Foto – LETA

C hepatīta izplatība Latvijā 1

Dr. Ieva Tolmane atzīst, ka jebkurš cilvēks ir potenciāls kandidāts C hepatītam. Latvijā tā ir ļoti izplatīta infekciju slimība, kuras prevelance uz Latvijas iedzīvotāju kopskaitu ir augsta. 2008.gadā tika veikts epdemoloģisks pētījums, kura rezultāti bija pārsteidzoši – ar C hepatītu bija inficējušies1,7% Latvijas iedzīvotāju.Inficēto pacientu skaitam pieaugot, būtiski palielinās arī to cilvēku skaits, kuri ir potenciālais C hepatīta infekcijas avots slimības tālākai izplatībai.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Riska grupas un inficēšanās
Zināms, ka C hepatīta vīruss var izplatīties ar asinīm. Kaut nereti cilvēkiem ir priekšstats, ka C hepatīts ir narkomānu slimība, Latvijā lielākā daļa C hepatīta pacientu ir tādi, kuri nekad dzīvē nav lietojuši narkotikas. Bieži vien, tie ir cilvēki, kuri veikuši tetovējumus, pīrsingus vai citas kosmētiskas procedūras (piemēram, manikīrs un pedikīrs), vai inficējušies seksuālu kontaktu ceļā, mainot seksuālos partnerus. Jāatzīst, ka C hepatītu iespējams iegūt arī medicīnisku manipulāciju laikā. Lai gan medicīnā par to tiek ļoti domāts, ievērojot visus sterilizācijas un dezinfekcijas principus, šāds neliels risks saglabājas.Protams, asins pārliešanas laikā C hepatītu iegūt vairs nevar, jo asinis tiek pārbaudītas, taču citu medicīnisku pārbaužu laikā (piemēram, zobārsta apmeklējums) tas joprojām ir iespējams – tā nav problēma tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Biežāk sastopamie stereotipi par C hepatīta pacientiem
Arī ārsti, runājot par šo slimību, saskaras ar aplamu stereotipu, ka visi C hepatīta pacienti ir narkomāni un prostitūtas. Dr. Tolmane: „Lai gan mēs nevaram noliegt, ka neliela daļa no C hepatīta pacientiem pārstāv šo sabiedrības daļu, lielākā daļa C hepatīta pacientu ir darbspējīgi, strādājoši cilvēki, bez atkarībām, kas audzina bērnus, veido ģimeni – pilnīgi normāla un funkcionējoša sabiedrības daļa. Jebkurš cilvēks, kuru jūs sastopat uz ielas var būt C hepatīta pacients! Cilvēkam, kuram ir C hepatīts, nav novērojamas nekādas ārējas pazīmes, kas liecinātu par infekciju un to, ka viņš būtu infekcijas pārnēsātājs, jo, bieži vien C hepatīta simptomi nav novērojami līdz pat būtiskiem aknu bojājumiem – aknu cirozei.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.