radīti apstākļi, ka var izmeklēties un diezgan ātri nokļūt pie ārsta, tas jāizmanto.”

Raksts no jaunākā – februāra – žurnāla “36,6C” numura. To var lasīt arī elektroniskajā versijā

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.