Foto: Shutterstock.com

Sākt stāstu no baltas lapas nekad nav viegli 0

“Sākt stāstu no baltas lapas vienmēr ir grūti, ” – saka Inna Hamitova. “Iepriekšējo attiecību nastas, veiksmīgu vai nē, mēs nesam līdzi visu dzīvi, un tās var atgādināt par sevi visnepiemērotākā brīdī”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

37 gadus vecais D. vairāk nekā sešus gadus dzīvoja ar sievieti, kas, pēc viņa domām, bija pārāk prasīga un racionāla. “Man bija jākontrolē sevi gan dienā, gan naktī. Es jutos kā students, kurš baidās pieļaut mazāko kļūdu, par kuru mana draudzene noteikti vainos mani. Mēs šķīrāmies un gandrīz gadu vēlāk es satiku maigu un juteklisku meiteni – tieši pretēju manai bijušajai.

Pirmo reizi, kad mums bija sekss, es atkal jutu bailes: Vai es spēšu sagādāt baudu viņai? Viņa atrisināja problēmu eleganti. Norādot uz manu dzimumlocekli, viņa teica, “tu nekontrolē viņu tā, viņš pats tiks galā ar visu”. Pārsteidzoši, bet viena frāze izdziedēja mani no nepārliecinātības par sevi. Pirmo reizi daudzu gadu laikā es mīlējos kā jauns suns – kā badā un traks”.

Neizpētītā teritorija

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēs ne tikai baidāmies izskatīties nepārliecinoši – mums bail no paša vēlmēm: ļaujoties impulsam, varam nokļūt emocionālā atkarībā no partnera. “Atgriezties pie seksa nozīmē pakļaut sevi riskam atkal piedzīvot sāpes un vilšanos,” – uzsver Žans Mišels Hirts. Bet tieši jaunās attiecības ļauj mums virzīties prom no tradicionālās shēmas un izteikt sevi negaidītā lomā.

“Lielākā daļa psiholoģisko un seksuālo problēmu padziļinās, ja veidojam attiecības pakļaujoties stereotipiem, ” precizē ģimenes psihoterapeits Aleksandrs Čerņikovs. “Šķēršļu vairs nav, bet mēs joprojām savā ceļā apejam to rēgus. Vai vienkārši nemēģinām apgūt neizpētītas teritorijas, un pat nezinām, kur beidzas mūsu robežas”.

“Atgriešanās pie harmoniskām seksuālām attiecībām var rasties ar partneri, kurš nav princis vai princese, par kuru mēs sapņojam visu dzīvi, ” uzskata Inna Hamitova. “Bieži vien abi piedzīvo labākos brīžus, kad negaida no otra pārāk daudz. Partneriem nav pagātnes un nākotnes, viņi koncentrējas izbaudīt ik mirkli, kas pavadīts kopā šajā brīdī. Viņi dzīvo šeit un tagad”.

39 gadus vecā M. mīlējās, pārkāpjot sev doto solījumu gaidīt “īsto mīlestību”. “Viņš bija mans kolēģis un ne īpaši patika. Tas notika pēc tam, kad pēc Jaungada pasākuma darbā viņš piedāvāja pavadīt mani uz māju un pieņēma manu ielūgumu paviesoties. Tad notika neticamais – tas bija kaisles uzliesmojums, kuru es nekad agrāk nebiju pieredzējusi. Es nezinu, kā to izskaidrot, varbūt es gribēju kaut ko pierādīt sev, bet es uzvedos ne tā, kā parasti.

Es parasti esmu klusa, pat kautrīga, bet tajā brīdī manī pamodās dzīvnieks, par kuru man nebija ne jausmas. Tādēļ es guvu kaislīgu baudu. Es domāju, tas notika tāpēc, ka es jutos pilnīgi brīva – jo nekādu emocionālu saikni ar šo cilvēku es nejutu. Mums tas bija tikai sekss.”

Reklāma
Reklāma

Pastāstīt vai neko neteikt?

“Vai jaunais partneris pamanīs, ka sen neesmu darījis (darījusi) TO?”, “Vai man patiks viņa ķermenis un pašam savs?” Šie jautājumi moka tos, kas atsāk savu seksuālo dzīvi. Vai runāt par to, kas tā biedē? Pēc Innas Hamitovas domām, bailes un raizes vajadzētu izrunāt gadījumā, ja mēs pieņemam, ka attiecībām ir nākotne. “Bet nav vajadzības iedziļinātie detaļās un, protams, vainot sevi, ka viss noticis tieši tā, ” iesaka psihologs. “Tava atklātība var izlādēt spriedzi un ļaus jums abiem būt uzmanīgākiem pret otru, bet tajā pašā laikā rotaļīgākiem. Galu galā, šobrīd uzmanība tiek pārslēgta no savām raizēm uz partnera jūtām, tāpēc katra atklātība būs efektīva abiem”.

Ķermenis mīlestībai

“Nav vērts izturēties pret fizisko intimitāti pārāk nopietni, ” iesaka Inna. “Peldi pa straumi, ļaujies savām izjūtām un ieklausies ķermeņa signālos, iemācies uzticēties tiem, mācies nodrošināt sev patīkamas sajūtas. Galu galā, mūsu ķermenis – smalks instruments, kas sniedz mums labākās un dažādākās sajūtas. Kad mēs izjūtam savu ķermeni, mēs gūstam baudu, pat ja atturība ilgusi vairākus gadus.”

Pēc mūsu ekspertu domām, laiku pirms satikšanās vajadzētu izmantot, lai noskaņotos uz savu ķermeni, kurš arī savienos mūs ar otru cilvēku. Var, piemēram, no rīta un vakarā uz dažām minūtēm apgulties, atpūsties, cenšoties koncentrēties uz tēliem un vēlmēm, kas piepilda pussnaudā. Noskaņoties uz savu ķermeni palīdzēs masāža vai pašmasāža ar aromatizētu eļļu. Rūpējoties par sevi, mēs gūstam baudu un jūtamies pārliecinātāki par sevi.

33 gadus vecā I. viena dzīvo četrus gadus. “Es mīlu savu ķermeni par to prieku, ko tas man dod. Katru piektdienu eju dejot tango, nedēļas vidū man ir jogas nodarbības, un svētdienās es peldu. Man patīk palutināt sevi un rūpēties par sevi. Kad manā ceļā gadīsies kāds, pret kuru izjutīšu vēlmi, un viņš atbildēs ar to pašu, mans ķermenis būs gatavs, tāpēc, ka mēs esam uz vienu roku”.

Avots: psychologies.ru

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.