
Ārsti brīdina: iecienītos un par veselīgiem uzskatītos produktos ir viela, kas var veicināt resnās zarnas vēzi. Kuri tie ir? 0
Neliels jogurta trauciņš no rīta vai pēc treniņa izdzerts proteīna kokteilis var radīt risku saslimt ar resnās zarnas vēzi.Lai gan šie produkti bieži tiek uzskatīti par veselīgiem, tie satur emulgatorus, par kuriem pētnieki pauž arvien lielākas bažas, raksta “Daily Mail”.
Šīs pārtikas piedevas, piemēram, ksantāna sveķi, sukraloze un sojas lecitīns, tiek izmantoti, lai apvienotu sastāvdaļas un piešķirtu produktiem vienmērīgu tekstūru.
Tomēr arvien vairāk pētījumu liecina, ka šie emulgatori var izjaukt zarnu mikrobiomu, izraisot gāzes, vēdera uzpūšanos, izmaiņas zarnu darbībā un iekaisumu, kas saistīts ar vēža attīstību.
“Hronisks iekaisums noved pie resnās zarnas vēža, un es uzskatu, ka tas ir nozīmīgs faktors jauniešu pieaugošajā resnās zarnas vēža gadījumu skaitā, ” iepriekš izteikusies Amerikas Gastroenteroloģijas asociācijas prezidente.
Dr. Marija Abreu.
Vairākos pētījumos jau iepriekš brīdināts par emulgatoru un resnās zarnas vēža risku. Ārsti pat apgalvo, ka tie var noārdīt zarnu gļotu aizsargslāni, ļaujot vairoties kaitīgajām baktērijām.
Lūk, seši produkti, kas satur emulgatorus, un var palielināt resnās zarnas vēža risku: